E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

GP Μαλαισίας: Εμφατική νίκη Φέτελ, η Ferrari επέστρεψε!

Για πρώτη φορά στη νέα υβριδική εποχή οι Mercedes έχασαν στα ίσα!

GP Μαλαισίας: Εμφατική νίκη Φέτελ, η Ferrari επέστρεψε!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/3/2015 | 13:11

Ο Γερμανός με τη Ferrari έγραψε ιστορία κερδίζοντας στα ίσα τις Mercedes και σημειώνοντας την 40στη νίκη της καριέρας του και την 1η του με τα χρώματα της Ιταλικής ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πίστα της Σεπάνγκ δικαιολόγησε πλήρως τη φήμη της υποδεχόμενη σήμερα ομάδες οδηγούς και μηχανικούς με θερμοκρασία αέρα στους 33 βαθμούς Κελσίου και θερμοκρασία οδοστρώματος στους 62 (!) βαθμούς Κελσίου με την υγρασία να ξεπερνά το 60%.

Με τέτοιες συνθήκες που μοιάζουν αρκετά με σάουνα ο αγώνας των οδηγών για 90 λεπτά είναι απάνθρωπος με την αφυδάτωση να καιροφυλακτεί. Ο Νίκο Ρόσμπεργκ σε πείσμα δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να χρησιμοποιεί ειδική απορροφητική σερβιέτα στο κράνος, τελικά απλά είχε μαζέψει πίσω τα μαλλιά του. Οι εικόνες των οδηγών πριν την εκκίνηση με βρεγμένες πετσέτες και ειδικά γιλέκα με παγοθήκες ήταν ενδεικτικές του μαραθώνιου που θα ακολουθούσε. Το GP της Μαλαισίας είναι ένα από τα πιο απαιτητικά της χρονιάς για τους οδηγούς από άποψη φυσικής κατάστασης που με το πέσιμο της καρό σημαίας έχουν χάσει περισσότερα από 5 λίτρα υγρών.

Το σβήσιμο των κόκκινων φώτων βρήκε τους περισσότερους οδηγούς να εκκινούν με τη μέση γόμα της Pirelli αν και υπήρχαν κάποιοι όπως οι McLaren και ο Χούλκενμπεργκ με τη Force India. Στην εκκίνηση ο Χάμιλτον κράτησε την πρώτη θέση ενώ πίσω του οι δυο Γερμανοί Φέτελ (Ferrari) και Ρόσμπεργκ (Mercedes) μονομάχησαν για τη 2η θέση. Ο Ρόσμπεργκ που εκκίνησε καλύτερα από το Φέτελ βρέθηκε στην εσωτερική, ο Φέτελ τον στρίμωξε λίγο προς τον τοίχο και στην έξοδο της πρώτης στροφής ίσως ακούμπησαν και λίγο. Όπως και να έχει ο Φέτελ με τη Ferrari κράτησε την 2η θέση. Πιο πίσω ο Ράικονεν με την άλλη Ferrari συνέχισε να έχει προβλήματα με τον Μάρκους Έρικσον. Ο Σουηδός που χτες ήταν μπροστά του και τον εμπόδισε να σημειώσει χρόνο για να μπει στο Q3 σήμερα τον χτύπησε στην τελευταία στροφή από πίσω με την εμπρός αεροτομή του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κλατάρισμα του πίσω ελαστικού για το Φινλανδό. Η πίστα γέμισε κομμάτια ελαστικού και ο Ράικονεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στα πιτ με τη Ferrari να βρίσκει κάτω κινούμενη με 3 ρόδες. Ο Έρικσον που στο μεταξύ μπήκε και άλλαξε αεροτομή έχασε τον έλεγχο της Sauber βγαίνοντας στην 1η στροφή. Αυτό υποχρέωσε τον αλυτάρχη να βγάλει το αυτοκίνητο ασφαλείας ωσότου απομακρυνθεί η Sauber.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότεροι έσπευσαν στα πιτ για αλλαγή ελαστικών ανάμεσά τους και οι δυο Mercedes. Οι Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ έβαλαν τη σκληρή γόμα αλλάζοντας ελαστικά ο ένας πίσω από τον άλλο. Αυτό τους έφερε πίσω στην κατάταξη στην 6η και 9η θέση αντίστοιχα. Οι Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ χρειάστηκε να ιδρώσουν λίγο περισσότερο τα γάντια τους για να περάσουν τους οδηγούς που βρέθηκαν μπροστά τους (Mάσα, Ρικιάρντο, Σάινθ, Πέρεζ, Γκροζάν, Χούλκενμπεργκ) και να βρεθούν πίσω από το Φέτελ που ακολουθούσε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό ρυθμό με τη Ferrari που φορούσε όμως τη μέση γόμα.

