E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο μυστηριώδης άγνωστος άντρας που σχεδίασε το Bitcoin

Είναι πράγματι ένας;

Ο μυστηριώδης άγνωστος άντρας που σχεδίασε το Bitcoin
newsweek.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κρυπτονόμισμα Bitcoin έχει μεγάλη ιστορία κι ας μετράει μετά βίας 10 χρόνια ζωής. Στην αρχή θεωρήθηκε κάτι αναγκαίο, μετά δαιμονοποιήθηκε, ώσπου εισέβαλλε σε μια αγορά, από την οποία αρχικά ήθελε να απέχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάγκη για ένα ανώνυμο νόμισμα βασισμένο στις αρχές της ομότιμης δικτύωσης, όπου δεν χρειαζόταν κάποιος τρίτος φαινομενικά αξιόπιστος εγγυητής, όπως το κράτος ή η τράπεζα, είχε αναπτυχθεί από την δεκαετία του ’90. Το κίνημα cypherpunk που χρησιμοποίησε όσο κανείς άλλος μέχρι εκείνη την εποχή της διαδικτυακή κρυπτογράφηση, την οποία μεταξύ άλλων χρησιμοποίησε για μια πολιτικοκοινωνική αλλαγή, είχε από τότε θέσει το ζήτημα ενός ανώνυμου νομίσματος, που θα επέτρεπε στους καταναλωτές να κινούνται πιο ελεύθερα σε μια ελεύθερη αγορά.

Πέρασαν αρκετά χρόνια, μέχρι το 2008, όταν ένας άντρας που χρησιμοποιούσε το όνομα Satoshi Nakamoto, δημοσίευσε μια μελέτη για την ανάπτυξη ενός κρυπτονομίσματος με τοι όνομα Bitcoin. Ζήτησε μάλιστα βοήθεια από έμπειρους προγραμματιστές ώστε να εξαλείψει ότι ψεγάδια υπήρχαν εκείνη την στιγμή στην υλοποίηση του. Πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2009, ο κώδικας είχε σχεδόν τελειώσει. Ο Nakamoto ανέβασε την ιστοσελίδα bitcoin.org και συνέχισε να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη της ιδέας του Bitcoin μέχρι τα μέσα του 2010. Τότε, έδωσε τα ηνία στον προγραμματιστή Gavin Andresen και αποσύρθηκε, ενώ το 2011, στην τελευταία του απάντηση στους «συνεργάτες» του, είπε πως πλέον ασχολούνταν με άλλα πράγματα.

Η ταυτότητά του έμεινε άγνωστη. Ο πανικός που ακολούθησε με την κατακόρυφη άνοδο στην αξία του Bitcoin, με τις συλλήψεις ανθρώπων που βοήθησαν στην ανάπτυξή του και τελικά με τους κανονισμούς λειτουργίας που επέβαλλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ (αν και αυτό οδηγεί σε ένα παράδοξο), είχε πάντα στο προσκήνιο τον μυστηριώδη άντρα που εφηύρε το νόμισμα αλλά κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν.

Ο ίδιος είχε ισχυριστεί πως έμενε στην Ιαπωνία και ήταν γεννημένος το 1975. Οι περισσότεροι που είχαν μιλήσει μαζί του ήταν σίγουροι πως επρόκειτο για κάποιον που ζούσε στις ΗΠΑ. Οι έρευνες οδήγησαν σε έναν άντρα ο οποίος ονομαζόταν πράγματι Dorian Satoshi Nakamoto, έμενε στην Καλιφόρνια και ήταν προγραμματιστής. Όμως ο ίδιος αρνήθηκε κάθε σχέση με το Bitcoin ενώ στην αρχή, δήλωσε πως δεν ήξερε καν τι ήταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Dorian Satoshi Nakamoto

Μέλη του κινήματος cypherpunk, ζούσαν λίγα στενά μακριά από τον Nakamoto. Πολλοί ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν πώς ο ιδρυτής του Bitcoin δεν ήταν μόνο ένας και πως χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο όνομα ώστε η προσοχή να πέσει στον Nakamoto, έναν άνθρωπο που δεν μιλούσε για την δουλειά του ούτε στην οικογένειά του. Ο τέλειος στόχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δαιμονοποίηση του Bitcoin μέσω της ιστοσελίδας Silk Road, δεν άργησε να έρθει. Εκεί ο καθένας μπορούσε να πουλήσει ανώνυμα τα πάντα, από όπλα μέχρι ναρκωτικά. Ο ιδρυτής του Ross Ulbricht καταδικάστηκε το 2015 σε ισόβια κάθειρξη. Από την στιγμή της ίδρυσης και της χρήσης του Silk Road, ενός προδρόμου του λεγόμενου dark web, η αμερικανική κυβέρνηση, θέλησε να ελέγξει το νόμισμα, που όμως φτιάχτηκε για τον αντίθετο λόγο.

O Ross Ulbricht

Το 2016, ο Αυστραλός επιχειρηματίας Craig Wright ισχυρίστηκε πως αυτός ήταν ο Satoshi Nakamoto, παρέχοντας και κάποια αποδεικτικά στοιχεία, όμως οι περισσότεροι δεν πείστηκαν. Φτάνοντας στο 2018, το μυστήριο παραμένει. Το ένα Bitcoin πλέον έχει αξία ίση με 8.500 δολάρια, με τον ανώνυμο Satoshi Nakamoto να λέγεται πως έχει στην κατοχή του 980.000 Bitcoins, δηλαδή πάνω από 8 δισ. δολάρια.

Ο άγνωστος δισεκατομμυριούχος που λογικά είναι εξπέρ στην διαδικτυακή κρυπτογράφηση, παραμένει ανώνυμος, με τα σενάρια για την ταυτότητά του να δίνουν και να παίρνουν (πολύ έχουν ισχυριστεί ότι μπορεί να ήταν ο Steve Jobs), χωρίς κανείς να ξέρει αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μια ομάδα ικανότατων χάκερ του διαδικτύου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.