E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

H πόλη και η ομάδα που για 37 χρόνια είχαν το όνομα του Καρλ Μαρξ

Μια από τις ξεχασμένες ιστορίες του «ψυχρού πολέμου»

H πόλη και η ομάδα που για 37 χρόνια είχαν το όνομα του Καρλ Μαρξ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Μετά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, οι σύμμαχοι διεκδίκησαν τα εδάφη που είχε καταλάβει ο Χίτλερ. Ο Στάλιν βρήκε ευκαιρία ώστε να εντάξει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης στην Σοβιετική Ένωση. Φυσικά, την ίδια τύχη είχε και η Γερμανία, η οποία το 1949, χωρίστηκε σε δυο κράτη. Την Δυτική και την Ανατολική Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ανατολική Γερμανία είχε κι αυτή κομμουνιστικό καθεστώς. Η ιστορία του τείχους του Βερολίνου, το σύμβολο του «ψυχρού πολέμου» που έπεσε το 1990, είναι η πιο γνωστή σε αυτή την επεισοδιακή γειτνίαση των δυο ομοεθνών κρατών. Στην Ανατολική Γερμανία, εκτός από το πολίτευμα άλλαξαν πολλά. Η καθημερινότητα, η κοινωνία ακόμα και ονόματα πόλεων. Και φυσικά, το νέο καθεστώς δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη στην βάπτιση τους.

Ο θεμελιωτής του κομμουνισμού, Καρλ Μαρξ ήταν Γερμανός. Αν και είχε γεννηθεί στο Τρίερ, που ανήκε στην Δυτική Γερμανία, οι Ανατολικογερμανοί τον τίμησαν δεόντως. Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της νέας χώρας λοιπόν, που μέχρι το 1953 αλλά και ξανά από το 1990 ονομάζεται Κέμνιτς, άλλαξε όνομα για 37 χρόνια. Ονομάστηκε Karl-Marx-Stadt, που σημαίνει «η πόλη του Καρλ Μαρξ».

Φεστιβάλ Φιλίας Νεολάιας της ΕΣΣΔ και της ΛΓΔ, Μάιος 1980

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τότε πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Όττο Γκρότεβολ, είχε δηλώσει με περηφάνια:

«Οι άνθρωποι που ζουν εδώ δεν κοιτάζουν πίσω, αλλά μόνο σε ένα νέο και καλύτερο μέλλον. Κοιτούν τον σοσιαλισμό. Κοιτούν με αγάπη και αφοσίωση τον θεμελιωτή του σοσιαλισμού, το πιο τρανό παιδί του γερμανικού λαού, τον Καρλ Μαρξ. Και εγώ τώρα, εκπληρώνω την απόφαση της κυβέρνησης. Εκτελώ την επίσημη πράξη της μετονομασίας της πόλης και δηλώνω: Από τώρα και στο εξής αυτή η πόλη θα φέρει το περήφανο και υποχρεωτικό όνομα, Karl-Marx-Stadt».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη πόλη δεν επιλέχθηκε τυχαία. Είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο με τις αρχές της Ανατολικής Γερμανίας να την μετατρέπουν σε σύμβολο της ανάπτυξης μιας σοσιαλιστικής πόλης. Τα πλάνα ήταν μεγαλεπήβολα αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Ωστόσο, η πόλη του Κέμνιτς ήταν για 37 χρόνια το σύμβολο του σοσιαλιστικού κράτους.

Το γιγαντιάιο άγαλμα του Μαρξ στο Κέμνιτς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μετονομασία ίσχυσε και στην ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης. Η τοπική Chemnitzer FC μετονομάστηκε σε FC Karl-Marx-Stadt. Όμως επειδή η ομάδα δεν ήταν αρχικά δυνατή, μια άλλη ομάδα, η γειτονική FC Erzgebirge Aue μετονομάστηκε σε Wismut-Karl-Marx-Stadt, ώστε μια ομάδα με το όνομα του Καρλ Μαρξ, να διεκδικεί τον τίτλο. Πράγματι η Wismut-Karl-Marx-Stadt κέρδισε 4 από τους 5 τίτλους την περίοδο 1955-1959. Το 1963, όταν η FC Karl-Marx-Stadt ήταν πια έτοιμη άλλαξε το όνομά της σε FC Wismut Aue. Και η ομάδα του Κέμνιτς κατάφερε να κατακτήσει το μοναδικό της πρωτάθλημα 4 χρόνια αργότερα.

Η πόλη πήρε το προηγούμενο όνομά της μετά την επανένωση των δυο κρατών, ύστερα από δημοψήφισμα που έγινε στις 21 Ιουνίου του 1990. To 76% των κατοίκων της πόλης ήθελε το παλιό όνομα. Και φυσικά, η τοπική ομάδα επέστρεψε κι αυτή στο παλιό.

Η Karl-Marx-Stadt το 1988

http://transpressnz.blogspot.gr/2014/04/trams-and-trabbis-in-kal-marx-stadt-ddr.html

Το 1976 γεννήθηκε ένας παίκτης που μετακόμισε πολύ μικρός στο Karl-Marx-Stadt, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα έγινε αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας. Σε ηλικία 7 ετών γράφτηκε στις ακαδημίες της FC Karl-Marx-Stadt. Όταν έγινε 14, η ομάδα του άλλαξε όνομα και πέντε χρόνια αργότερα έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Chemnitzer FC. Ο παίκτης αυτός ήταν ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς ποδοσφαιριστές των τελευταίων 20 ετών, ο Μίχαελ Μπάλακ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η πιο ρατσιστική

Σήμερα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Σήμερα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Σήμερα

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.