E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και ανθρώπους του κινηματογράφου, ο μόνος Έλληνας που κέρδισε το βραβείο του Χρυσού Φοίνικά στις Κάννες, έφυγε αιφνίδια σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια. Στα 77 χρόνια της ζωής του, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος κατάφερε να δημιουργήσει σχολή, τόσο στον ελληνικό όσο και στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά τα παράτησε πριν πάρει το πτυχίο του και έφυγε για το Παρίσι. Εκεί σπούδασε γαλλική φιλολογία και φιλμογραφία, πήρε κάποια μαθήματα εθνολογίας και συνέχισε στην σχολή Κινηματογράφου IDHEC.

Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1964 και εργάσθηκε αρχικά στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» ως κριτικός κινηματογράφου, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Εκεί θα παραμείνει για τρία χρόνια. Το 1968 παρουσίασε την πρώτη μικρού μήκους τανία του, με τίτλο «Εκπομπή», στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Δυο χρόνια αργότερα, στο ίδιο φεστιβάλ, θα κερδίσει το πρώτο βραβείο με την πρώτου μεγάλου μήκους ταινία του, την «Αναπαράσταση».

Συνέχισε από το 1972 μέχρι και το 1977, με την «Τριλογία της ιστορίας», που αποτελούνταν από τις ταινίες «Μέρες του ‘36», «Ο θίασος» (κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών) και «Οι Κυνηγοί». Η επόμενη του ταινία, πριν γυρίσει την «Τριλογία της σιωπής» («Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο Μελισσοκόμος», «Τοπίο στην Ομίχλη»), ήταν το «διεθνές», «Μεγαλέξαντρος» που κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ προτάθηκε και για Χρυσό Λέοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνέχισε με την «Τριλογία των συνόρων», όπου ύστερα από τις δυο πρώτες ταινίες («Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα») στις οποίες συμμετείχαν μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, κατάφερε να κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, με την τρίτη ταινία της τριλογίας, «Μια αιωνιότητα και μια μέρα».

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχε γίνει πλέον παγκόσμιος. Για τις ταινίες του έχουν γίνει αφιερώματα σε όλο τον κόσμο και πολλές φορές έχει τιμηθεί για την προσφορά του στο παγκόσμιο σινεμά. Κατάφερε δε να κερδίσει έναν μεγάλο αριθμό βραβείων που έφτασαν τα 59 και φυσικά, να συνεργαστεί με ιερά τέρατα του κινηματογράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2004, έβαλε μπροστά την επόμενη τριλογία του με «Το λιβάδι που δακρύζει», που έμελλε να μην ολοκληρωθεί. Την συνέχισε το 2008, με την ταινία «Η σκόνη του χρόνου» και το 2012, ξεκίνησε τα γυρίσματα της τρίτης ταινίας, που θα είχε τίτλο «Η άλλη θάλασσα».

Όμως το πρωί της 24ης Ιανουαρίου του 2012, κι ενώ βρισκόταν σε διάλλειμα από τα γυρίσματα της ταινίας στην Δραπετσώνα, διέσχισε πεζός τον δρόμο και χτυπήθηκε από διερχόμενη μοτοσικλέτα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν 77 ετών. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Απόσσπασμα από την βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία, «Μια αιωνιότητα και μια μέρα»

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.