E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα ορφανά στην κομμουνιστική Ρουμανία που ήταν ανίκανα να νιώσουν αγάπη

Μια φρικτή ιστορία βίας και καταπίεσης

Τα ορφανά στην κομμουνιστική Ρουμανία που ήταν ανίκανα να νιώσουν αγάπη
@pinterest.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ζωή σε ορφανοτροφείο δεν είναι ποτέ εύκολη. Μεγαλώνεις χωρίς τους γονείς σου, με πολλά άλλα παιδιά (από τα οποία μερικά έχουν βίαιη συμπεριφορά) και δεν έχεις την απόλυτη προσοχή που ζητάει κάθε παιδί μέχρι την εφηβεία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, στην περίπτωση της Κομμουνιστικής Ρουμανίας, τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς. Η μαρτυρική ζωή 500.000 ορφανών παιδιών στα ορφανοτροφεία της χώρας, έγινε γνωστή στην Δύση, με την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Ο Τσαουσέσκου είχε βάλει το χεράκι του, απαγορεύοντας τις αμβλώσεις και τα αντισυλληπτικά. Το 1977 μάλιστα, αύξησε την φορολογία για αυτούς που ήταν ακόμα άτεκνοι. Πίστευε πως με την αύξηση του πληθυσμού, θα αναπτυχθεί και η οικονομία.

http://www.balkaninsight.com/en/article/prosecutors-asked-to-probe-deaths-in-romania-s-communist-orphanages-06-02-2017

Η αύξηση των γεννήσεων οδήγησε πολλούς να εγκαταλείψουν τα παιδιά σε ορφανοτροφεία, που τότε φιλοξενούσαν και ανθρώπους με αναπηρίες αλλά και ψυχικές ασθένειες. Τα παιδιά αυτά μεγάλωναν εντελώς παραμελημένα, τόσο που από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσαν να αισθανθούν και να ανταλλάξουν αγάπη. Ή γενικά συναισθήματα. Τα χτυπούσαν, τα παρενοχλούσαν σeξουαλικά συστηματικά και ακόμα τους χορηγούσαν φάρμακα για να ελέγχουν την συμπεριφορά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπαν οι ειδικοί που μελέτησαν την περίπτωση των «ορφανών της Ρουμανίας» μετά το 1989, τα παιδιά υπέφεραν από μετατραυματικό στρες, από ψυχιατρικές ασθένειες, από διπολική διαταραχή και από διαταραχή υπερκινητικότητας που ήταν αποτέλεσμα της ελλειμματικής προσοχής. Και κυρίως από την πιο σοβαρή διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης που είχαν δει ποτέ: τα παιδιά ήταν ανίκανα να αισθανθούν στοργή προς κάποιον ενήλικα ή γονιό, ήταν δηλαδή ανίκανα να «ανταλλάξουν» αγάπη.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3306879/The-underground-orphans-Romania-survived-country-s-notorious-children-s-homes-Eighties-live-SEWERS-drug-addiction-norm.html

Αυτά δεν συνέβαιναν σε όλα τα ορφανοτροφεία, αλλά σε αρκετά ώστε να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που έζησαν την φρίκη. Οι συνθήκες ήταν άθλιες. Ηλεκτρισμός και θέρμανση δεν υπήρχε και η τροφή ήταν ελλιπής. Οι υπεύθυνοι καλλιεργούσαν την βία για να ελέγχουν τα παιδιά. Αν τα έπιαναν να τσακώνονται τα έβαζαν να χτυπούν το ένα το άλλο μπροστά σε όλους. Οι ίδιοι τα χτυπούσαν καθημερινά και αν δεν το έκαναν θεωρούνταν αδύναμοι. Πολλά παιδιά πέθαιναν από απλές ασθένειες. Κάποια από αυτά κόλλησαν HIV από την χρήση μη αποστειρωμένων οργάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://salyee.wordpress.com/tag/romania-orphanage-1990/

Μετά την πτώση του καθεστώτος, για πολλά παιδιά η φρίκη συνεχίστηκε. Κάποια βρήκαν σπίτι, όπου όμως συνέχιζαν να βιώνουν βιαιότητες. Τα περισσότερα το έσκασαν και ζούσαν στον δρόμο, όπου ζητιάνευαν εκποpνευονταν και εισέπνεαν aurolac, ένα διαλυτικό μπογιάς. Το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του 2001, «Children Underground», αποτυπώνει την ζωή αυτών των παιδιών στο μετρό του Βουκουρεστίου και στους γύρω δρόμους.

https://elisabethblanchet.photoshelter.com/image/I0000ewi0wlo0Idc

Τα ορφανοτροφεία της Ρουμανίας σήμερα έχουν μεταμορφωθεί και θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Όμως για δυο δεκαετίες, περίπου 500.000 παιδιά βίωσαν φρικτές καταστάσεις. Ένα από αυτά τα παιδιά, ο Daniel Rucareanu, λέει πως ακόμα και τώρα δυσκολεύεται να κοιτάξει τους ανθρώπους στα μάτια. Είναι πρόεδρος της Federei, μια οργάνωσης που παλεύει ώστε η ρουμανική κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη για όσα γίνονταν τότε στα ορφανοτροφεία. Ta «παιδιά του Τσαουσέσκου» όπως τα αποκαλούν, θέλουν απλά δικαιοσύνη...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η πιο ρατσιστική

Σήμερα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Σήμερα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Σήμερα

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.