E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πόσες χώρες έχουν κομμουνιστικό καθεστώς;

Πρωταθλήτρια η Ασία

Πόσες χώρες έχουν κομμουνιστικό καθεστώς;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν σκεφτόμαστε τις χώρες που έχουν κομμουνιστικό καθεστώς, το μυαλό μας πάει αυτομάτως στην Σοβιετική Ένωση. Μετά την πτώση της, ο κομμουνισμός δέχτηκε ένα σοβαρό χτύπημα. Χώρες όπως το Κόνγκο, η Αλβανία η Αγκόλα και το Αφγανιστάν, άλλαξαν καθεστώς και αποχαιρέτησαν τον κομμουνισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου δυο δεκαετίες μετά, υπάρχουν ακόμα χώρες με κομμουνιστικό καθεστώς. Σε κάποιες από αυτές έχει προσαρμοστεί στην παγκόσμια αγορά (Κίνα), ενώ σε κάποιες άλλες παραμένει ένα πολύ κλειστό και απομονωμένο καθεστώς με αυστηρότατους νόμους (Βόρεια Κορέα). Πάντως, αυτές οι χώρες δεν είναι δυο αλλά πέντε. Με τις 4 να βρίσκονται στην Ασία και την μια στην Αμερική.

Κίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικονομία της Κίνας είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Το εμπόριο αφθονεί και η ανάπτυξη είναι ταχύτατη. Το κομμουνιστικό καθεστώς εγκαθιδρύθηκε το 1949 από τον Μάο, όμως την δεκαετία του ’70, η Κίνα άνοιξε τις πόρτες της στην παγκόσμια αγορά. Παρόλ’ αυτά, δεν γίνονται εκλογές και στο τιμόνι της χώρας για 70 περίπου χρόνια είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Βόρεια Κορέα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κορέα κάποτε ήταν μια χώρα. Από το 1945 χωρίστηκε σε δυο, με τον πόλεμο της Κορέας να γίνεται ένα τεράστιο κεφάλαιο του «Ψυχρού Πολέμου». Οι Σοβιετικοί υποστήριξαν τους κομμουνιστές του Κιμ Ιλ Σουνγκ ενώ οι υπόλοιποι τους δημοκρατικούς. Σαν αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης ήταν να δημιουργηθούν δυο κράτη. Από τότε η Βόρεια Κορέα έχει κομμουνιστικό καθεστώς, με την δυναστεία των Κιμ να ελέγχει το κράτος με έναν εξαιρετικά αυστηρό και αυταρχικό τρόπο.

Βιετνάμ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι παρόμοιο έγινε και στο Βιετνάμ. Μετά τον πρώτο πόλεμο της Ινδοκίνας, χωρίστηκε στο Βόρειο, που είχε την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης και στο Νότιο. Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, το Νότιο Βιετνάμ και οι Αμερικανοί ηττήθηκαν, με την εξουσία να περνάει στα χέρια των κομμουνιστών το 1976. Για περίπου μια δεκαετία κράτησε τις αρχές του Σοβιετικού Καθεστώτος, αλλά αργότερα ακολούθησε το παράδειγμα της Κίνας όσον αφορά τις αγορές και το εμπόριο. Παραμένει όμως κομμουνιστικό μέχρι και σήμερα.

Κούβα

Η μοναδική χώρα εκτός Ασίας που η εξουσία ασκείται αποκλειστικά από το κομμουνιστικό κόμμα. Μετά την επανάσταση, η οποία έδιωξε τον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959, ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε την εξουσία ως ο άρχων του κόμματος. Οι Αμερικάνοι προσπάθησαν εκατοντάδες φορές να τον δολοφονήσουν χωρίς αποτέλεσμα. Παρέδωσε την εξουσία το 2008 στον αδερφό του Ραούλ, ο οποίος άνοιξε λίγο τα σύνορα της Κούβας και επέτρεψε κάποια απαγορευμένα προϊόντα. Παρόλο που η χώρα παραμένει φτωχή, η Κούβα έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο, με όλους τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Λάος

Με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και του γειτονικού Βιετνάμ, η κομμουνιστική επανάσταση στο Λάος έλαβε χώρα το 1975. Δεν ακολούθησε το παράδειγμα των γειτόνων και παραμένει απομονωμένο. Την εξουσία ασκεί το κόμμα, μέσω υψηλόβαθμων στελεχών του στρατού.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η πιο ρατσιστική

Σήμερα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Σήμερα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Σήμερα

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.