E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Norman Atlantic: Πάνω από 300 οι διασωθέντες ‑ Συγκλονιστικές εικόνες

Δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες για ακόμη 4 νεκρούς

Norman Atlantic: Πάνω από 300 οι διασωθέντες ‑ Συγκλονιστικές εικόνες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες για ακόμη 4 νεκρούς στο Norman Altantic
- Τούρκος διασωθέντας είπε πως οι νεκροί βρέθηκαν στη γλίστρα του πλοίου
- Έφτασαν στο Μπάρι 49 από τους διασωθέντες του πλοίου, ανάμεσά τους 25 Έλληνες
- Συγκλονίζουν οι εικόνες των διασωθέντων: ταλαιπωρημένοι και τυλιγμένοι με κουβέρτες αλλά ζωντανοί
- Στην Κέρκυρα επτά Έλληνες που σώθηκαν από ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού
- Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης, 329 άνθρωποι έχουν σωθεί, 149 παραμένουν πάνω στο πλοίο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Απευθείας εικόνα από την επιχείρηση διάσωσης

Δεν έχει τέλος η αγωνία των επιβατών του Norman Atlantic που παραμένουν στο φλεγόμενο πλοίο και περιμένουν ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας και της Ελλάδας να καταφέρουν να νικήσουν τους θυελλώδεις ανέμους που σαρώνουν την περιοχή ανοιχτά της Αλβανίας και να τους σώσουν από τον εφιάλτη.

Η φωτιά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, «Νorman Αtlantic» ξέσπασε τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Στο πλοίο, τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, επέβαιναν 478 άνθρωποι, 422 επιβάτες και 56μελές πλήρωμα. Ανάμεσά Έλληνες και πολλοί ξένοι. Έλληνας είναι και ο νεκρός άνδρας που εγκλωνίστηκε στη γλίστρα του πλοίου, την ώρα που προσπαθούσε μαζί με τη γυναίκα του να εγκαταλείψουν το φλεγόμενο πλοίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργά το βράδυ της Κυριακής έγινε νέα επιχείρηση από πλοίο ανοιχτού τύπου που έχει προσεγγίσει το Νorman Αtlantic προκειμένου να παραλάβει με ανεμόσκαλες και τους υπόλοιπους επιβάτες του.
Σε εξέλιξη είναι και η επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου, η οποία σταμάτησε για κάποια στιγμή καθώς κόπηκε ο κάβος από το ρυμουλκό που έσερνε το φλεγόμενο πλοίο!

Εκείνο που δεν γνωρίζει κανείς ακόμα είναι το που θα ρυμουλκηθεί το Norman Altantic όταν με το καλό ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών. Το εξοργιστικό είναι πως την ώρα που 305 άνθρωποι αγωνιούν και περιμένουν στο κρύο και το χαλάζι να τους σώσουν και ενώ οι οικογένειές τους ζουν τη δική τους αγωνία, μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει στους αγαπημένους τους, Ιταλοί και Αλβανοί... τσακώνονται για το πού θα καταλήξει το πλοίο!

Οι Ιταλοί, που έχουν τον έλεγχο και τον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης, επιμένουν να ρημουλκηθεί το πλοίο στο λιμάνι του Μπρίντεζι. "Πατούν" στο γεγονός πως το πλοίο είναι ιταλικών συμφερόντων και υπό ιταλική σημαία (σ.σ. η ΑΝΕΚ το έχει ναυλώσει για να κάνει το δρολομόγιο Ηγουμενίτσα - Μπρίντεζι). Όμως το λιμάνι του Μπρίντεζι απέχει 50 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου βρίσκεται τώρα το πλοίο, ενώ η Αλβανία απέχει μόλις 10 μίλια και οι Αλβανοί ζητούν να καταλήξει εκεί. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολονύχτια μάχη για τη διάσωση

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ¶μυνας, Νίκος Δένδιας, οκτώ ιταλικά ελικόπτερα με δυνατότητα μεταφοράς 2-3 ατόμων και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας με δυνατότητα μεταφοράς 6-7 ατόμων που απογειώνονται, από το Λέτσε, συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων.

