E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τουρκικό Υπ. Εξ. : Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία

Σχεδιάζει πολεμικές ασκήσεις στα Ίμια

Τουρκικό Υπ. Εξ. : Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/2/2018 | 08:25

Η επιχείρηση στην Αφρίν στη Συρία που θα διαρκούσε μερικές μόνο ημέρες μετατράπηκε σε εφιάλτη για την Τουρκία. Η τουρκική κοινή γνώμη αντιδρά. Δεκάδες είναι οι νεκροί Τούρκοι στο μέτωπο και περισσότερες από χίλιες οι συλλήψεις όσων αντιδρούν. Τα γεράκια της Άγκυρας μοιάζουν να αναζητούν… βαλβίδα αποσυμπίεσης στο Αιγαίο και την Κύπρο όπου επιζητούν μια φαινομενικά πιο εύκολη λύση, παίζοντας όμως με τη φωτιά. Ουσιαστικά έχει στηθεί ένα τριπλό “μέτωπο” σε Ίμια, Καστελόριζο και Κύπρο με τα πλοία των Τούρκων να προκαλούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σκηνικό που στήθηκε βράδυ Δευτέρας μια ανάσα από τα Ίμια δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Δεν επρόκειτο για έναν από τους γνωστούς “τσαμπουκάδες” της επιχείρησης “γκριζαρίσματος” της περιοχής. Το αντίθετο.

Από το πρωί οι Τούρκοι είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα σκηνικό στο οποίο θα είχαν το επάνω χέρι με στόχο κάποιο ελληνικό πλοίο. Είχαν αρκετά σκάφη στην περιοχή, μικρά αλλά και μεγάλα, μεγέθους κορβέτας όπως το “Umut” το οποίο, όπως και άλλα τουλάχιστον δύο ακόμη διαθέτει πυροβόλο των 40mm.

Από ελληνικής πλευράς, όταν αργά το απόγευμα ελληνικό περιπολικό βρέθηκε σε έναν περίεργο “κλοιό” από τουρκικά σκάφη λήφθηκε η απόφαση να σπεύσει στην περιοχή το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης Γαύδος (ΛΣ090).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τουρκικά σκάφη άμεσα άλλαξαν σχέδιο και ενώ στόχευαν το άλλο περιπολικό κινήθηκαν σε σ σχηματισμό εναντίον του ΛΣ090. Δύο μικρά περιπολικά της Άγκυρας μπήκαν μπροστά του, αναγκάζοντάς το να ανακόψει ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα το βαρύ σκάφος των 1.700 τόνων, το Umut έβαλε πλώρη για την αριστερά πλευρά του σκάφους με στόχο να το εμβολίσει.

Ήταν μια κίνηση που έγινε με στόχο να προκληθεί σοβαρό μεν, ελεγχόμενο δε (τουλάχιστον όπως φαίνεται να πίστευαν οι Τούρκοι) επεισόδιο.

Αυτό καθώς επρόκειτο για πλοία του Λιμενικού και όχι για σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας τα οποία διαθέτουν βαρύ οπλισμό και έχουν την ικανότητα σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας να απαντήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο στόχος μοιάζει να ήταν η βύθιση η η σοβαρή ζημιά του σκάφους του Λιμενικού, την ώρα μάλιστα που επί της ουσίας η Ελλάδα δεν είχε τρόπο να απαντήσει.

Οι Τούρκοι έμοιαζαν να ήθελαν μια νίκη στα σημεία (έστω και εάν για την Ελλάδα αυτό ίσως σήμαινε τραυματίες ή νεκρούς) σε ένα επεισόδιο το οποίο και οι δύο πλευρές θα έσπευδαν στη συνέχεια να ελέγξουν…

Μια νίκη για τη νίκη που αργεί να έρθει στην Τουρκία στο μέτωπο της Συρίας…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι με την προχθεσινή ενέργεια του καπετάνιου του Umut κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πια θα είναι η επόμενη κίνηση, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα λέει δημοσίως ότι τον ανησυχεί η περίπτωση ενός “ατυχήματος”

Άλλωστε εύκολα κάποιος θα μπορούσε να δει τη σύγκρουση των πλοίον ως ένα ατύχημα (υπήρξε κάτι ανάλογο με κανονιοφόρο του Π.Ν. Και τουρκική ακταιωρό) στο πλαίσιο των καθημερινών “ελιγμών” των σκαφών στην περιοχή.

