E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κοινό μήνυμα Ευρώπης‑ΔΝΤ: Μην διανοηθείτε να «παίξετε» με τις πληρωμές του Ιουνίου

Σκληραίνουν την στάση τους οι δανειστές

Κοινό μήνυμα Ευρώπης‑ΔΝΤ: Μην διανοηθείτε να «παίξετε» με τις πληρωμές του Ιουνίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/5/2015 | 00:00

Την ώρα που η Ελλάδα «απειλεί» να μην πληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, η πλευρά των δανειστών «οχυρώνεται», καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να μην διανοηθεί να «παίξει» με το συγκεκριμένο θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς οι συνολικές πληρωμές της ελληνικής κυβέρνησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέρχονται σε 1,55 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, οι δανειστές, από κοινού, αναμένεται να απευθύνουν αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα να μην επαναλάβει τις απειλές, που είχε διατυπώσει και το Μάιο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το euro2day.gr, η εμπλοκή του ΔΝΤ σκληραίνει πολύ τη διαπραγματευτική στάση των δανειστών και εκφράζονται φόβοι ότι μια «απειλή» για μη πληρωμή της δόσης του Ταμείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από την ελληνική πλευρά ως διαπραγματευτικό όπλο.

Στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του Ευρωσυστήματος, η Ελλάδα «βρέθηκε ένα βήμα πριν το default». «Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε η λύση του ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ για να πληρωθεί η δόση των 720 εκατομμυρίων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν έδινε το πράσινο φως για να πληρωθεί η δόση» επισημαίνει η ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εντολή για την πληρωμή δόθηκε το απόγευμα της 11ης Μαϊου και ενώ συνεδρίαζε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο προηγουμένως είχε διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 8 του μηνός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει εμπιστευτική επιστολή στις ηγεσίες της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, προειδοποιώντας τους ότι δεν θα πλήρωνε το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, εάν δεν ικανοποιείτο η απαίτηση να αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Στην τρισέλιδη επιστολή, που δημοσιεύει το euro2day.gr, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω το πρώτο σημείο (α) και να ξεκαθαρίσω ότι συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την Ελλάδα ώστε να εκπληρώσει την ερχόμενη πληρωμή των 720 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου χωρίς καθυστέρηση. Εάν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση, θα είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να αναβάλουμε την πληρωμή αυτή μέχρι του χρονικού σημείου, όπου θα βρούμε επαρκείς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αίτημα (α), σύμφωνα με τον Τσίπρα, ήταν να «αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες μέσω της έκδοσης κρατικών έντοκων γραμματίων ή/και η επαναφορά του προηγούμενου waver και η εξασφάλιση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ».

Ακολούθως καταγράφει και άλλα αιτήματα: «Το Eurogroup να παράσχει συγκεκριμένους όρους, η εκπλήρωση των οποίων θα έκανε δυνατή την τελική εκταμίευση των 7,32 δισ. ευρώ, την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την επιστροφή των 1,9 δισ. των κερδών που σχετίζονται με τα ομόλογα που παρακρατούνται από την ΕΚΤ και τα αντίστοιχα 550 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και την επιστροφή των 1,185 δισ. ευρώ που ανήκουν στην Ελλάδα, τα οποία σχετίζονται με το ΤΧΣ».

Yψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας της 11ης Μαΐου, και ενώ τα χρήματα είχαν βρεθεί, ο πρωθυπουργός δεν είχε αποφασίσει εάν θα πλήρωνε το ΔΝΤ, καθώς είχε ενημερωθεί ότι το Eurogroup δεν θα έκανε δεκτά τα ελληνικά αιτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πληρωμή έγινε έπειτα από πιέσεις προς τον κ. Τσίπρα και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μέσω τηλεφώνου με την ηγεσία της ΕΚΤ και της Κομισιόν, που επισήμαναν ότι μια τέτοια κίνηση, που θα έφερνε ένα default, πιθανότατα θα ενεργοποιούσε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τους περιορισμούς στη ρευστότητα, προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε κίνηση καλής θέλησης, ο πρωθυπουργός έδωσε τελικά την εντολή να γίνει η πληρωμή.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.