Στο Λέτσε έχει μεταβεί δεύτερο πλήρωμα για να αντικαταστήσει τα μέλη του Super Puma που επιχειρούν από το μεσημέρι. Εκτίμηση είναι ότι τις επόμενες ώρες η καταιγίδα που πλήττει την περιοχή θα περάσει στο ηπειρωτικό μέρος της χώρας και έτσι θα δοθεί δυνατότητα στα άλλα 4 ελικόπτερα που βρίσκονται στην Κέρκυρα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.
Η παρουσία του ιταλικού ελικοπτεροφόρου Σαν Τζόρτζιο, στην περιοχή θα διευκολύνει τα πτητικά μέσα να μειώσουν το χρόνο για τον απεγκλωβισμό επιβατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης 2 αεροσκάφη C-130 και άλλα 2 ελικόπτερα.

Τα ξημερώματα αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ και η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ.

Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί 172 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί ακόμη και όλη νύχτα αν χρειαστεί. Το πλοίο έχει δέσει σε ιταλικό ρυμουλκό και ρουμουλκείται έστω και με δυσκολία.

Το πλοίο έχει πάρει κλίση 7 μοιρών, αλλά αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον υπουργό ¶μυνας Νίκο Δένδια στην ποσότητα του νερού που έχει πέσει για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή συνεχίζουν να κάνουν δύσκολο το έργο των ελικοπτέρων που έχουν σπεύσει στην περιοχή για να απομακρύνουν από το φλεγόμενο πλοίο τους επιβάτες που είχαν εγκλωβιστεί στο πλοίο για να τους απομακρύνουν. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 172 άνθρωποι. 39 από τους διασωθέντες έχουν ήδη μεταφερθεί στο φορτηγό πλοίο Aby Jeannete, άλλοι 51 με ελικόπτερο στο πλοίο Europa Cruise, 49 στο πλοίο Spirit of Pireus εκ των οποίων οι 25 Έλληνες.

Ήδη, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο Λέτσε της Ιταλίας εννέα από τους διασωθέντες, ανάμεσα στους οποίους τρείς Έλληνες, ενώ ένας επιβάτης βρίσκεται σε πλοίο που κατευθύνεται στο Μπρίντεζι.

 

 


 

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι της Κυριακής, δόθηκε το "πράσινο φως" σε δυο ελληνικά Super Puma να μετάσχουν στην επιχείρησης διάσωσης. Ήδη το ένα από αυτά απομάκρυνε από το φλεγόμενο πλοίο έξι επιβάτες, ανάμεσα στους οποίους και τέσσερα παιδιά

¶λλο ένα ελικόπτερο είναι έτοιμο και ανεφοδιάζεται στην Πρέβεζα, προκειμένου να συνδράμει και αυτό στην επιχείρηση.
Σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι άλλα 4 ελικόπτερα (μεταξύ των οποίων μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού Σινουκ) που βρίσκονται στην Κέρκυρα.

 



 

Ελικόπτερα έτοιμα να απογειωθούν από την Κέρκυρα - Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελικόπτερα έτοιμα να απογειωθούν από την Κέρκυρα - Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων

Την επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) της Ρώμης σε συνεργασία με το αντίστοιχο ελληνικό του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχουν στην επιχείρηση, 11 ελικόπτερα των Τριών Όπλων που έχουν προσγειωθεί σε Κέρκυρα και 'Ακτιο, ένα αεροσκάφος C-130 που ίπταται της περιοχής, 3 πλοία του Στόλου κατευθύνονται στην περιοχή, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί ομάδες των ειδικών δυνάμεων, ενώ ομάδα της Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, επιβαίνοντας σε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένεται στην Κέρκυρα από το 'Ακτιο προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση αερομεταφοράς των επιβατών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

- 2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού

- 3 ελικόπτερα ΑΒ-205, 2 SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και
- 4 μεταφορικά ελικόπτερα (δύο ΝΗ 90 και 2 CH - 47D (Chinook)) του Στρατού Ξηράς.

Σε ετοιμότητα απογείωσης βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα CH - 47D (Chinook) του Στρατού Ξηράς με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων ενώ απέπλευσαν από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ και το πλοίο Γενικής Υποστηριξης ΑΞΙΟΣ. Στην περιοχή κατευθύνεται και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα πολεμικά πλοία αναμένονται στην περιοχή μετά τα μεσάνυκτα. Σε ετοιμότητα διαθέσεως βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας έχει οργανωθεί και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: Newsit.gr - Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Χτες

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Χτες

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Χτες

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Χτες

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 28
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.