E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

4 Ομιλητές από το TEDxThessaloniki σε βάζουν στο κλίμα για τη φετινή διοργάνωση!

Απαντούν σε ερωτήματα για τη ζωή και όχι μόνο

4 Ομιλητές από το TEDxThessaloniki σε βάζουν στο κλίμα για τη φετινή διοργάνωση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το TEDxThessaloniki είναι πλέον γεγονός και όλη η πόλη ετοιμάζεται να το υποδεχθεί με απίστευτο ενδιαφέρον και περιέργεια σχετικά με το τι θα ακούσει στις ομιλίες του φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα του είναι οι Λεωφόροι, οι πολλοί και διαφορετικοί μεγάλοι δρόμοι που συναντιούνται σε διάφορα σημεία τους και εν τέλη καταλήγουν να ενωθούν, οδηγώντας στον ίδιο δρόμο. Κάπως έτσι θα ενωθούν και οι διάφοροι ομιλητές της διοργάνωσης, προκειμένου δώσουν απαντήσεις για τη ζωή και τον κόσμο, όπου όλοι συνυπάρχουμε.

Εμείς μιλήσαμε με κάποιους από αυτούς και ακούσαμε τις απόψεις τους γύρο από θέματα που πιθανότατα να σκέφτεσαι και εσύ. Γνώρισε 4 από τους φετινούς ομιλητές του TEDxThessaloniki που θα σε κάνουν να θέλεις να παρευρεθείς και εσύ στη γιορτή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ναυσικά Αντωνιάδου

  • Θεωρείς ότι το bullying έγινε όντως ακόμα πιο επικίνδυνο μέσω του διαδικτύου;

Μέσω του διαδικτύου, ο εκφοβισμός (bullying) ενδέχεται να έχει σημαντικότερες συνέπειες για το θύμα συγκριτικά με τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στο φυσικό πλαίσιο, αφού ο θύτης έχει στη διάθεση του ένα μεγάλο κοινό που τον επικροτεί και παρακολουθεί τον εξευτελισμό του θύματος, ενώ το εκφοβιστικό μήνυμα (π.χ., λεκτική επίθεση, διάδοση φημών, προσβλητική φωτογραφία) διαδίδεται εύκολα, διαγράφεται δύσκολα και μπορεί να προσπελαστεί από πλήθος χρηστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Αλήθεια, όσο καλά και αν κρύβει ένα παιδί την κακοποίηση που μπορεί να υφίσταται, οι γονείς του δε μπορούν να αντιληφθούν τι του συμβαίνει;

Ο κυβερνο-εκφοβισμός είναι πιθανό να περάσει απαρατήρητος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού η πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι μια μοναχική δραστηριότητα και τα παιδιά τείνουν να αποκρύπτουν σχετικά προβλήματα για να μην στερηθούν προνόμια χρήσης (κινητού, laptop, tablet κ.α.). Οι επιπτώσεις θα γίνουν εν τέλει φανερές στον γονέα, αλλά είναι πιθανό να χαθεί πολύτιμος χρόνος έγκαιρης παρέμβασης.

  • Δώσε μια συμβουλή στους γονείς για τη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Παροχή ζεστασιάς και ασφάλειας, καθώς και θέση ορίων και κανόνων που εξηγούνται στο παιδί αλλά και τηρούνται με συνέπεια από τους γονείς. Όσον αφορά τη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι γονείς θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν από κοινού με τα παιδιά τους όταν αυτά είναι μικρά, ώστε να τα καθοδηγούν στην ορθή χρήση, αλλά και να τα βοηθούν να κατανοήσουν τη φύση του διαδικτύου και τις επιπτώσεις που έχει η διαδικτυακή συμπεριφορά στην πραγματική ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνος Γεωργιάδης

  • Ποια είναι η πιο σύντομη συμβουλή που θα μπορούσες να δώσεις στον κόσμο σχετικά με την καθημερινότητα;

Αφού οι πίκρες και οι στεναχώριες είναι αναπόφευκτες, διεκδικήστε τουλάχιστον με νύχια και με δόντια τις μικρές ή μεγάλες στιγμές χαράς και ευτυχίας. Και πιστέψτε με, είναι τόσο μα τόσο πολλές «εκεί έξω».

  • Στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή ή εδώ για μάχη και νίκη της κρίσης;


Μεγάλωσα και γαλουχήθηκα στον επαρχιακό μικρόκοσμο του Κιλκίς, με τα ιδανικά του «θρησκεία-πατρίδα-οικογένεια». Οι περισσότεροι συγγενείς μου ήταν οικονομικοί μετανάστες σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Σουηδία, οι οποίοι έφυγαν τη δεκαετία του 60 λόγω φτώχειας, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή.

Τις σπάνιες φορές που τους βλέπαμε -τότε δεν υπήρχε η άνεση των αεροπορικών μετακινήσεων- αφενός μας «μετέφεραν» μηνύματα αισιοδοξίας ενός κόσμου open mind και ευημερίας, αφετέρου μας έβγαζαν μια τεράστια πίκρα μέτριας ζωής και νοσταλγίας για επιστροφή στην πατρίδα. Μετά και από 52 χρόνια ζωής, θεωρώ πως η μάχη ενάντια στην κρίση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στο Βούπερταλ όσο και στο Κιλκίς. «Πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια» είναι πλέον όπου ζεις, αναπνέεις και αγωνίζεσαι για την επιβίωση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι αργά ή γρήγορα, συνειδητά ή ασυνείδητα, φυσικά ή μεταφυσικά, επιστρέφουν στη γενέθλια γη. Εκεί γαληνεύει ο άνθρωπος. Στη γη που γεννήθηκε...

  • Πόσο σημαντικός θεωρείς ότι είναι ο παράγοντας τύχη (καλή ή κακή) στην προσωπική εξέλιξη ενός ατόμου;


Είχα την ατυχία να γεννηθεί το παιδί μου με πολλαπλές αναπηρίες. Μου ξεκαθάρισαν ότι αν δεν πεθάνει θα παραμείνει «φυτό». Τότε «πέθανα» και έμεινα συναισθηματικά «φυτό» εγώ ο ίδιος -ευτυχώς όμως μόνο για λίγες ώρες ή ημέρες-.

Είχα την τύχη να τον μεγαλώσω λίγο διαφορετικά, όπου ανακάλυψα, γνώρισα, βίωσα ένα εντελώς καινούργιο κόσμο. Αυτός ο «κόσμος» θεωρώ πως εξέλιξε απίστευτα εμένα αλλά ταυτόχρονα το ανάπηρο παιδί μου, όπως και όλη την οικογένεια.

Βέβαια μην τα περιμένετε όλα από την τύχη. Πρέπει να σπρώξετε κι εσείς λιγάκι... Η «τύχη» και η «ατυχία» είναι δυο «κλειστές προσκλήσεις». Δεν είναι δική μας επιλογή να τις παραλάβουμε και να τις ανοίξουμε. Απλά έρχονται στα χέρια μας εντελώς ξαφνικά. Επιλογή μας είναι ο τρόπος που θα τις αξιοποιήσουμε...

Brian Klaas

  • Τι σε έκανε να στραφείς στη μελέτη του πολιτικού εξτρεμισμού;

Πάντα με ενδιέφεραν τα μη λειτουργικά πολιτικά συστήματα και μάλιστα το διδακτορικό μου είχε σαν επίκεντρο τα δυσλειτουργικά πολιτικά συστήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες - εκείνες που συνδέονται με εκλογικές οργανώσεις, δεσποτάτα, δικτάτορες και ναι, πολιτικό εξτρεμισμό. Δυστυχώς, έχω αρχίσει να βλέπω προειδοποιητικά σημάδια τοξικών πολιτικών και στη Δύση πλέον και αυτό με έκανε να εστιάσω στα γεγονός ότι ο πολιτικός φυλετισμός, αρχίζει να παίρνει όλο και περισσότερο χώρο στις εδραιωμένες δημοκρατίες.