Όταν ο Γερμανός με τη Ferrari άλλαξε ελαστικά (έβαλε πάλι τη μέση γόμα) οι Mercedes βρέθηκαν μπροστά με το Χάμιλτον να έχει διαφορά 10 sec. Ο Φέτελ εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα της Ferrari και τα φρέσκα ελαστικά μάζεψε τη διαφορά και πέρασε αρχικά το Ρόσμπεργκ και μετά το Χάμιλτον. Ο Βρετανός έχανε περίπου 2 sec στο γύρο από τη Ferrari και όταν αυτή έφτασε πίσω του μπήκε στα πιτ βάζοντας τη μέση γόμα στον 25ο γύρο. ΣΆ αυτό το σημείο ήταν εμφανές πως στη Mercedes αντιδρώντας στην πίεση της Ferrari του Φέτελ αποφάσισαν νΆ αλλάξουν τακτική. Έτσι ο Χάμιλτον βγήκε στην πίστα με τη μέση γόμα και άρχισε να πιέζει όσο μπορούσε για να μειώσει τη διαφορά από το Φέτελ που μετά το πιτ στοπ είχε ξεπεράσει τα 24sec. Ο Χάμιλτον ήταν λοιπόν σε στρατηγική 3 πιτ στοπ ενώ την ίδια στιγμή ο Ρόσμπεργκ μπήκε στα πιτ στον 27ο γύρο έβαλε και πάλι τη σκληρή γόμα με σαφή πρόθεση να την διατηρήσει μέχρι το τέλος. Ο Ρόσμπεργκ άρχισε μετά την αλλαγή ελαστικών να κινείται πολύ γρήγορα μαζεύοντας 1 sec στο γύρο σε σχέση με το Φέτελ παρότι ο Γερμανός είχε τη μέση γόμα. Υπέθετε κανείς σ' αυτό το σημείο πως ο Ρόσμπεργκ θα ολοκλήρωνε τον αγώνα με 2 πιτ στοπ και θα έπρεπε να μαζέψει 10 sec ώστε να βρεθεί εμπρός από το Φέτελ όταν ο οδηγός της Ferrari θα έβαζε τη σκληρή γόμα όπως υποχρεούνταν. ΣΆ αυτό το σημείο του αγώνα η εμμονή της Mercedes με τη σκληρή γόμα από τον 6ο μέχρι τον 25ο γύρο στο Χάμιλτον φάνταζε στρατηγικό λάθος.

Τη στιγμή που ο Φέτελ με τη Ferrari οδηγούσε την κούρσα και έχτιζε την πρώτη του νίκη με τη Ferrari, ο Αλόνσο μιλούσε στους δημοσιογράφους για την εγκατάλειψη της McLaren – Honda που ήρθε όπως σωστά μαντεύετε λόγω προβλήματος στη μονάδα ισχύος. Την ίδια στιγμή ο Μπάτον με την άλλη McLaren γύριζε σε ρυθμό 3 sec πιο αργό από τους πρωτοπόρους. Στον 35ο γύρο ο Ρόσμπεργκ ρωτήθηκε από το δικό του μηχανικό αγώνα (Τόνι Ρος) αν μπορεί να βελτιώσει κατά 2 δέκατα το ρυθμό του καθώς αυτό θα ήταν κρίσιμο για να περάσει το Φέτελ στο τέλος του αγώνα. Ο Γερμανός αντέδρασε άμεσα κάνοντάς το, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να προσέχει τη σκληρή γόμα με την οποία θεωρητικά θα έπρεπε να συμπληρώσει 29 γύρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση της Ferrari ήταν να καλέσει το Φέτελ στα πιτ για αλλαγή ελαστικών, ο Γερμανός έβαλε τη σκληρή γόμα και είχε να κάνει 18 γύρους μΆ αυτή μέχρι το τέλος. Ο Φέτελ κατάφερε να βγει ακριβώς μπροστά από το Ρόσμπεργκ και έχοντας φρέσκα ελαστικά πήρε το πλεονέκτημα έναντι του συμπατριώτη του. ΣΆ αυτό το σημείο φάνηκε πως ο Φέτελ είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τη 2η θέση και πήγαινε για την νίκη. Ο Χάμιλτον ρωτούσε με αγωνία τι ρυθμό χρειάζονταν για να απειλήσει το Φέτελ. Ο Βρετανός μπήκε στα πιτ αμέσως μετά και έβαλε τη σκληρή γόμα που είναι σαφώς πιο αργή. Εδώ η στρατηγική της Mercedes δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά και έντονο εκνευρισμό στο Χάμιλτον.

