E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

10 μεγάλες ανακαλύψεις που έγιναν στον... ύπνο!

Απίστευτο και όμως αληθινό

10 μεγάλες ανακαλύψεις που έγιναν στον... ύπνο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα όνειρα είναι μια ανθρώπινη εμπειρία κατά την οποία σχηματίζονται εικόνες, άλλοτε όμορφες και άλλοτε τρομακτικές και συνήθως είναι αποτελέσματα του υποσυνειδήτου. Πως θα σας φαινόταν όμως αν ακούγατε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ιστορίας, έγιναν μέσα στα όνειρα γνωστών επιστημόνων, τα οποία εν τέλει άλλαξαν τον κόσμο; Διαβάστε παρακάτω 10 τέτοια παραδείγματα και σίγουρα θα αρχίσετε να σκέφτεστε με διαφορετικό τρόπο τα όνειρα σας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

10. Η ανατομία απολιθώματος ψαριού
Ο Σουηδός βιολόγος και γεωλόγος Louis Agassiz, φαίνεται πως προσπαθούσε να μελετήσει το απολίθωμα ενός ψαριού που βρισκόταν σε μια πέτρα, όταν ονειρεύτηκε δυο φορές στη σειρά το ψάρι ζωντανό, χωρίς όμως να θυμάται καθόλου τις λεπτομέρειες της ανατομίας του, ξυπνώντας. Αποφάσισε λοιπόν να τοποθετήσει ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι δίπλα στο κρεβάτι και έτσι την επόμενη φορά που το ονειρεύτηκε, αμέσως μόλις ξύπνησε κατέγραψε την εμπειρία του, ενώ τελικά, αποτύπωσε τα σωστά συμπεράσματα για το απολίθωμα.

9. Ραπτομηχανή
Ο Elias Howe, εφευρέτης του παραπάνω μηχανήματος, φαίνεται πως συνέλαβε την ιδέα κατασκευής του, κατά τον ύπνο του, όταν ονειρεύτηκε πως ένας σκληρός βασιλιάς τον διέταξε να φτιάξει μια ραπτομηχανή μέσα σε 24 ώρες, διαφορετικά θα αντιμετώπιζε την θανατική ποινή. Μόλις ξύπνησε, έτρεξε στο εργαστήριο του, υλοποιώντας τον μηχανισμό που είχε δει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8. Η θεωρίας της σχετικότητας
Ένα όνειρο με αγελάδες, ήταν αρκετό για να οδηγήσει τον μεγάλο επιστήμονα Albert Einstein, στην ανακάλυψη της ταχύτητας του φωτός. Στον ύπνο του, είδε ότι βρισκόταν σε μια φάρμα, η οποία ήταν περιτριγυρισμένη από ηλεκτροφόρα καλώδια, που όμως ήταν ανενεργά, με αποτέλεσμα οι αγελάδες που υπήρχαν εκεί να μπορούν να βγάζουν το κεφάλι τους και να τρώνε χωρίς να τις χτυπά το ρεύμα. Όμως μόλις ο αγρότης συνέδεσε τον φράχτη με το ηλεκτρικό τα ζώα πετάχτηκαν ακαριαία πίσω. Ο αγρότης βέβαια, είπε στον επιστήμονα πως είδε τα ζώα, να απομακρύνονται ένα ένα, γεγονός που οδήγησε τον Einstein να αντιληφθεί πως ο χρόνος είναι σχετικός.

7. Χημική νευρό-μετάδοση
Το 1921 ο Γερμανός φαρμακολόγος Otto Loewi, ονειρεύτηκε ένα πείραμα, πάνω στο οποίο εργαζόταν, όμως ξυπνώντας δεν θυμόταν δυστυχώς τίποτα από το όραμα του. Την επόμενη ημέρα, είδε πάλι το ίδιο όνειρο, καταφέρνοντας όμως να θυμηθεί όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, ολοκληρώνοντας την μελέτη του. Το πείραμα αφορούσε την χημική αντίδραση που συμβαίνει σε δύο καρδιές βατράχων, ενώ 15 χρόνια μετά, τα αποτελέσματα της χημικής νευρο-μετάδοσης που ανακάλυψε, του χάρισαν το βραβείο Νόμπελ Ψυχολογίας – Ιατρικής.

