E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δέκα γκάφες της CIA που έμειναν στην ιστορία

Μερικά από τα μεγαλύτερά της λάθη

Δέκα γκάφες της CIA που έμειναν στην ιστορία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η CIA είναι ο φόβος και ο τρόμος των μεγαλύτερων εγκληματιών του κόσμου και πάντα καταφέρνει να φέρει εις πέρας ακόμα και τις πιο δύσκολες αποστολές της. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν κάνει λάθη, καθώς στο παρελθόν έχει κάνει και αυτή τις γκάφες της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

10. Κρυφό πραξικόπημα, που αποκαλύπτεται από τον έθνικό ύμνο της Αμερικής

Το 1953 η CIA αποφάσισε να ρίξει από την εξουσία τον πρωθυπουργό Mohamed Mosaddeq του Ιράν, επειδή αποφάσισε να εθνικοποιήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Βρετανία κινδύνευαν. Έτσι, έβαλε στην εξουσία τον αυταρχικό σάχη, όμως πιάστηκε στα πράσα, όταν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή της χώρας, θέλοντας να παίξουν μια πατριωτική εκπομπή, έβαλαν να παίζει ο εθνικός ύμνος της Αμερικής.

9. Η ανεπιτυχής αποστολή στην Αλβανία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1949 η Αμερική αποφάσισε να καθαιρέσει τον δικτάτορα Ενβέρ Χότζα από την κυβέρνηση της Αλβανίας και έτσι σκέφτηκε να στείλει κάποιους δικούς της, ώστε να στρέψουν τον λαό του εναντίον του. Όμως έκαναν το λάθος να επιλέξουν φασίστες και ναζιστές και το μόνο που κατάφεραν ήταν να διχάσουν τον λαό ανάμεσα στον κουμμουνισμό και τον ναζισμό, ενώ η αποστολή τελείωσε χωρίς κανένα αποτέλεσμα και με τους άνδρες της CIA στα χέρια των αλβανικών αρχών.

8. Η επιχείρηση «Πίτσα» 

Το 2011 ο Λίβανος βρισκόταν σε αναβρασμό, με τα αντιαμερικανικά και τα αντιισραηλινά αισθήματα να κυριαρχούν, κάτι που έκανε τη CIA να θέλει να ελέγξει την κατάσταση και έτσι αποφάσισε να κάνει μια συνάντηση με όλους τους κατασκόπους της από τη Βηρυτό. Όμως το όλο σχέδιο αποδείχθηκε ένα μεγάλο λάθος, αφενός γιατί αφορούσε όλα τα κατασκοπικά δίκτυα της Βηρυτού, αφετέρου, γιατί η συνάντηση έγινε σε ένα κατάστημα της Pizza Hut και τέλος, επειδή η επιχείρηση ονομαζόταν «Πίτσα». Οι πράκτορες της Χεζμπολάχ, που ανακάλυψαν την επιχείρηση, συνέλαβαν τους πράκτορες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7. Η λάθος επιστολή

Οι πράκτορες της CIA, θέλοντας να παγιδεύσουν έναν ύποπτο για τρομοκρατικές επιθέσεις, τον Slahi, αποφάσισαν να πλαστογραφήσουν ένα γράμμα της μητέρας του, ώστε να του αποσπάσουν πληροφορίες. Όπως αποδείχτηκε όμως, η μητέρα του κρατούμενου των φυλακών του Γκουαντάναμο δεν ήξερε να γράφει, ενώ οι πράκτορες έγραψαν λάθος και το όνομά του, αφού μπέρδεψαν τα γράμματα, με αποτέλεσμα ο κρατούμενος να μην απαντήσει ποτέ.

6. Το μπέρδεμα με τα ονόματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2003 η CIA οργάνωσε μια επιχείρηση για να πιάσει τον γνωστό συνεργάτη της Αλ Κάιντα Khaled El-Masri πριν εκείνος διαφύγει στο Αφγανιστάν, αντί για αυτόν όμως έπιασε έναν Γερμανό επιχειρηματία που έτυχε να έχει το ίδιο όνομα με τον τρομοκράτη και αφού τον βασάνισε, τελικά ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος ήταν αθώος.

5. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ και η ηρωίνη

Ο πόλεμος στο Βιετνάμ, μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις για την Αμερική, πέρα από τα δεινά που προκάλεσε, μετά το τέλος του παρατηρήθηκε και μια αύξηση στη χρήση ηρωίνης. Όπως αποδείχτηκε, η CIA ενώ γνώριζε για τη διακίνηση που γινόταν από το Βόρειο Βιετνάμ, το επέτρεπε, και μάλιστα προμήθευε ένα εργαστήριο για να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ οι κύριοι αγοραστές του ναρκωτικού ήταν οι Αμερικάνοι.

4. Η απαγωγή και η καταδίκη στην Ιταλία

Η CIA αποφάσισε να συλλάβει τον κληρικό Hassan Mustafa Osama Nasr, που βρισκόταν στην Ιταλία, και έτσι με τη βοήθεια του πράκτορα Robert Seldon Lady, ο οποίος ήταν στο Μιλάνο, οι πράκτορες έπιασαν τον Nasr και τον βασάνισαν. Όμως άφησαν ίχνη πίσω τους και η αστυνομία, που ερεύνησε την υπόθεση, μιας και επρόκειτο για απαγωγή, όταν έφτασε στους πράκτορες, καταδίκασε ολόκληρη την υπηρεσία, με την ίδια κατηγορία.

3. Το Ιράκ και οι συνέπειες

Το 1963 η Αμερική καθαίρεσε και δολοφόνησε τον δικτάτορα του Ιράκ Abd al-Karim Qasim, φέρνοντας στην εξουσία το κόμμα του Saddam Hussein και παρόλο που εκείνος δεν ήταν ηγέτης, σφετερίστηκε την εξουσία, με την ανοχή των ΗΠΑ, και μέχρι σήμερα αυτή πληρώνει το λάθος της.

2. Ο φόβος του κομμουνισμού και τα ναρκωτικά

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αμερική φοβόταν ότι η Ευρώπη θα έπεφτε στα χέρια των κομμουνιστών. Έτσι η CIA έκανε τα πάντα για να τη στρέψει εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και επειδή φοβήθηκε ότι η Ιταλία και η Σικελία θα έπεφταν πρώτες, άρχισε να δίνει λεφτά και όπλα στη Μαφία, ενώ έστειλε εκεί εγκληματίες από την Αμερική για να πουλήσουν ναρκωτικά, βοηθώντας παράλληλα και στην εξαγωγή τους, ώστε οι κομμουνιστές να φύγουν μακριά.

1. Έδωσαν στο Ιράν τη βόμβα

Το 2000 η CIA πίστευε ότι η Τεχεράνη ετοίμαζε μια βόμβα, την παραγωγή της οποίας έπρεπε να σταματήσει. Έτσι, αφού έκλεψαν τα σχέδια από τους κατασκευαστές, τα έδωσαν σε έναν Ρώσο αποστάτη επιστήμονα για να την κατασκευάσει για λογαριασμό της Αμερικής. Όμως επειδή το μόνο που ένοιαζε τον Ρώσο ήταν το χρήμα, τελικά πούλησε τα σχέδια της βόμβας στο Ιράν και μάλιστα με διορθώσεις που είχε κάνει σε κάποια λάθη που είχε βρει. Τελικά, η Τεχεράνη κατάφερε να έχει στα χέρια της μια ισχυρότατη βόμβα, χάρη στην Αμερική.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 9 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 9 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 9 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.