Η παραπάνω είναι μια ανάγνωση των γεγονότων που δείχνει ότι η Άγκυρα επιλέγει την τακτική του εκφοβισμού σε κατά το δυνατό “ελεγχόμενο” περιβάλλον για την ίδια, με στόχο σε διπλωματικό επίπεδο να επιτύχει τους στόχους της.

Ο Σουλτάνος έδειξε άλλωστε στην περίπτωση της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού ότι δεν φοβάται να ακολουθήσει αυτή την τακτική απέναντι και σε υπέρτερες δυνάμεις.

Το ερώτημα είναι βέβαια έως που θεωρεί η Άγκυρα και οι στρατηγοί της ότι μπορούν να ελέγξουν το περιβάλλον της έντασης που οι ίδιοι δημιουργούν.

Στα Ίμια μιλούν για δικό τους έδαφος και παρά την άκρως επικίνδυνη ενέργεια του σκάφους τους διατηρούν στην περιοχή πέριξ των βραχονησίδων έντεκα σκάφη, τα επτά από αυτά σε απόσταση ως 4 με 5 μίλια (ανάμεσα σε αυτά τα TCSG 87 – TCSG 313 – SG-703 -TCSG 91 -TCSG 61, τα οποία είναι σκάφη οπλισμένα με πυροβόλα και πολυβόλα).

Το Καστελόριζο
Την ίδια ώρα υπάρχει δεύτερο “μέτωπο” το οποίο έχει στηθεί στην περιοχή της Μεγίστης με τους Τούρκους να δεσμεύουν για άσκηση την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου προγραμματισμένη για αύριο.

Ουσιαστικά οι Τούρκοι σε όλο το μήκος των θαλάσσιων συνόρων επιλέγουν τις πλέον ευαίσθητες για την Ελλάδα περιοχές, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πολυδιάσπασης των δυνάμεών της, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν την πρωτοβουλία. Η Αθήνα είναι αναγκασμένη να παρατηρεί τις κινήσεις τους.

Η Κύπρος
Στην Κύπρος εδώ και καιρό η Άγκυρα έχει επιλέξει την τακτική της διπλωματία των… κανονιοφόρων. Έτσι και τώρα τουρκικά πολεμικά παρενοχλούν το ιταλικό σκάφος που είχε βάλει πλώρη για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Για την ακρίβεια το ιταλικό σκάφος δεν κινείται εδώ και τέσσερις ημέρες. Τουρκικό πολεμικό έχει “αράξει” ένα μίλι μπροστά του εμποδίζοντάς του με την Άγκυρα να επικαλείται άσκηση και να μην επιτρέπει τη διέλευση πλοίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία διέταξε φρεγάτα της που βρισκόταν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να σπεύσει κοντά στο ιταλικό ερευνητικό πλοίο, αποφεύγοντας ωστόσο τη “στενή επαφή” με τα τουρκικά πολεμικά…

Και σε αυτή την περίπτωση ακόμη και το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος έχει σταματήσει η Άγκυρα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για “νίκη”…

Τοπ ερώτημα είναι αν ο Σουλτάνος επιζητά αυτού του είδους τις νίκες ή κάτι περισσότερο…

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Σταϊκούρας για Τέμπη: «Έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση»

Σήμερα

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Κάλυμνος: 29χρονος μπήκε σε σούπερ μάρκετ με σπαθί και προκάλεσε τρόμο σε υπαλλήλους και πελάτες

Σήμερα

29χρονος στην Κάλυμνο κυκλοφορούσε με σπαθί προκαλώντας τρόμο σε όποιον τον έβλεπε

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.