E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μείωση πλαστικού αλλά και «λουκέτα» φέρνει η χρέωση στην πλαστική σακούλα

Τι δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου εφαρμογής του μέτρου

Μείωση πλαστικού αλλά και «λουκέτα» φέρνει η χρέωση στην πλαστική σακούλα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 24/3/2018 | 19:27

Μείωση της τάξης του 80% καταγράφηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 για την παραγωγή στις εγχώριες βιομηχανίες λεπτής πλαστικής σακούλας μιας χρήσης. Η δραματική αυτή μείωση ήταν σαφώς αποτέλεσμα της επιβολής από την 1η Ιανουαρίου 2018 περιβαλλοντικού τέλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μέτρο πέτυχε το σκοπό του μειώνοντας την παραγωγή και κατανάλωση αυτού του επικίνδυνου για το περιβάλλον πλαστικού. Όμως υπάρχει και μια παράπλευρη απώλεια.

Η δραματική, μάλιστα, συρρίκνωση της παραγωγής οδηγεί, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, σε τρία «λουκέτα». Τρεις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή πλαστικής σακούλας, πρόκειται να διακόψουν το επόμενο διάστημα της λειτουργίας τους. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα ανέφερε στην εφημερίδα Καθημερινή ο κ. Ιωάννης Κασελίμης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία 2015/720, οι βιομηχανίες που εξακολουθούν να παράγουν σακούλες, πλέον το πράττουν μόνο όταν υπάρχει δεδομένη ημερομηνία παράδοσης των παραγγελιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παραγγελίες για πιο χοντρές πλαστικές σακούλες, 50 έως 70 μικρόμετρων (για τις οποίες δεν αποδίδεται περιβαλλοντικό τέλος, αλλά επιβαρύνονται με χρέωση την οποία αποφασίζει ελεύθερα η εμπορική επιχείρηση), δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη δραματική μείωση της παραγωγής της λεπτής πλαστικής σακούλας.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της βιομηχανίας πλαστικών, αυξητική τάση για παραγγελίες αυτού του τύπου σακούλας παρατηρείται μόνο από μεσαίου μεγέθους αλυσίδες σούπερ μάρκετ. «Είναι προφανές ότι οι μεγαλύτερες αλυσίδες επωφελούνται περισσότερο από την πώληση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών, οι οποίες κατασκευάζονται από σύνθετα υλικά», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

Οπως σημειώνουν, το κόστος εισαγωγής των τσαντών αυτών (προέλευσης κυρίως Βιετνάμ, Μαλαισίας και Τουρκίας) είναι πολύ χαμηλότερο από το να παραγγέλνουν από την εγχώρια βιομηχανία χοντρές πλαστικές σακούλες, πάχους άνω των 50 μικρόμετρων.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν έχουν γίνει παραγγελίες από τα σούπερ μάρκετ προς τις εγχώριες βιομηχανίες για βιοδιασπώμενες σακούλες, που θεωρούνται επίσης μια φιλικότερη προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Σήμερα

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Αναβιώνουν οι χαμένες ρυθμίσεις για χρέη προς ΕΦΚΑ

Σήμερα

Ολική επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Καιρός: Πότε θα «χτυπήσει» τη χώρα ο πολικός αεροχείμαρρος

Σήμερα

Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Χτες

Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινάει ‑ Τι ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Χτες

Στις 25 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.