E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα

Ο «κοντός» Σοβιετικός που έφτασε πολύ ψηλά...

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιούρι Γκαγκάριν έκανε ένα όνειρο της ανθρωπότητας πραγματικότητα: Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961. Μέχρι και το 1969, όταν και ο Νιλ Άρμστρονγκ περπάτησε στην Σελήνη βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην εξερεύνηση του διαστήματος αλλά και στην διαμάχη του Ψυχρού Πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934. Το χωριό του βρισκόταν 160 χλμ έξω από την Μόσχα. Η μανία του με τα ύψη φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία. Ίσως να έφταιγε πως ο Γκαγκάριν ήταν αρκετά κοντός, αφού το ύψος του έφτανε μόλις το 1.58. Βέβαια αυτό, όταν η Σοβιετική Ένωση κλήθηκε να διαλέξει τον πρώτο κοσμοναύτη του βγήκε σε καλό.

Σε ηλικία 16 ετών τελείωσε το σχολείο και πήγε να φοιτήσει σε μια τεχνική σχολή ώστε να γίνει μεταλλωρύχος, αλλά συγχρόνως παρακολουθούσε και μαθήματα πιλότου. Εκεί ο εκπαιδευτής του τον ξεχώρισε λόγω των ικανοτήτων του και της θέλησής του. Τον σύστησε στην Πολεμική Αεροπορία, όπου διακρίθηκε εξίσου και περισσότερο, για την πειθαρχία του και τις πτητικές του ικανότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όντας ένας από τους καλύτερους πιλότους της Σοβιετικής Ένωσης, μόλις έμαθε για το πρόγραμμα κοσμοναυτών, υπέβαλε αμέσως αίτηση όταν έγινε 25 χρονών. Η πείρα του κυρίως λόγω ηλικίας δεν ήταν μεγάλη, αλλά επιλέχθηκε από την κομμουνιστική ηγεσία ανάμεσα από δεκάδες συνυποψηφίους του. Τελικά, μαζί με τον Γέρμαν Τίτωφ, επιλέχθηκαν όχι μόνο για τις ικανότητές τους αλλά και για το ύψος τους, αφού η κάψουλα που θα τους μετέφερε στο διάστημα ήταν περιορισμένο και το μικρό βάρος ήταν ένα τεράστιο προσόν. Όμως ο Γκαγκάριν ήταν αυτός που επιλέχθηκε τελικά ως βασικό μέλος της αποστολής, ενώ ο Τίτωφ θα τον αντικαθιστούσε, αν κάτι πήγαινε στραβά. Όμως ο Γκαγκάριν την περίμενε πως και πως αυτή την στιγμή...

Στις 12 Απριλίου του 1961, Τετάρτη του Πάσχα, πρωί πρωί, ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε το ιστορικό του ταξίδι στο διάστημα μέσα στο Βοστοκ 1. Η ταχύτητα του Βοστοκ 1 έφτασε τα 27.400 χλμ και έφτασε σε ύψος 327 χιλιομέτρων. Η πτήση είχε διάρκεια κάτι λιγότερο από δυο ώρες. Μπορεί να φαίνεται πολύ σύντομη πλέον, αλλά τότε χρειάστηκε ιδιαίτερο θάρρος, αφού κανείς δεν ήξερε με σιγουριά αν ο άνθρωπος μπορούσε να επιζήσει στο διάστημα. Οι πιθανότητες επιβίωσης που είχε τότε ο Γκαγκάριν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν μόλις 5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με λίγα λόγια ήταν κάτι σαν αποστολή αυτοκτονίας. Στην Γη τα νέα είχαν κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου. Οι Σοβιετικοί δεν γνώριζαν αν θα επιστρέψει και τον προήγαγαν σε Ταγματάρχη, ενώ ετοίμασαν και τρία δελτία τύπου, ένα αν επέστρεφε και δυο αν αποτύγχανε. Ο Γκαγκάριν μπήκε στην ατμόσφαιρά αλλά δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, χρησιμοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα σε ύψος 7 χιλιομέτρων. Προσγειώθηκε με ασφάλεια στην πόλη Τακτάροβα.

Η πτήση έδωσε χρήσιμες απαντήσεις. Ο άνθρωπος μπορούσε να επιζήσει, ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργούσε το ίδιο καλά και ότι η βαρύτητα δεν είναι απαραίτητη για την πέψη. Ο Γκαγκάριν όπως και να έχει επιβίωσε.

Όμως, σαν τραγική ειρωνεία, επτά χρόνια αργότερα και σε ηλικία 34 ετών, ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Είχε επιλεχθεί νωρίτερα για την αποστολή στο φεγγάρι, αλλά δεν πρόλαβε. Ήταν ο άνθρωπος όμως που έκανε το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του διαστήματος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Πριν λίγο

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Συνελήφθη ο εργολάβος του κτιρίου που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι

Χτες

Τα χαλάσματα του κτιρίου καταπλάκωσαν και σκότωσαν έναν αστυνομικό

Η ομιλία Μητσοτάκη στη διάσκεψη «Our Ocean Conference»

Χτες

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους ιδρυμάτων που ειδικεύονται στην προστασία των ωκεανών

Τρόμος στην Κοπεγχάγη: Εργάτες σώζονται τελευταία στιγμή από τη φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Πολιτιστική καταστροφή στη Δανία από την πυρκαγιά στο εμβληματικό κτίριο

Βρετανία: Πήραν «κατά λάθος» διαζύγιο ‑ Το τραγικό λάθος των δικηγόρων

Χτες

Το διαζύγιο για το ζευγάρι στη Βρετανία που μετρούσε 21 χρόνια κοινής ζωής, οριστικοποιήθηκε 21 λεπτά αφού πραγματοποίησαν την αίτηση

Η EasyJet αναστέλλει τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως τα τέλη Οκτωβρίου

Χτες

Νεότερη ενημέρωση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας, για τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, στον απόηχο της ανάφλεξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Αποκαΐδια έγιναν 400 χρόνια ιστορίας στην Κοπεγχάγη – Συγκλονιστικές εικόνες

Χτες

Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί

Βραζιλία: Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20 πτώματa σε προχωρημένη σήψη σε πλοίο

Χτες

Οι vεκροί εκτιμάται ότι δεν είναι υπήκοοι Βραζιλίας αλλά πιθανά από την Καραΐβική

Πασαλιμάνι: Θρήvος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκoτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο ‑ Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας

Χτες

Υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής - Το φορτηγό στο οποίο βρισκόταν καταπλακώθηκε από μπάζα

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.