E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι αναφέρει η εργασία του Χόκινγκ, που έγραψε λίγο πριν πεθάνει

Το τελευταίο «δώρο» του Χόκινγκ στην ανθρωπότητα

Τι αναφέρει η εργασία του Χόκινγκ, που έγραψε λίγο πριν πεθάνει
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/3/2018 | 18:30

Μόλις δύο εβδομάδες προτού φύγει από τη ζωή, ο Στίβεν Χόκινγκ είχε καταθέσει μια ερευνητική εργασία, στην οποία ανέπτυσσε τη θεωρία του για το πώς ο άνθρωπος θα μπορούσε να αποδείξει την ύπαρξη του πολυσύμπαντος, και προέβλεπε το τέλος της ύπαρξής μας μέσα στο σκοτάδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πολυσύμπαν ή μετασύμπαν (multiverse) είναι υποθετικό σύνολο των άπειρων ή πεπερασμένων δυνατών Συμπάντων, που περιέχει το ιστορικό σύμπαν όπου βιώνουμε, αλλά και όλα όσα θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν. Η θεωρία αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι το δικό μας σύμπαν μας είναι μόνο ένα από τα πολλά εκεί έξω, που προκλήθηκαν από το Big Bang.

Η εργασία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τον θάνατο του λαμπρού αστροφυσικού, εξετάζει την ιδέα ότι ο άνθρωπος να μπορούσε να συλλέξει αποδείξεις για την ύπαρξη άλλων συμπάντων χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή, τοποθετημένο σε ένα διαστημόπλοιο. Εάν οι αποδείξεις αυτές εντοπίζονταν κατά τη διάρκεια της ζωής του Χόκινγκ, θα του εξασφάλιζαν 100% ένα βραβείο Νόμπελ, μια τιμητική διάκριση που δεν του είχε αποδοθεί ποτέ όσο βρισκόταν εν ζωή.
Ο Τόμας Χέρτογκ, ο οποίος έγραψε μαζί με τον Χόκινγκ την εργασία με τίτλο A Smooth Exit from Eternal Inflation, δήλωσε στους Sunday Times: «Τον είχαν προτείνει αρκετές φορές για το Νόμπελ και έπρεπε να το είχε κερδίσει. Τώρα είναι πολύ αργά για να συμβεί αυτό».

Σε εργασία που συνέγραψε το 1983 με τον Τζέιμς Χαρτλ, ο Χόκινγκ εξηγούσε πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν, αλλά διατύπωνε επίσης την εκτίμηση ότι το Big Bang δημιούργησε και έναν απεριόριστο αριθμό άλλων «εκρήξεων», που η καθεμία παρήγαγε το δικό της σύμπαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η θεωρία του «πληθωρισμού», δηλαδή της εκθετικής διαστολής του σύμπαντος προτού παγιωθεί σε βραδύτερους ρυθμούς επέκτασης, ήταν αδύνατο να επαληθευτεί επιστημονικά.

Ο Χέρτογκ ισχυρίζεται ότι ο ίδιος και ο Χόκινγκ ήθελαν να πάρουν την ιδέα ενός πολυσύμπαντος και να την μετατρέψουν σε ένα «επαληθεύσιμο επιστημονικό πλαίσιο».

Το «σκοτεινό» δεύτερο σκέλος της εργασίας του Χόκινγκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αρκετά πιο... σκοτεινό δεύτερο σκέλος της εργασίας αναπτύσσει τη θεωρία ότι η Γη θα εξαφανιστεί στο σκοτάδι όταν εξαντληθεί η ενέργεια των αστέρων.

Η ιδέα ότι τελικά το σκοτάδι θα «καταπιεί» τη ζωή, όπως την γνωρίζουμε, είναι αρκετά αμφιλεγόμενη και αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για τους κοσμολόγους. Μεταξύ όσων βρίσκουν την εν λόγω θεωρία απλοϊκή και παρωχημένη συγκαταλέγεται και ο Νιλ Τούροκ, διευθυντής του διάσημου ερευνητικού κέντρου Perimeter Institute του Καναδά, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν κατάλαβε ποτέ γιατί ο Στίβεν Χόκινγκ την θεωρούσε ενδιαφέρουσα.

Σύμφωνα με ορισμένα διεθνή ΜΜΕ, ορισμένοι κοσμολόγοι εκτιμούν ότι η τελευταία ερευνητική εργασία έρευνα του βρετανού επιστήμονα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή 14 Μαρτίου, σε ηλικία 76 ετών, θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει σταθμό για την εν λόγω επιστήμη. Κι αυτό χάρη σε ένα πολύ σημαντικό λόγο: Το γεγονός ότι αυτή η θεωρία του Χόκινγκ θα μπορούσε να επαληθευτεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής κοσμολογίας, Κάρλος Φενκ, εξηγεί ότι μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να «μετρηθεί» η ύπαρξη παραλλήλων συμπάντων. «Το πιο ενδιαφέρον στην εργασία του Χόκινγκ είναι η ιδέα οτι το πολυσύμπαν μπορεί να άφησε το «αποτύπωμά» του στην ακτινοβολία υπόβαθρου που διεισδύει στο σύμπαν μας και πως θα μπορούσαμε να «μετρήσουμε» αυτό το αποτύπωμα με έναν ανιχνευτή πάνω σε κάποιο διαστημόπλοιο».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος τυχόν απόδειξη της ύπαρξης παράλληλων συμπάντων θα άλλαζε ριζικά την εικόνα που έχει ο άνθρωπος για τη θέση που κατέχει στον κόσμ

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Σήμερα

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Σήμερα

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Σήμερα

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.