E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η ιστορία πίσω από την πιο γνωστή φωτογραφία του Αϊνστάιν

Γιατί έβγαλε την γλώσσα του;

Η ιστορία πίσω από την πιο γνωστή φωτογραφία του Αϊνστάιν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία του Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν είναι ούτε σε κάποιο εργαστήριο, ούτε σε κάποια διάλεξη. Ακόμα και η επίσης γνωστή φωτογραφία του που γράφει στον πίνακα το περίφημο E=mc2, δεν είναι η πιο χαρακτηριστική του. Απλούστατα γιατί έχει επισκιαστεί από την φωτογραφία όπου στο βάθος ενός αυτοκινήτου, βγάζει την γλώσσα του σε έναν φωτογράφο. Αυτή η φωτογραφία τυπώθηκε σε μπλουζάκια, σε πίνακες, σε αφίσες και όπου αλλού θα μπορούσε να τυπωθεί. Όμως ποια είναι η ιστορία αυτής της φωτογραφίας και γιατί ο ευφυής επιστήμονας αποφάσισε να βγάλει την γλώσσα του;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 14 Μαρτίου του 1951, ο Αϊνστάιν γιόρτασε τα 72α γενέθλιά του στο Princeton Club. Μαζί του βρίσκονταν φίλοι και συνάδελφοί του. Ο τότε επικεφαλής του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών, Frank Aydelotte, προθυμοποιήθηκε μαζί με την σύζυγό του να τον πάνε μέχρι το σπίτι του στην οδό Mercer.

Ο Αϊνστάιν τότε ήταν ένας σύγχρονος ροκ σταρ. Οι φωτογράφοι έκαναν ουρά έξω από το κλαμπ, προσπαθώντας να πάρουν μια φωτογραφία της διάνοιας της εποχής. Ο φωτογράφος του United Press International, Arthur Sasse, φαίνεται πως πήρε την καλύτερη θέση απ’ όλους και στήθηκε σε ένα σημείο όπου ο Αϊνστάιν μπορούσε να τον δει. Προσπάθησε να τον πείσει να του χαμογελάσει, αλλά ο Αϊνστάιν ήταν πολύ κουρασμένος για τέτοιες τυπικότητες και ανούσια παιχνίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντί λοιπόν να χαμογελάσει, έβγαλε έξω την γλώσσα του. Ο Sasse τράβηξε αυτήν την θρυλική πόζα, και ήταν ο μοναδικός που τα κατάφερε. Αρχικά τα αφεντικά του στην UIP δίστασαν να τυπώσουν μια φωτογραφία, η οποία, όπως θεωρούσαν,δεν ήταν σύμφωνη με το κύρος τους. Όμως σε λίγες μέρες, χιλιάδες εφημερίδες σε όλον τον κόσμο την είχαν τυπώσει. Ακόμα και ο Αϊνστάιν την λάτρεψε και ζήτησε από τον Sasse να του δώσει 9 αντίγραφά της.

Σε μια από αυτές έγραψε μια αφιέρωση. «Μια χειρονομία που θα σας αρέσει. Γιατί απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα. Ένας πολίτης μπορεί να κάνει αυτό που ένας διπλωμάτης δεν θα τολμούσε». Αυτή η φωτογραφία πουλήθηκε το 2009 για 74.324 δολάρια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αφιέρωση του δεν ήταν τυχαία. Ο Αϊνστάιν με λίγα και απλά λόγια άσκησε κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ την δεκαετία του ’50, την πιο σκοτεινή πολιτική όλων των εποχών για την χώρα. Ήταν τότε που ο «μακαρθισμός» είχε απλώσει παντού τα πλοκάμια του και είχε αρχίσει το κυνήγι-μαγισσών, απέναντι σε στοχαστές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και χιλιάδες απλούς πολίτες, οι οποίοι κατηγορούνταν ως προδότες και κομμουνιστές, χωρίς καμία απόδειξη.

Ο Αϊνστάιν ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος που δούλεψε σε όλη του την ζωή για τη ανθρωπότητα. Και έβγαλε την γλώσσα του σε κανόνες που δεν ήταν ανθρώπινοι. Έτσι η φωτογραφία εκτός από μοναδικότητα έχει και μια όμορφη και βαθύτερη σημασία…

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Πριν 10 ώρες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Πριν 10 ώρες

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Πριν 10 ώρες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του πιτσαρία

Πριν 10 ώρες

Είναι προφανώς Ιταλός

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.