E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΗΠΑ: Κατέβασαν ρολά οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ‑ Εκτεθειμένος ο πρόεδρος Τραμπ

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη συμφωνίας στη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.

ΗΠΑ: Κατέβασαν ρολά οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ‑ Εκτεθειμένος ο πρόεδρος Τραμπ

Από το NEWSROOM

Από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής (τοπική ώρα, 07:00 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) οι ΗΠΑ θα ζήσουν την πρώτη παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους από τον Οκτώβριο 2013. 

Για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αυτό το Σαββατοκύριακο θα έπρεπε να είναι ένα διήμερο γιορτής. Στην πρώτη επέτειο από την ορκωμοσία του, με το χρηματιστήριο σε συνεχή άνοδο και τη δημοτικότητά του επιτέλους να αυξάνεται δειλά, σκόπευε να ξεκουραστεί και να γιορτάσει στη Φλόριντα μαζί με φίλους και υποστηρικτές.

Αντίθετα, ο Τραμπ αναγκάστηκε να παραμείνει στην Ουάσινγκτον εξαιτίας μίας ακόμη κρίσης, καθώς δεν κατάφερε να αποτρέψει την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. Οι προσπάθειες ως την τελευταία στιγμή για να ψηφιστεί από τη γερουσία ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους απέβησαν άκαρπες. Και μεγάλο βάρος πέφτει στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ που προωθεί διαρκώς την εικόνα του καλού διαπραγματευτή.

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά το 2013 που αναστέλλεται η λειτουργία υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ελλέιψει εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Τότε η αναστολή της λειτουργίας κάποιων ομοσπονδιακών υπηρεσιών είχε διαρκέσει 16 ημέρες και είχε θέσει σε τεχνική ανεργία περισσότερους από 850.000 δημόσιους υπαλλήλους που θεωρούνταν «μη απαραίτητο» προσωπικό.

Σε μια συνέντευξη εκείνης της εποχής ο Ντόναλντ Τράμπ είχε επισημάνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι τελικά υπεύθυνος. «Τα προβλήματα ξεκινούν από πάνω και πρέπει να λυθούν από πάνω», είχε τονίσει ο Τραμπ. «Ο πρόεδρος είναι ο ηγέτης και πρέπει να βάλει τους πάντες σε ένα δωμάτιο και πρέπει να ηγηθεί».

Δεν είναι γνωστό για πόσο ενδέχεται να διαρκέσει αυτή τη φορά η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς η διαμάχη μεταξύ των δύο κομμάτων είναι έντονη. Οι Δημοκρατικοί (ψήφοι των οποίων είναι απαραίτητες για να λυθεί το θέμα) έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν να ψηφίσουν ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο αν σε αυτό δεν προβλέπεται η παράταση του προγράμματος DACA για την προστασία των μεταναστών που έφτασαν ανήλικοι στις ΗΠΑ.

Οι πρώτες επιπτώσεις της παύσης της λειτουργίας αναμένεται να γίνουν αισθητές τη Δευτέρα. Η λειτουργία πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως οι οικονομικές, θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνήθως δεν επηρεάζονται, ενώ οι 1,4 εκατομμύριο Αμερικανοί στρατιωτικοί θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς όμως να πληρώνονται.

Για να καταλάβουμε καλύτερα ας δουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα τι αναμένεται να συμβεί σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Στρατός: Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους δεν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν, ούτε αυτές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Το σύνολο του 1,3 εκατομμυρίου ενστόλων θα εξακολουθήσει να εργάζεται, ωστόσο το πολιτικό προσωπικό που κρίνεται μη απαραίτητο θα τεθεί σε αναγκαστική αργία. Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις προειδοποίησε μάλιστα ότι αν διαρκέσει η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους υπάρχει κίνδυνος να μην συντηρούνται τα πολεμικά πλοία και να αναγκαστούν να παραμείνουν στο έδαφος τα αεροσκάφη.

Δικαιοσύνη: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πολλούς εργαζόμενους που κρίνονται απαραίτητοι. Βάσει των σχεδίων του, το υπουργείο εκτιμά ότι οι 95.000 από τους 115.000 υπαλλήλους του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται κανονικά.

Λευκός Οίκος: Περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι του Λευκοί Οίκου σε σύνολο 1.715 θα πρέπει να τεθούν σε αναγκαστική αργία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ χθες. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα διαθέτει αρκετό προσωπικό για να φέρνει εις πέρας τα καθήκοντά του, ενώ αναμένεται να μεταβεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός για να παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Εθνικά Πάρκα: Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει ανοικτά τα εθνικά πάρκα, με το προσωπικό ασφαλείας να εργάζεται κανονικά. Το 2013 τα πάρκα είχαν κλείσει με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Αξιοθέατα στην Ουάσιγκτον: Το 2013 δημοφιλή αξιοθέατα, όπως το ινστιτούτο Smithsonian, έκλεισαν, ενώ σε κάποια από αυτά, όπως το Μνημείο του Λίνκολν και τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου αποκλείστηκαν με κορδέλες ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτά. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να περιορίσει την πρόσβαση στα ανοικτά μνημεία. Το Smithsonian από την πλευρά του έχει επισημάνει ότι τα μουσεία του μπορούν να παραμείνουν ανοικτά το πρώτο Σαββατοκύριακο.

Ταξίδια: Οι επιβάτες των τρένων και των αεροπλάνων δεν επηρεάστηκαν από την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους το 2013. Η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων είχε επίσης συνεχιστεί, αν και με κάποιες καθυστερήσεις.

Δικαστήρια: Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, περιλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, μπορούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν για τρεις εβδομάδα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποθέωση για τον «σούπερ ήρωα» Τζολάκη και την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού

Πριν 11 ώρες

Ο νεαρός τερματοφύλακας έπιασε 3 από τα 5 πέναλτι της Φενέρμπαχτσε

Κικίλιας: Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία

Πριν 11 ώρες

Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες μέσα στα δάση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα ‑ απάντηση στο Ιράν

Πριν 11 ώρες

«Φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένο σε μέγεθος και έκταση»

Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: 3 χάρτες με τις περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Πριν 11 ώρες

Εν αναμονή της κακοκαιρίας που θα έρθει στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Βουτιά στις ασιατικές αγορές ‑ Ανοδικά το πετρέλαιο

Πριν 11 ώρες

Νευρικότητα και στο οικονομικό πεδίο μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πριν 11 ώρες

Θρίλερ στη Μέση Ανατολή

Ανω κάτω η Μπριζ λίγες ώρες πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ

Χτες

Ο Σκοβ-Όλσεν έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στη Δανία!

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους

Χτες

Χρειάστηκαν 14 δευτερόλεπτα από την άφιξη του δράστη μέχρι την επίθεση

Τουρκία: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ κοντά στην Αγκυρα

Χτες

Η σεισμική δόνηση ταρακούνησε περισσότερο τις πόλεις Τοκάτ και Σεβάστεια, οι οποίες βρίσκονται στην κεντρική Τουρκία

Το βίντεο – ντοκουμέντο που έφερε την ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του Γερμανού στην Κρήτη

Χτες

Ο Γερμανός είχε στην κατοχή του 100.000 ευρώ από σπίτι που είχε πουλήσει στη Γερμανία

Καιρός: SOS για Θεσσαλία από Τσατραφύλλια ‑ Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες

Χτες

Θα πέσει μεγάλη ποσότητα νερού - Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι έως το Σάββατο

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.