Ο πρωταθλητής ακούστηκε να διαμαρτύρεται ότι ήταν λάθος απόφαση η χρήση της πιο αργής γόμας και προφανώς η απάντηση της Mercedes για το ρυθμό του Ρόσμπεργκ με τη σκληρή γόμα δεν τον έπεισε. Την ίδια στιγμή ο Φέτελ σημείωσε ταχύτερο γύρο κινούμενος 1.2sec ταχύτερα από το Ρόσμπεργκ. Ο Χάμιλτον αντέδρασε σημειώνοντας με τη σειρά του και αυτός ταχύτερο γύρο (1:43.1) αλλά με τη διαφορά από το Φέτελ στα 13.7 sec ήταν σαφές πως στη Mercedes είχαν βάλει αυτογκόλ. Ο Χάμιλτον ακούγονταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος στην ενδοεπικοινωνία καθώς καταλάβαινε ότι είχε χάσει τον αγώνα από αδικαιολόγητα λάθος στρατηγική. Την ίδια στιγμή ο Φέτελ στο δρόμο για την πρώτη του νίκη με τη Ferrari ήταν επίπονα ακριβής στο γυρολόγιό του γυρνώντας στο 1:44 σταθερά.

Στη Mercedes συνεχίζοντας τα «θολά σενάρια» έβαλαν στο Ρόσμπεργκ τη μέση γόμα στον 42ο γύρο για να πάει μέχρι το τέλος. Ο Γερμανός είχε κρατήσει το δεύτερο σετ σκληρής γόμας για μόλις 15 γύρους ενώ το προηγούμενο για 21! Σημειώστε πως ο Φέτελ έκανε 22 γύρους με τη μέση γόμα! Ο Ρόσμπεργκ αξιοποιώντας την ταχύτητα της μέσης γόμας έκανε ταχύτερο πέρασμα αγώνα στο 1:42 αλλά φυσικά αυτό δεν είχε καμιά αξία, καθώς οι Mercedes με το μπες βγες στα πιτ έχαναν με το παραπάνω ότι κέρδιζαν στην πίστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φέτελ πανηγύρισε έξαλλα την πρώτη του νίκη με την ομάδα της Ferrari.

Το πέσιμο της καρώ σημαίας βρήκε το Φέτελ να πανηγυρίζει έξαλλα την πρώτη του νίκη με τη Ferrari που έγινε ακόμη πιο γλυκιά καθώς κέρδισε στα ίσα τις Mercedes είναι ο πρώτος που τα καταφέρνει στην υβριδική εποχή της F1, καθώς πέρυσι οι νίκες του Ρικιάρντο είχαν συνδυαστεί με προβλήματα ή συγκρούσεις στο γερμανικό στρατόπεδο. Σήμερα οι Mercedes έχασαν στα ίσα χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα πέρα από τη στρατηγική τους που γέννησε πολλά ερωτηματικά. Μια ήττα για τα ασημί βέλη που είναι αρκετά οδυνηρή καθώς είναι εντός έδρας για το βασικό χορηγό της ομάδας, την Petronas.

Η προηγούμενη νίκη της Ferrari ήταν στην Ισπανία το 2013 με τον Αλόνσο στην Ιταλική ομάδα είχαν να πανηγυρίσουν 22 μήνες από το μεσαίο σκαλί του βάθρου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Σήμερα

Οι περιοχές που θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Σήμερα

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Αναβιώνουν οι χαμένες ρυθμίσεις για χρέη προς ΕΦΚΑ

Σήμερα

Ολική επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Χτες

Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Χτες

Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.