E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

50 προαπαιτούμενα σε 20 μέρες πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση

Βρυξέλλες: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 14 Ιουνίου

50 προαπαιτούμενα σε 20 μέρες πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 26/5/2018 | 08:30

Διορία 20 ημερών έχει η κυβέρνηση για να κλείσει τουλάχιστον 50 από τα 88 προαπαιτούμενα που μένουν εκκρεμή. Όπως έγινε γνωστό χθες στις Βρυξέλλες, ως τις 14 Ιουνίου πρέπει η Αθήνα να φέρει σε πέρας τα εκκρεμή προαπαιτούμενα (μόλις δέκα έχουν περατωθεί) έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης το EuroWorking Group, και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ημέρα, στις 14 Ιουνίου, οι θεσμοί θα συντάξουν και μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (Debt Sustainability Analysis - DSA) για να αποτελέσει την βάση ενός βιώσιμου πακέτου για την Ελλάδα. Αν και ο αξιωματούχος δεν συνέδεσε ευθέως την DSA με την σύναψη ενός προγράμματος της Ελλάδας με το ΔΝΤ, η έκθεση θα στοχεύει να υποστηρίξει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, για να μπορέσει να βγει στις αγορές.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν θα δοθεί λευκή επιταγή» στην Ελλάδα μετά το Μνημόνιο, την ώρα μάλστα που και η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handesblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα σε αυστηρή επιτήρηση για δεκαετίες» έλεγε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για «καθαρή έξοδο» στις 20 Αυγούστου και θέλει να σπάσει τις αλυσίδες, ενώ «όσο περνά ο χρόνος γίνεται όλο και πιο σαφές πως η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των όρων που θέτουν οι δανειστές. Και μετά την εκπνοή του προγράμματος στήριξης η Αθήνα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, όπως προκύπτει από το κείμενο του "Συμπληρωματικού Μνημονίου" της Κομισιόν»?, αναφέρει η εφημερίδα, καταλήγοντας πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050 και η επιτήρηση θα ξεπερνά τα πλαίσια μια κανονικής εποπτείας όπως της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Κύπρου, «μέχρι η Αθήνα να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Στην περίπτωση της Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένει και η μη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Απομένει ένα δισ. ευρώ ακόμα από τα κονδύλια της τρίτης αξιολόγησης που δεν έχει αποδεσμευθεί και, μετά τις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα αυτά, αφού θα πρέπει να επιστραφούν στο ταμείο του ESM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως -στην φάση αυτή τουλάχιστον- το ΔΝΤ δεν πιέζει ώστε τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου, που έχουν θεσπιστεί για το 2020, να επιβληθούν από το 2019. Και αυτό επειδή φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018-2019, όσο και τα επόμενα έτη.

Ωστόσο πολλά θα κριθούν στις 4 Ιουνίου, όταν η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της Οικονομίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2018. Την ίδια ώρα, η άνοδος των τιμών των καυσίμων διεθνώς αλλά και η κατάσταση στην Ιταλία (από την οποία μόνον η Ελλάδα έχει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη) εντείνουν τις αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των προβλέψεων για την Ανάπτυξη, τα πλεονάσματα και το χρέος.

«Πάγο» έβαλε επίσης ο ευρωπαίος αξιωματούχος και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ύποστηρίζοντας πως στο παρελθόν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα καθώς, και πριν το 2009 ακόμα, οδήγησαν σε μεγαλύτερη ανεργία και μικρότερη παραγωγικότητα. Οι θεσμοί εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με προϋπόθεση όμως πως το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά και με βάση τις αντοχές της αγοράς και της οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και για τον κατώτατο μισθό ο αξιωματούχος εκτιμά πως σε κάποια φάση θα γίνουν αυξήσεις αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και πόσο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.