E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γαλλικές φρεγάτες: Επιμένει ο Κουβέλης, διαψεύδει η Γαλλία

Ενώ αναμένονται απαντήσεις από τον Καμμένο

Γαλλικές φρεγάτες: Επιμένει ο Κουβέλης, διαψεύδει η Γαλλία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/4/2018 | 09:10

Πλήρης είναι η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την παραχωρήση, υπό μορφή leasing, στην Ελλάδα των δύο γαλλικών φρεγατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τα κωμικοτραγικά που προηγήθηκαν με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, την διάψευση από το γαλλικό Τύπο, το «άδειασμα» του Τζανακόπουλου στον Κουβέλη και τα «καρφιά» από την αντιπολίτευση για το θέμα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε συνέχεια στο αλλαλούμ!

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το περιβάλλον του κ. Κουβέλη, επιμένει για την εγκυρότητα των δηλώσεών του περί μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία έως το καλοκαίρι.

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού επέμεναν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Η Αθήνα εξετάζει επίσης αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών BELH@RRA, σε δύο φάσεις, ελπίζοντας πως δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στον Σκαραμαγκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να θυμίσουμε ότι το πρωί της Παρασκευής 20 Απριλίου ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε αν το δημοσίευμα της Καθημερινής για απόκτηση δύο φρεγατών από την Γαλλία με χρονομίσθωση είναι ακριβές και απάντησε: «Είναι ακριβές. Είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν με τον κ. Μακρόν και υπήρξε συνεννόηση για να πάρει η Ελλάδα δύο φρεγάτες. Οι δύο φρεγάτες που δεν είναι χθεσινή απόφαση καθώς έχει προηγηθεί μια διαδικασία είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε σύντομο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διαδικασίες».

Προφανώς ο Φώτης Κουβέλης είχε υποβαθμίσει (ή αγνοούσε) το γεγονός ότι ο φιλόδοξος στόχος να ενταχθούν οι δύο γαλλικές φρεγάτες στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Αύγουστο, είναι δύσκολο να επιτευχθεί προτού διευθετηθούν σύνθετες λεπτομέρειες και συμβατικές δυσκολίες σχετικά με τον επιμερισμό των κινδύνων που κρύβει το πρόγραμμα leasing για τις οποίες συνήθως απαιτούνται διαπραγματεύσεις μηνών.

Σε αυτό το πλαίσιο με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου το πρωί της Τετάρτης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γαλλικός Τύπος: Δεν υπάρχει συμφωνία

Τα πρώτα «σύννεφα» για τις δηλώσεις Κουβέλη προέκυψαν από δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου το Σάββατο, που εμφανίζουν την υπουργό Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, να διαψεύδει μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε ότι επιβεβαιώνεται η ελληνογαλλική συμφωνία για τις φρεγάτες, επικαλούμενο μάλιστα πηγή του υπουργείου Άμυνας που έκανε λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν, μετά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Φώτη Κουβέλη πως «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, δημοσίευμα της ιστοσελίδας Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, σημειώνει πως η Φλοράνς Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της παραχώρησης των δύο φρεγατών, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το τηλεοπτικό δίκτυο France 3, που μετέδωσε-επικαλούμενο την γαλλίδα υπουργό- πως δεν τίθεται θέμα χρονομίσθωσης δύο φρεγατών, ενώ σε δημοσίευμα της εφημερίδας La Tribune γίνεται λόγος για παρανόηση μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, είπε την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, στηριζόμενο σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. “Η Γαλλία μας έδωσε με leasing δύο φρεγάτες”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας πως η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Μακρόν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντα με την La Tribune, θέση πήρε και η γαλλίδα υπουργός Άμυνας, η οποία σημείωσε πως «δεν υπάρχει είδηση», τονίζοντας πάντως πως «φυσικά είμαστε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμη πιο στενά».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναβιώνουν οι χαμένες ρυθμίσεις για χρέη προς ΕΦΚΑ

Πριν 9 ώρες

Ολική επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Καιρός: Πότε θα «χτυπήσει» τη χώρα ο πολικός αεροχείμαρρος

Πριν 9 ώρες

Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Χτες

Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Χτες

Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινάει ‑ Τι ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Χτες

Στις 25 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα

Χάος σε Ντουμπάι, Ομάν, Μπαχρέιν και Κατάρ από τις βροχοπτώσεις‑ρεκόρ ‑ Αδιανόητες εικόνες στα εμπορικά κέντρα

Χτες

Κάτω από το νερό το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Σ΄ένα 24ωρο η ποσότητα νερού που έπεσε αντιστοιχεί σε δύο χρόνια βροχής - Στο Ομάν 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι influencers

Χτες

Σαρώνουν τα social, στη λίστα για παραπλάνηση των καταναλωτών και 20 Έλληνες

Τέμπη: Καταγγελία – φωτιά για τον σταθμάρχη: Ήταν μαζί με μία ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο

Χτες

Σε μία καταγγελία – φωτιά προχώρησε ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του, τη μοιραία νύχτα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.