E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σήμερα στις 18:30 ο κόσμος θα αλλάξει

Την επιβολή δασμών θα αναγγείλει σήμερα ο Τραμπ

Σήμερα στις 18:30 ο κόσμος θα αλλάξει
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/3/2018 | 09:24

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει σήμερα Πέμπτη στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) επίσημο έγγραφο με το οποίο θα αναγγείλει την επιβολή δασμών σε σειρά εισαγόμενων προϊόντων που παράγονται στην Κίνα, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, κίνηση με στόχο να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορεί η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου το Πεκίνο, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει στο ξέσπασμα παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αμερικανική προεδρία δεν έδωσε στην ανακοίνωσή της λεπτομέρειες για το μέγεθος και τους στόχους των νέων δασμών. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα στοχοθετήσουν τον τομέα της τεχνολογίας της Κίνας, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει ταυτόχρονα την επιβολή περιορισμών στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ. Και άλλες κινεζικές βιομηχανίες, όπως αυτή των ενδυμάτων, μπορεί επίσης να μπουν στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Τραμπ θα υπογράψει ένα προεδρικό υπόμνημα το οποίο θα «στοχοθετεί την οικονομική επιθετικότητα της Κίνας».

Έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί Εμπορίου του 1974 οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εξαναγκασμός αμερικανικών εταιρειών να παραδώσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κινεζικές καθώς και εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές για να αποκτήσουν την τεχνολογία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λάιτχαϊζερ διαβεβαίωσε καταθέτοντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αρμόδια για οικονομικά θέματα ότι ένας από τους σκοπούς των νέων μέτρων είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των δασμών για τους αμερικανούς καταναλωτές.

Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, βάζοντας στο στόχαστρο τα αγροδιατροφικά εξαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση επιβολής δασμών από την Ουάσινγκτον που με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά αναμένεται αθροιστικά να ανέλθουν στα 60 δισεκ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν έλλειμμα ύψους 375 δισεκ. δολαρίων στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα. Οι εκτιμήσεις για το κόστος των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο παραποιήσεων και απομιμήσεων, του πειρατικού λογισμικού και της κλοπής εμπορικών μυστικών κάνουν λόγο ακόμη και για 600 δισεκ. δολάρια, κατά μία μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανησυχία περί παγκόσμιου εμπορικού πολέμου εντάθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε μεγάλους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, στοχοθετώντας την κινεζική υπερπαραγωγή. Ωστόσο το μέτρο ίσως πλήξει συμμάχους-κλειδιά όπως τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Λάιτχαϊζερ παραδέχθηκε ότι η Κίνα ενδέχεται να ανταποδώσει παίρνοντας μέτρα εναντίον αμερικανικών αγροδιατροφικών προϊόντων, και πρόσθεσε πως εάν συμβεί αυτό, η Ουάσινγκτον θα επιβάλλει «αντίμετρα», αν και σημείωσε πως «κανένας δεν κερδίζει σε έναν εμπορικό πόλεμο», κάνοντας μια τοποθέτηση διαμετρικά αντίθετη από τη θέση του αμερικανού προέδρου, που διαβεβαιώνει πως οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «καλοί» και θα αποδειχθεί «εύκολο» οι ΗΠΑ να «κερδίσουν».

«Η Κίνα δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με κανέναν. Αλλά αν οποιοσδήποτε μας αναγκάσει να εμπλακούμε σε έναν, ούτε θα φοβηθούμε, ούτε θα κρυφτούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εάν, τελικά, οι ΗΠΑ αναλάβουν δράσεις που πλήττουν τα συμφέροντα της Κίνας, τότε η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει αποφασιστικά και απαραίτητα μέτρα για να απαντήσει ώστε να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της», συμπλήρωσε.

Κατά πληροφορίες το Πεκίνο θα στοχοθετήσει τα σπέρματα σόγιας, ένα προϊόν που εισφέρει στην αμερικανική οικονομία τζίρο 14 δισεκ. δολαρίων τον χρόνο. Από την πλευρά της, έχει αντιδράσει στην απειλή των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο εξαγγέλλοντας ότι θα βάλει στο δικό της στόχαστρο προϊόντα που θα πονέσουν τους Ρεπουμπλικάνους, για παράδειγμα τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson, που παράγονται στο Ουισκόνσιν, την Πολιτεία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, εάν ξεσπάσει, θα έχει σοβαρές συνέπειες, εξασθενίζοντας το δολάριο, ωθώντας σε πτώση το χρηματιστήριο και άλλα νομίσματα, από το μεξικανικό πέσο ως το αυστραλιανό δολάριο, σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας Morgan Stanley.

Η επαπειλούμενη κλιμάκωση, εάν τα δύο μέρη δεν δείξουν αυτοσυγκράτηση κι αρχίσουν να επιβάλλουν το ένα στο άλλο δασμούς ευρέος φάσματος σε διάφορα προϊόντα, ενδέχεται να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, να αυξήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και πιθανόν να ωθήσει το Πεκίνο να πάρει νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

Σταϊκούρας για Τέμπη: «Έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση»

Σήμερα

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.