E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Χιλιάδες μικρόβια κρύβονται στη σκόνη των σπιτιών

Και αποκαλύπτουν με ποιον μένετε και αν έχετε κατοικίδιο

Χιλιάδες μικρόβια κρύβονται στη σκόνη των σπιτιών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/8/2015 | 00:00

Χιλιάδες βακτήρια και μύκητες φιλοξενεί η ταπεινή σκόνη που μαζεύεται σε ένα τυπικό σπίτι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Μάλιστα, η ανάλυση της σκόνης μπορεί να αποκαλύψει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τη γεωγραφική περιοχή της κατοικίας, το φύλο των ενοίκων του σπιτιού και ακόμη το κατά πόσο υπάρχει κατοικίδιο ζώο, όπως αναφέρει η ίδια μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Noah Fierer του Τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of the Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας.

Οι μελετητές ανέλυσαν δειγματοληπτικά δεδομένα για περίπου 1.200 σπίτια σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Όπως διαπιστώθηκε, κατά μέσο όρο κάθε σπίτι περιέχει πάνω από 5.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και περίπου 2.000 είδη μυκήτων. Οι μύκητες βοηθούν κυρίως στο να προσδιορισθεί η τοποθεσία του νοικοκυριού, ενώ τα βακτήρια για την ταυτότητα των ενοίκων (και των ζώων τους).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι μικροβιακές κοινότητες των νοικοκυριών μπορούν να πουν τη δική τους ιστορία για ένα σπίτι. «Κάθε μέρα περιβαλλόμαστε από ένα τεράστιο φάσμα μικροοργανισμών μέσα στα σπίτια μας, τους περισσότερους των οποίων δεν μπορούμε να τους δούμε. Ζούμε κυριολεκτικά μέσα σε ένα μικροβιακό ζωολογικό κήπο», δήλωσε ο Fierer.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί τρυπώνουν στο σπίτι απ' έξω, μέσα από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, ή τους κουβαλούν οι άνθρωποι στα ρούχα και στα παπούτσια τους. Τα σπίτια όπου μένουν μόνο άνδρες έχουν διαφορετική μικροβιακή σύνθεση σε σχέση με εκείνα όπου συμβιώνουν άνδρες και γυναίκες. Ενώ, σε όσα μένουν σκύλοι οι μικροβιακές κοινότητες είναι διαφορετικές από τα σπίτια όπου ζουν γάτες.

Όπως είπαν οι ερευνητές, αν θέλει κανείς να αλλάξει το μικροβιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και αναπνέει, απλούστατα θα πρέπει να μετακομίσει, να αλλάξει συγκάτοικο ή κατοικίδιο. Αν και μερικά μικρόβια είναι παθογόνα, τα περισσότερα είναι αβλαβή ή ακόμη και ωφέλιμα. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα μικρόβια», καθησύχασε ο Noah Fierer.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αν και η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, αφορά οποιαδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Η μελέτη αναμένεται να βοηθήσει τις εγκληματολογικές έρευνες και τις αλλεργιολογικές μελέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σκόνη ενός μέσου σπιτιού απαρτίζεται από ένα μείγμα υπολειμμάτων τροφών, απολεπισμένου δέρματος, σωματιδίων του χώματος και του αέρα, ινών υφασμάτων, τριχών από ζώα, αποσυντιθέμενων εντόμων (και των κοπράνων τους), μικροοργανισμών κ.ά.

Συνολικά, κατά την ανάλυση δειγμάτων από τα 1.200 σπίτια, εντοπίστηκαν πάνω από 125.000 είδη βακτηρίων και 70.000 είδη μυκήτων. Περισσότερη ποικιλία μικροοργανισμών υπάρχει μέσα σε ένα σπίτι, παρά έξω από αυτό.

Όσον αφορά τα κατοικίδια, η παρουσία ενός σκύλου πολλαπλασιάζει περισσότερο τη μικροβιακή ποικιλία (56 περισσότερα είδη βακτηρίων κατά μέσο όρο), απ' ότι η παρουσία μιας γάτας (24 περισσότερα είδη βακτηρίων). Η μεγάλη πλειονότητα των μικροοργανισμών των κατοικίδιων υπάρχει στο σάλιο και στα κόπρανά τους.

Οι επιστήμονες δεν απέκλεισαν ότι στο μέλλον πιθανώς θα είναι εφικτό να γεμίζει κανείς κατά βούληση το σπίτι του με είδη μικροοργανισμών ωφέλιμα για την υγεία του.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να έχεις τα πιο απαλά χέρια

Σήμερα

Τα χέρια είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα, την τραχύτητα και την πρόωρη γήρανση

Trends στο χρώμα των μαλλιών για την άνοιξη που πρέπει να τσεκάρεις

Σήμερα

Oι φετινές τάσεις στο χρώμα των μαλλιών προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών!

4 υπάκουες ράτσες σκύλων ‑ Δε θα το σκάσουν ποτέ

Σήμερα

Αυτά τα σκυλιά έχουν πιο υπάκουη συμπεριφορά από άλλα

Έχεις αλλεργία; Μπορεί να φταίνε τα καλλυντικά σου

Χτες

Οι αλλεργίες στα καλλυντικά προϊόντα έχουν γίνει κάτι σύνηθες

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Χτες

Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Προχτές

Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Τροφές που καταστρέφουν το έντερο και που οι διαιτολόγοι συνιστούν να κόψετε αμέσως

Προχτές

Eάν θέλετε να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά έως το καλοκαίρι

Αυτό το τραγούδι αντιπροσωπεύει το κάθε ζώδιο

Προχτές

Ποιο είναι το δικό σου;

Νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες καλύτεροι από τηγανητοί

Πριν 3 μέρες

Οι πιο εύκολοι και νόστιμοι ρεβυθοκεφτέδες χωρίς να πάρετε εξτρα θερμίδες

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.