E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτά τα ελληνικά προϊόντα πουλάνε τρελά στο εξωτερικό

Σε ποιες χώρες εξάγουμε περισσότερο

Αυτά τα ελληνικά προϊόντα πουλάνε τρελά στο εξωτερικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εξαγωγές για τη χώρα μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, που μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν. Το τελευταίο διάστημα όμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φαίνεται μια πτώση στις εξαγωγές, λόγω των εξελίξεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, κάτι που επηρέασε φυσικά και την πρόοδο του τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, όπως και να έχει, οι εξαγωγές είναι ένα καλό χαρτί της ελληνικής οικονομίας. Πού πηγαίνουν τα προϊόντα μας;

Τη στιγμή που η Ρωσία κάνει εμπάργκο εισαγωγών και τη στιγμή που πολλές περιοχές που είχαν δεσμούς με την Ελλάδα στο κομμάτι του εμπορίου, όπως η Αφρική ή η Μέση Ανατολή, έχουν πολιτικές κρίσεις, το 65% των εξαγωγών μας πηγαίνουν στην Ευρώπη.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές αγαθών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,3%, σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ, ενώ στη χώρα μας καταγράφηκε πτώση 4,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το γεγονός, μαζί με την αύξηση των εισαγωγών, είχε ως αποτέλεσμα ανόδου του εμπορικού ελλείμματος κατά 9%.

13η θέση έχει η Ελλάδα στην κατάταξη εξαγωγών της Ευρωζώνης, ενώ παρουσίασε το τρίτο κατά σειρά μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα (15,7 δισ. ευρώ). Πρώτη είναι η Γαλλία και ακολουθεί η Ισπανία.

Οι μεγάλοι χαμένοι, με πτώση 9% και 10% ήταν τα καύσιμα και τα τρόφιμα. Από την άλλη, τα χημικά και τα μηχανήματα οχήματα, τα βιομηχανικά προϊόντα και οι εξαγωγές παρουσιάζουν άνοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, στις νέες εισόδους στην κατάταξη των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας είναι: μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών (12η θέση), σιτάρι σκληρό-ανάλεστο (59η θέση), μετρητές αερίων και υγρών (70η θέση), χάρτινα είδη υγιεινής (73η θέση), ράβδοι από κράματα χαλκού-αλουμινίου (74η θέση), δίχτυα αλιείας (83η θέση), ψεκαστικά γεωργίας και κηπουρικής (89η θέση), ψάρια καπνιστά (93η θέση), υφάσματα ακατέργαστα (98η θέση), είδη υγιεινής από σίδηρο, χάλυβα, χαλκό ή αργίλιο (99η θέση).

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η πορεία του εξωτερικού εμπορίου της χώρας επηρεάζεται από τους εσωτερικούς παράγοντες, αλλά φυσικά και από το περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο. Έτσι, οι επόμενοι μήνες, μετά τις εξελίξεις σε επίπεδο ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, θα είναι κρίσιμοι, μιας και πολλά θα κριθούν και από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικά σημαντικών εμπορικών μας εταίρων ή ακόμη και την πορεία των τιμών του πετρελαίου, φυσικά πάντα σε σχέση με τα πολιτικοοικονομικά γεγονότα.

«Για παράδειγμα, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου προσέδωσε δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές το προηγούμενο διάστημα, ενώ αντίθετα σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας έχουν καταγραφεί πιέσεις στο ελληνικό εξωτερικό εμπόριο», ανέφερε η πρόεδρος στο Fortunegreece.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιες χώρες αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα; Πρώτη από όλους η Τουρκία. Έπειτα ακολουθούν Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία και Κύπρος.

Στην 6η θέση ανέβηκε η Αίγυπτος (που βρισκόταν το 2013 στο νούμερο 12) και η διατήρηση στην 7η θέση του Εφοδιασμού Πλοίων από Τρίτες Χώρες. Το Γιβραλτάρ βρίσκεται στην 8η θέση (έπεσε 2 θέσεις) και τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αγγλία και οι ΗΠΑ.

H Σαουδική Αραβία είναι στην 11η θέση (ανέβηκε από την 21η), ηΑλβανία στη 17η θέση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέβηκαν από την 26η θέση στη 19η θέση.

Πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από τη Ρωσία, που για πρώτη φορά δεν βρίσκεται μέσα στη λίστα.

Πτώση επίσης σημείωσαν η Λιβύη, η Αλγερία και το Ισραήλ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Χτες

Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Χτες

To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Χτες

Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Χτες

Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Χτες

Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Χτες

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Λάρισα: Ανήλικα με πατίνι συγκρούστηκαν με ΙΧ

Χτες

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.