LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ελληνικό πρωτάθλημα που χάθηκε στα χαρτιά

Η υπόθεση «Βάλνερ» και το «ηθικό» πρωτάθλημα του 2008

Δημοσίευση 26/2/2018 | 19:39

Το ελληνικό πρωτάθλημα που χάθηκε στα χαρτιά

Μιας και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να παίζεται περισσότερο στις δικαστικές αίθουσες και όχι στα γήπεδα, για χίλιους δυο λόγους, θυμηθήκαμε την υπόθεση «Βάλνερ» που φέτος κλείνει 10 χρόνια και το πρωτάθλημα που κερδήθηκε στα χαρτιά εκείνη την χρονιά.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ το αποκαλούν «ηθικό» πρωτάθλημα για την ομάδα τους. Οι οπαδοί του πρωταθλητή τότε Ολυμπιακού, υποστηρίζουν πως η αντικανονική συμμετοχή του Αυστριακού ήταν ενάντια στους κανονισμούς. Είναι από τις περιπτώσεις που και οι δυο έχουν κάποιο δίκιο. Γιατί νομικά, η συμμετοχή του Βάλνερ στο ματς Απόλλων Καλαμαριάς – Ολυμπιακός 1-0, ήταν παράνομη. Αλλά ηθικά, η ΑΕΚ είχε καλύτερη ομάδα και δικαιούταν το πρωτάθλημα, το οποίο έχασε για την συμμετοχή ενός παίκτη που δεν είχε συμμετοχή στην νίκη του Απόλλωνα (είχε αντικατασταθεί).

Η ΑΕΚ έδειξε ότι έχει την πιο δυνατή ομάδα στο πρωτάθλημα επικρατώντας του Ολυμπιακού με το άνετο 4-0 στο ΟΑΚΑ. Λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Στο ρόστερ της τότε υπήρχε ο πρώην ερυθρόλευκος Ριβάλντο , ο Δέλλας, ο Εντίνιο, ο Λυμπερόπουλος και ο «Ζορό» Μπλάνκο. Με προπονητή τον Νίκο Κωστένογλου, είχε μια από τις καλύτερες ομάδες των τελευταίων ετών. Στο ΟΑΚΑ έκανε επίδειξη δύναμης. Αλλά εκείνο το παιχνίδι δεν έφτανε.

Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με 2 βαθμούς διαφορά. Αν δεν είχε γίνει η ένσταση στο ματς με τον Απόλλωνα, που οι οπαδοί της ΑΕΚ υποστηρίζουν πως αν κέρδιζε δεν θα την έκανε, τότε η ΑΕΚ θα ήταν πρωταθλήτρια με διαφορά ενός βαθμού. Εκείνη την χρονιά συμμετείχε στο Champions League, όπου κέρδισε και την Μίλαν. Η καλύτερη ίσως ΑΕΚ από την τριετία 1992 – 1994.

Το πρωτάθλημα δεν το πήρε αλλά θεώρησε τον εαυτό της πρωταθλητή. Με γκολ του Ριβάλντο στο ΟΑΚΑ την τελευταία αγωνιστική έκανε και φιέστα, μια φιέστα όμως που δεν είχε την χαρά που θα της αναλογούσε.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να πει πως η συμμετοχή του Βάλνερ ήταν νόμιμη. Νομικά δεν έπρεπε να συμμετέχει. Η σύγκρουση του ηθικού με το νόμιμο είναι αιώνια και θα συνεχίσει να υπάρχει. Τι θα γίνει όμως αν αυτό επαναληφθεί ; Και μάλιστα φέτος; Πόσα πρωταθλήματα ακόμα θα κριθούν στις δικαστικές αίθουσες και όχι στο γήπεδο; Το κυριότερο πρόβλημα πίσω απ’ όλα αυτά είναι το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Που δεν φαίνεται να αλλάζει, παρ’ όλες τις όποιες προσπάθειες…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων