E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ και Τούσκ: Ζητώ άμεση παύση των Τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο‑Κύπρο

Ευρωπαϊκή στήριξη στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ και Τούσκ: Ζητώ άμεση παύση των Τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο‑Κύπρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Tη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών έλαβαν η Ελλάδα και η Κύπρος μετά την ενημέρωση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την τουρκική επιθετικότητα στο ανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα ήθελα να εκφράσω την στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και να ζητήσω την άμεση παύση αυτών των παράνομων ενεργειών από την Τουρκία. Η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Συγχρόνως τόνισε το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συγχρόνως η κυπριακή πλευρά φαίνεται να κατάφερε τον στόχο της να αποσπάσει κάτι παραπάνω από μία δήλωση υποστήριξης, καθώς ο κ. Τουσκ εκπροσωπώντας τους «27» επισήμανε πως τον ερχόμενο Μάρτιο θα εξεταστεί η πιθανότητα μιας Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει από πρώτο χέρι τους Ευρωπαίους εταίρους για τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής προκλητικότητας. Ο κ. Τσίπρας έθεσε προς τους συνομιλητές του όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και τους κινδύνους που αναδύονται από την τουρκική συμπεριφορά και την κλιμάκωση των προκλήσεων και των αμφισβητήσεων της γείτονος, που γεννάει εύλογη ανησυχία για ασύμμετρες περιπλοκές, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που συντηρούν φορτισμένο κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με το ζήτημα των πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων, ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συμβουλίου είπε ότι θα συζητηθεί στο μέλλον, ενώ για την πρόταση του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ώστε να ενωθούν σε μια οι θέσεις του Προέδρου της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι είναι μια ιδέα που απέρριψαν τα κράτη – μέλη. Αναφορικά με την διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» ο Πρόεδρος Τουσκ δεν υποστήριξε θερμά την επιλογή του επόμενου (ή της επόμενης) πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόνο από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά τόνισε ότι πρέπει να εκλέγεται και από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε εκ νέου τη διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» (τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεκδικήσουν την προεδρία της επόμενης Κομισιόν), λέγοντ6ας ότι κάτι τέτοιο είναι δεδομένο καθώς αναφέρεται στην Συνθήκη. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα κράτη – μέλη θα συνεισφέρουν τελικά περισσότερα κεφάλαια στον κοινοτικό προϋπολογισμό για μετά το 2020, ώστε να καλύψουν το κενό των 100 περίπου δις που θα αφήσει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας. «Αν δεν υπάρχουν λεφτά στο σπίτι, η αγάπη φεύγει μακριά», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, χρησιμοποιώντας μια παλαιά γερμανική παροιμία.

Για την διαδικασία της επιλογής του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην κατάσταση στη Συρία, αναφέρθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία της επιλογής των «κορυφαίων υποψηφίων» (Spitzenkandidaten) δεν πρόκειται να είναι αυτοματοποιημένη, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές συμμαχίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιου. Η Καγκελάριος Μέρκελ είπε ακόμα ότι μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας την άμεση κατάπαυση τους πυρός στην Γκούτα της Συρίας και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποντίκι με έξι πόδια δημιουργήθηκε στο εργαστήριο – Τι αποκαλύπτει για την ανθρώπινη ανατομία

Σήμερα

Έμβρυο με δύο επιπλέον πόδια στη θέση των γεννητικών οργάνων αποκαλύπτει τον ρόλο ενός γονιδίου στην εμβρυακή ανάπτυξη.

Μάνος Δασκαλάκης: Η αντίδρασή του μετά την καταδίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Σήμερα

Ο Μάνος Δασκαλάκης ήταν στο δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Αυξήσεις έως και 90% στα διόδια της Εγνατίας

Σήμερα

Έως και 90% αυξάνονται τα διόδια στην Εγνατία οδό - Μειώνονται σε δύο σταθμούς

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

Σήμερα

Εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Σήμερα

Tο γεγονός ότι η υπεράσπιση της κατηγορούμενης δεν ζήτησε ελαφρυντικά καθιστούσε μονόδρομο τα ισόβια

«Είναι πολύ χαρούμενη», λέει η δικηγόρος 12χρονης στον Κολωνό για την ενοχή του Ηλία Μίχου

Σήμερα

«Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ήταν απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση», είπε ο Απόστολος Λύτρας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές ρεύματος του Απριλίου

Σήμερα

Mέχρι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα πράσινα τιμολόγια

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Σήμερα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Σήμερα

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίρια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Σήμερα

Στο δικαστήριο για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Σήμερα

Η ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.