Τηγανητό ρύζι για να μην παραγγείλεις ποτέ ξανά απέξω
Μάθε να το φτιάχνεις εύκολα, γρήγορα και νόστιμα!
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Δεν χρειάζεται να παραγγείλετε απέξω όταν μπορείτε να φτιάξετε τηγανητό ρύζι στο σπίτι σας, γρήγορα κι εύκολα!
Το ρύζι που έχει μαγειρευτεί μέσα στην ημέρα κι έχει χάσει αρκετή από την υγρασία του, είναι το ιδανικό για τηγανητό ρύζι. Το ρύζι που έχει μόλις μαγειρευτεί θα κολήσει και δεν θα έχουμε αυτό το σπυρωτό, αεράτο αποτέλεσμα στο τέλος.
1. Μαγειρέψτε το ρύζι χωρίς να το παραβράσετε, θέλουμε να είναι al dente. Αφού κρυώσει σε ένα μπολ, σκεπάστε και τοποθετήστε στο ψυγείο για λίγη ώρα ή φτιάξτε το απο το βραδυ για να το τηγανήσετε το επόμενο μεσημέρι.
Χρησιμοποιήστε μαρκύκοκκο ρύζι για καλύτερο αποτέλεσμα.
2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε 2 χτυπημένα αυγά και γυρίστε το τηγάνι ώστε να απλωθεί παντού δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα. Μετά από δυο λεπτά γυρίστε την ομελέτα από την άλλη πλευρά και αφαιρέστε μετά από 30 δευτερόλεπτα.
3. Κόψτε την ομελέτα σε μικρά κομματάκια και αφήστε τα στην άκρη.
4. Στο ίδιο τηγάνι που φτιάξαμε την ομελέτα ζεσταίνετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε 1 κούπα ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, 1-2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο και μισή κούπα ψιλοκομμένα καρότα. Σωτάρετε για 2-3 λεπτά. Προσθέστε μισή κούπα κατεψυγμένο αρακά.
5. Με ένα πηρούνι ξύστε κι ανακατέψτε ελαφρά το ρύζι για να σπάσετε τους κόμπους και να ξεκολλήσει. Προσθέστε το στο τηγάνι με τα λαχανικά. Προσθέστε 1-2 κ.σ. σόγια σως και 1 κ.γ. σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι.
Σωτάρετε για τουλάχιστον 3 λεπτά και μέχρι να ανακατευτούν όλες οι γεύσεις και το ρύζι γίνει ελαφρώς τραγανό. Τέλος, προσθέτετε την κομένη ομελέτα, δοκιμάζετε και ρυθμίζετε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα σας.
Προαιρετικά μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο σουσάμι.