E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

To Fahrenheit 451, είναι το μέλλον ή απλά φαντασία;

Προφητεία ή ουτοπία;

To Fahrenheit 451, είναι το μέλλον ή απλά φαντασία;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ΗΠΑ του μέλλοντος, τα βιβλία είναι παράνομα, και ειδική ομάδα μπαίνει στα σπίτια και καίει βιβλιοθήκες. Η γνώση είναι επικίνδυνη, και θεωρείται εχθρός του κράτους και της ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιτρέπεται μόνο η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, που φυσικά λογοκρίνεται, ενώ η ποινή για όσους αντισταθούν, είναι ο θάνατος στη πυρά.

Ο κόσμος που αντιστέκεται αποστηθίζει τα βιβλία, και τα μεταδίδει ο ένας στον άλλον. Αυτή είναι η υπόθεση του Fahrenheit 451, του δυστοπικού μυθιστορήματος του Ray Bradbury, που εκδόθηκε το 1953 εν μέσω απίστευτων δυσκολιών. Κανείς εκδότης δεν ήθελε να το αναλάβει, καθώς θεωρήθηκε πολύ ουτοπικό. 

Βασικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Γκάι Μόνταγκ, ένας πυροδότης που χαιρόταν να καίει βιβλία, παντρεμένος με μια αφελή νοικοκυρά που παίρνει υπνωτικά και περνάει όλο της το χρόνο μπροστά στη μικρή οθόνη. Η γειτόνισσά του Κλαρίς θα τον κάνει να ενδιαφερθεί για την ανάγνωση και τα βιβλία. Πηγαίνουν σε κάποιο σπίτι να κάψουν τη βιβλιοθήκη και, επειδή η ιδιοκτήτρια αντιστέκεται, παραδίδουν κι εκείνη στις φλόγες. Ο Γκάι μαθαίνει από τον Μπίτι, τον προϊστάμενό του, ότι η καύση των βιβλίων γίνεται όχι με κυβερνητική εντολή, αλλά επειδή εκτοπίστηκαν από την εικόνα (τηλεόραση, κινηματογράφος, αλλά και το ραδιόφωνο) και από τις κοινωνικές ομάδες που λογόκριναν ό,τι ήταν αντίθετο στις πεποιθήσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γνωριμία του Γκάι με τον άλλοτε καθηγητή Λογοτεχνίας Φάμπερ, τον κάνει να αντιληφθεί τη σημασία των βιβλίων και του γραπτού λόγου, που δίνει την πραγματική διάσταση του κόσμου και των προβλημάτων του, σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης. Ο Γκάι θα στραφεί κατά των συνεργατών του πυροδοτών και κατόπιν θα πάει σε μια περιοχή όπου ζουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν απομνημονεύσει βιβλία για να μην χαθούν αυτά από τη συλλογική μνήμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρόνια μετά συναντάμε παντού λογοκρισία, ειδικά σε καθεστώτα δικτατορίας, ενώ πολλοί "ενοχλητικοί" για τις κυβερνήσεις, έχουν καταλήξει στη φυλακή, με τη κατηγορία του τρομοκράτη.

Το «Fahrenheit 451» μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο από τον (François Truffaut το 1966. Φέτος, αναβιώνει ξανά αυτή τη φορά στη μικρή οθόνη μέσα από την τηλεταινία που ετοιμάζει και θα προβάλλει το HBO.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2024: Σε αυτή τη θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον β` ημιτελικό

Προχτές

Η Μαρίνα Σάττι θα διαγωνιστεί στον Β` Ημιτελικό του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου, με το τραγούδι «Ζάρι»

3 ταινίες που πρέπει να δεις αν λατρεύεις τα roadtrips

Πριν 4 μέρες

Ώρα να εμπνευστείς το επόμενο ταξίδι σου!

3 ταινίες για την τεχνητή νοημοσύνη που πρέπει να δείτε

Πριν 1 εβδομάδα

Εξερευνώντας τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης

Από τη Madonna ως την Ariana Grande, βίντεο κλιπ που θεωρήθηκαν βλάσφημα

Πριν 1 εβδομάδα

Βίντεο Κλιπ που προκάλεσαν διαμάχες

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.