E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το αδιανόητο «σύνδρομο της ξένης προφοράς»

Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει ακριβώς

Το αδιανόητο «σύνδρομο της ξένης προφοράς»
nncionline.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν πολλά σύνδρομα που μας φαίνονται αδιανόητα και δεν μπορούμε να ξέρουμε πως δημιουργήθηκαν. Από το «σύνδρομο του Σωσία» (όπου ο ασθενής νομίζει ότι οι συγγενείς του έχουν αντικατασταθεί από επικίνδυνους σωσίες) μέχρι το «σύνδρομο Τουρέτ (όπου οι βρισιές βγαίνουν ανεξέλεγκτα από το στόμα του ασθενή) και από το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» (όπου το θύμα ερωτεύεται τον «βασανιστή» του) μέχρι το «σύνδρομο του εξωγήινου χεριού» (όπου το χέρι λειτουργεί αυτόνομα), οι διαταραχές που προκαλούν είναι πολύ συχνά ανεξήγητες και πολλές φορές προκαλούν ακόμα και το γέλιο, που προκαλείται κυρίως από αμηχανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στις ΗΠΑ, ήρθε να μας μάθει ότι υπάρχει άλλο ένα αδιανόητο σύνδρομο. Το «σύνδρομο της ξένης προφοράς». Δηλαδή μπορείς να κοιμηθείς κανονικά το βράδυ και να ξυπνήσεις μιλώντας την γλώσσα σου με διαφορετική προφορά. Και μάλιστα αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 63 περιπτώσεις!

Πράγματι, η Μισελ Μάιερς από την Αριζόνα, δεν έχει περάσει ποτέ την άλλη όχθη του Ατλαντικού, αλλά τα τελευταία δυο χρόνια μιλάει με βρετανική προφορά. Κι αυτό της συνέβη μέσα σε μια νύχτα. Η άτυχη γυναίκα υποφέρει από πονοκεφάλους και στο παρελθόν έχει «κολλήσει» και την αυστραλιανή αλλά και την ιρλανδική προφορά. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα κράτησε για μια εβδομάδα. Τώρα όμως, η βρετανική προφορά έχει κρατήσει για πολύ περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2010, ένα άλλο περιστατικό είχε καταγραφεί, όταν πάλι μια γυναίκα από τις ΗΠΑ που έπεσε από τις σκάλες, άρχισε ξαφνικά να μιλάει τα αγγλικά με… ρωσική προφορά! Η πρώτη καταγραφή του συνδρόμου έγινε το 1941, όταν μια γυναίκα από την Νορβηγία τραυματίστηκε στο κεφάλι από χειροβομβίδα που εξερράγη κατά την διάρκεια αεροπειρατείας. Όταν συνήλθε, μιλούσε την γλώσσα της με γερμανική προφορά.

Όλες οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί είναι αποτέλεσμα μιας νευρολογικής ζημιάς στο κεφάλι. Μπορεί να είναι προϊόν εγκεφαλικού, ημικρανιών, τραυματισμού ή αναπτυξιακών δυσλειτουργιών. Η αλλαγή είναι ξαφνική. Ο εγκέφαλος τραυματίζεται σε σημεία που ελέγχουν τις γλωσσικές λειτουργίες και προκαλεί κακή προφορά των συλλαβών, που παραπέμπουν σε ξένη προφορά.

http://sites.psu.edu/karam/2015/04/02/foreign-accent-syndrome/

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2012, ο αξέχαστος George Michael ισχυρίστηκε πώς αφού ξύπνησε από κώμα, μιλούσε για λίγο καιρό τα αγγλικά με προφορά της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Ένας καθηγητής πάντως του πανεπιστημίου του Νιουκάστλ, αναφέρει πως δεν πρόκειται για ξένη προφορά αλλά για αλλαγή στην ομιλία η οποία στα αυτιά του ακροατή ακούγεται λανθασμένα γνωστή. Πρόκειται δηλαδή για το φαινόμενο της «Παρειδωλίας», όπου ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο.

Όποια κι αν είναι η εξήγηση της προέλευσης του «συνδρόμου της ξένης προφοράς», σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο παράξενες περιπτώσεις εγκεφαλικής δυσλειτουργίας που μπορεί να «τρελάνει» τον ασθενή αλλά και τους ανθρώπους γύρω του. Εκτός κι αν μερικοί θα ήθελαν αποκτήσουν ξένη προφορά για κάποιον δικό τους λόγο. Αλλά κι αυτοί ας μην ξεχνούν, ότι αυτό προκαλείται από βλάβη, κι όχι από μια θεϊκή ευεργετική παρέμβαση…

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 10 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 10 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 10 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.