  • Πιστεύεις ότι ο εξτρεμισμός σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο παγκοσμίως, θα χειροτερέψει με το πέρασμα του χρόνου;

Ο πολιτικός εξτρεμισμός έχει την τάση να γίνεται χειρότερος πριν βελτιωθεί. Οι παράμετροι που οδηγούν στον πολιτικό εξτρεμισμό, στους οποίους περιλαμβάνονται οι κομματικοί ηγέτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παραπληροφόρηση που μπορεί και διαδίδεται τόσο εύκολα μέσα από το διαδίκτυο, κατακτούν όλο και περισσότερο χώρο στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη.

Η Δημοκρατία βασίζεται στην αρχή του κοινού ρεαλισμού και αυτός ο ρεαλισμός εξουδετερώνεται. Έτσι όπως εξουδετερώνεται όμως και οι διάφορες πραγματικότητες που λαμβάνουμε διαχωρίζονται ανάλογα με το ποιοι είμαστε και που ζούμε, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να βρούμε ένα κοινό έδαφος. Δυστυχώς, ανησυχώ ότι θα χρειαστεί ένα ισχυρό σοκ για να αφυπνίσει τη Δύση από τη διάσταση της παροντικής δυσλειτουργικής δημοκρατίας που βρίσκεται.

  • Πιστεύεις ότι η ανθρωπότητα θα έχει ποτέ την ευκαιρία για να επανορθώσει για όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις που έχει προκαλέσει λόγω του εξτρεμισμού που έχει επιδείξει στο παρελθόν;

Ειδικά είμαι πεσιμιστής, αλλά γενικά συνεχίζω να είμαι πολύ αισιόδοξος. Η ανθρωπότητα διαθέτει έναν εκπληκτικό τρόπο να προοδεύει. Είμαστε ικανοί να λύσουμε συλλογικά προβλήματα, ακόμα και σε αυτές τις περιόδους του πολιτικού χάους και του πολιτικού εξτρεμισμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ζουν κάτω από μια κυβέρνηση που όχι μόνο θα τους επιτρέπει να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, αλλά και θα είναι δημοκρατική. Με την πάροδο του χρόνου, υποψιάζομαι ότι ο κόσμος θα αρχίσει να γεφυρώνει τα σημερινά χάσματα και θα χτίσει ένα καλύτερο αύριο.

 

Γιώργος Χατζηγεωργίου

  • Είσαι έτοιμος να μοιραστείς το μυστικό της επιτυχίας σου με τον κόσμο;

Θεωρώ μεγάλη ευκαιρία οτι θα επικοινωνήσω με το κοινό του TEDx Thessaloniki για να μοιραστώ οτι δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας. Όπου βλέπετε ένα επιτυχημένο άνθρωπο ή μια εταιρία , βλέπετε σκληρή δουλειά, επιμονή, υπομονή, και τύχη.

  • Έχεις συμμετάσχει ξανά σε κάτι αντίστοιχο; Αν όχι, υπάρχει κάτι που να σε αγχώνει στην όλη διαδικασία;

Δεν έχω συμμετάσχει ξανά σε κάτι αντίστοιχο, συνήθως οι ομιλίες που δίνω είναι σε κοινό που είναι σχετικό με τις startups. H ανησυχία μου είναι αν θα καταφέρω να περάσω επιτυχώς το μήνυμα μου οτι οι επιχειρήσεις θέλουν τόλμη και σοβαρότητα.

  • Αν δεν είχες στήσει αυτήν την επιχείρηση, εναλλακτικά, ποιο επάγγελμα θα ακολουθούσες;

Έχω σπουδάσει μηχανικός λογισμικού και μέχρι πρόσφατα είχα ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του προϊόντος. Θα ακολουθούσα λοιπόν οποιοδήποτε δημιουργικό επάγγελμα, από προγραμματιστής μέχρι ξυλουργός, ειδικά αν μου δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιώ τα χέρια μου και φυσικές πρώτες ύλες.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η πιο ρατσιστική

Σήμερα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Σήμερα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Σήμερα

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 31
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.