6. Η δομή του βενζολίου
Ο Γερμανός χημικός August Kekulé, ανέφερε πως ανακάλυψε την δομή του μορίου του βενζολίου, έπειτα από ένα όνειρο που είχε και στο οποίο είδε ένα φίδι να δαγκώνει την ουρά του. Επρόκειτο για ένα αρχαίο σύμβολο, που όπως είπε ο επιστήμονας, έμοιαζε πολύ με την δομή του μορίου που μελετούσε, αφού 6 άτομα άνθρακα, σχημάτιζαν ένα εξαγωνικό δακτύλιο. Και μπορεί σήμερα η εν λόγω ουσία να αποφεύγεται καθώς είναι καρκινογόνα, όμως η ανακάλυψη του Kekulé, αποτελεί έναν οδηγό για την μελέτη παρόμοιων στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Διάφορες μαθηματικές αποδείξεις
Ο Ινδός μαθηματικός Srinivasa Ramanujan, δεν έλαβε ποτέ κανονικής μαθηματική εκπαίδευση και παρόλα αυτά, κατάφερε να λύσει πολλές μαθηματικές εξισώσεις, όπως και να δημιουργήσει μια σειρά ορισμών του «π», βασισμένος, όπως υποστήριξε, στα όνειρα που του έστελνε η θεά Mahalakshmi και τα οποία περιείχαν περίεργα μαθηματικά προβλήματα, που κατέγραφε ο Ramanujan όταν ξυπνούσε και που τα περισσότερα, αποδεικνύονταν σωστά.

4. Το μοντέλο του ατόμου από τον Bohr
Ο Δανός επιστήμονας, κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 1922, για την ανακάλυψη του σχετικά με την δομή του ατόμου. Φαίνεται όμως, πως τα μυστικά της δομής του ατόμου, αποκαλύφθηκαν στο όνειρο του, όταν είδε το ηλιακό σύστημα. Ξυπνώντας, σκέφτηκε πως η διάταξη των πλανητών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός για την μελέτη της διάταξης του ατόμου. Και φυσικά, αυτή η ανακάλυψη, αποδείχθηκε πως είχε εν τέλει τεράστια σημασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Η επιστημονική μέθοδος
Το 1619, ο Σουηδός φιλόσοφος, φυσικός και μαθηματικός, Rene Descartes, είχε τρία πολύ περίεργα όνειρα. Στο πρώτο υπήρχε ένας ανεμοστρόβιλος και ένα πεπόνι που έπρεπε ο ίδιος να σώσει, στο δεύτερο επικρατούσε καταιγίδα με κεραυνούς και στο τρίτο είδε έναν ευγενικό, ξένο άνδρα να διαβάζει ποίηση. Όλα τα παραπάνω τον οδήγησαν στην διαπίστωση πως κάθε γεγονός μπορεί να επεξηγηθεί με την επιστημονική μέθοδο, η οποία τόσους αιώνες έπειτα, χρησιμοποιείται ακόμα για την μελέτη κάθε νέας γνώσης.

2. Η ινσουλίνη για διαβητικούς
Το 1920, ο επιστήμονας Frederick Banting, ονειρεύτηκε ένα πείραμα, το οποίο μελέτησε αφού ξύπνησε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η χρήση ινσουλίνης συμβάλει στον έλεγχο του διαβήτη, κάτι που του χάρισε και το Νόμπελ Ψυχολογίας-Ιατρικής το 1923.

1. Εξελίξεις στην ανάπτυξη του Περιοδικού Πίνακα των στοιχείων
την διάρκεια του ύπνου του, ο Dmitri Mendeleev, φαίνεται πως ονειρεύτηκε έναν πίνακα με όλα τα χημικά στοιχεία, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι, τον οποίον κα σχεδίασε κάνοντας μερικές τροποποιήσεις, στα τέλη της δεκαετίας του 1860, ο οποίος χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, με κάποιες αλλαγές φυσικά.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.