E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι ισχύει για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

Ποια η συμμετοχή στα κοινόχρηστα, ποια η διαδικασία για το κάθε διαμέρισμα

Τι ισχύει για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου φυσικού αερίου εντάσσεται η ρύθμιση για την αυτόνομη θέρμανση, σύμφωνα με την οποία περιγράφονται τα μέτρα διευκόλυνσης της επέκτασης της χρήσης φυσικού αερίου για θέρμανση κτιρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καταργείται η υφιστάμενη υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, αλλά θα εφαρμόζεται μία συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία θα έχει διάρκεια περίπου 2,5 μηνών.

Επίσης, ανεξαρτήτως καυσίμου, το κάθε διαμέρισμα θα συμμετέχει επί του συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας και επιβάλλεται ένα ανώτατο όριο το 25%, που σημαίνει, σύμφωνα με ειδικούς, ότι σε μία πολυκατοικία εννιά διαμερισμάτων η επιβάρυνση θα είναι της τάξης των έως δέκα λεπτών του ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση που εντάσσεται στο σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, δίνεται η δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση ανεξαρτήτως καυσίμου (πετρελαίου ή φυσικού αερίου). Οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν αναλόγως και για σύνδεση κτιρίου ή μεμονωμένων ιδιοκτησιών με σύστημα τηλεθέρμανσης. Το δικαίωμα αυτονόμησης ισχύει αναλόγως και σε κτίρια περιοχών όπου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, εφόσον η λειτουργία του συστήματος κεντρικής θέρμανσης, με απόφαση της γενικής συνέλευσης ή στην πράξη, έχει ουσιαστικά διακοπεί και οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας επιθυμεί να εγκαταστήσει σύστημα αυτόνομης θέρμανσης με ηλεκτρικές αντλίες (heat pumps) αέρος-νερού στην εν λόγω ιδιοκτησία, με αποσύνδεση των αντίστοιχων θερμαντικών σωμάτων από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καταργείται η υφιστάμενη υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας (50%+1) για την αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο σε πολυκατοικίες, αλλά θα ισχύει μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου, θα πρέπει αρχικά να έχει ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας αν δεν έχει προχωρήσει η αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με φυσικό αέριο. Η προθεσμία για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης είναι 30 ημέρες από τη μέρα που θα τη ζητήσει ο ενδιαφερόμενος από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος κατά τη γενική συνέλευση θα θέσει προς συζήτηση το ζήτημα, θα καταθέσει την αίτηση, αλλά και θα προσκομίσει πάνω από μια προσφορές από εξειδικευμένα συνεργεία εγκαταστατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν η γενική συνέλευση δεν βγάλει θετική απόφαση ή δεν προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης μέσα σε 45 ημέρες, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης.

Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης φυσικού αερίου, ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και οι χρόνοι, όπως στην περίπτωση της αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο.

Κοινόχρηστα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αυτονόμησης, εφόσον εξακολουθεί να λειτουργεί ή λειτουργήσει στο μέλλον η κεντρική θέρμανση, οποιαδήποτε οριζόντια ιδιοκτησία έχει αυτονομηθεί με βάση τις διατάξεις του παρόντος, υποχρεούται να συμμετάσχει στις κοινές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, καταβάλλοντας προς τη διαχείρισή του:

α) επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας, το προβλεπόμενο από τη σχετική μελέτη ποσοστό της πάγιας συμμετοχής της ιδιοκτησίας αυτής, με ανώτατο όριο το 25%,

β) επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης χωρίς ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής που προβλέπεται από τον κανονισμό του κτιρίου για τις κενές και μη χρησιμοποιούμενες ιδιοκτησίες, με ανώτατο όριο το 25% και

γ) αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, το 25% του προσδιορισμένου ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας στις δαπάνες αυτές.

Η γενική συνέλευση του κτιρίου μπορεί οποτεδήποτε με απόφασή της να αποφασίσει ποσοστό πάγιας συμμετοχής μικρότερο από 25% ή και πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται με βάση τις διατάξεις του παρόντος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του Moulin Rouge

Σήμερα

Αγνωστη η αιτία

Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο που ρύθμιζε την κυκλοφορία

Σήμερα

Ο τροχονόμος διακομίστηκε προληπτικά στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Αφρικανική σκόνη: Πώς δημιουργήθηκε το πορτοκαλί απόκοσμο χρώμα στον ουρανό

Σήμερα

Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης που τράβηξε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας

Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα για άνδρα που έκλεβε χαλκό

Σήμερα

Ο άνδρας συνελήφθη μετά από μισή ώρα επικίνδυνων κινήσεων

Βουλή: Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος ‑ Καρέ καρέ το κεφαλοκλείδωμα στον Γραμμένο

Σήμερα

Η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του

Βενεζουέλα: H πιο αποτυχημένη απόδραση ‑ Έσκαψαν τούνελ και έπεσαν σε αστυνομικούς

Σήμερα

Συνολικά 20 οι κρατούμενοι που προσπάθησαν να αποδράσουν - 30 οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν

Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς

Σήμερα

Η χορήγηση της έκδοσης μεγάλου βεληνεκούς του οπλικού συστήματος βάζει τέλος σε μια μακρά διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Χτες

Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Χτες

To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Χτες

Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.