E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής Billy Bo

Το πρώτο διάσημο θύμα του AIDS στην Ελλάδα

Σαν σήμερα: Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής Billy Bo
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο «Βασίλης ο ωραίος». Αυτό σήμαινε το καλλιτεχνικό όνομα του σχεδιαστή, μοντέλου και χορευτή, Βασίλη Κουρκουμέλη. Billy Bo, όπως ονομάστηκαν τα μαγαζιά με τα οποία έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο με τις δημιουργίες του, μαζί με τον Μάκη Τσέλιο. Οι δυο τους συναντήθηκαν στο Κολωνάκι. Ήταν και οι δυο από τον Πειραιά και από την πρώτη στιγμή, μια σχέση ζωής δημιουργήθηκε, μια σχέση φιλίας και συνεργασίας, με τους δυο τους να διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βασίλης Κουρκουμέλης γεννήθηκε το 1954 στα Καμίνια του Πειραιά, μια συνοικία φτωχή, που σου έδινε ελάχιστες έως καθόλου ευκαιρίες. Όμως η θέληση του 16χρονου Βασίλη να δημιουργήσει κάτι, μαζί με την παροιμιώδη εξωτερική του ομορφιά, τον οδήγησαν στο Κολωνάκι, όπου γνωρίζοντας τον Μάκη Τσέλιο, η ζωή του άλλαξε. Χόρευε στην Πλάκα, στο θέατρο, και είχε φτάσει να χορεύει δίπλα στην Μαρία Ιωαννίδου και στον Βαγγέλη Σειληνό. Η μόδα όμως του είχε κλείσει το μάτι. Σε αυτό συνέβαλε και ο Μάκης Τσέλιος.

Πήγε στην σχολή Βακαλό και αργότερα στην Βελουδάκη και σπούδασε μόδα. Ανοίγουν μαζί ένα μαγαζί στο Κολωνάκι με δάνειο. Πέτυχαν αμέσως. Δημιουργούν δικά τους ρούχα, αλλάζοντας κυριολεκτικά την μόδα στην Αθήνα. Πλουσιόπαιδα, άντρες, γυναίκες, κορίτσια και αγόρια συρρέουν να ντυθούν εκεί. Το όνομα του μαγαζιού «Billy Bo», το οποίο ξεσήκωσαν από ένα τραγούδι της Κατερίνας Βαλέντε, αλλάζοντας λίγο τον τίτλο. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο επιτυχημένος τίτλος για το μαγαζί του Βασίλη Κουρκουμέλη, που πλέον ήταν ο Billy Bo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μαγαζί επεκτείνεται. Οι επιδείξεις που κάνουν είναι τριήμερες, για να μπορούν να τις παρακολουθήσουν τα περισσότερα από 600 άτομα που ήθελαν να δουν τις νέες του δημιουργίες. Οι σπουδές του και η έμπνευσή του από το εξωτερικό, έκαναν τα σχέδια του ανάρπαστα.

Η κοινωνία της Αθήνας δεν θα μπορούσε να τον είχε δεχτεί αν μάθαινε την καταγωγή του. Ποτέ δεν μιλούσε γι' αυτή. Το μυστήριο της προέλευσής του μαζί με την μοναδική του ομορφιά, έκανε τους ανθρώπους να συρρέουν, όχι απαραίτητα να αγοράσουν ρούχα, αλλά μόνο για να τον δουν και να τον θαυμάσουν. Άρεσε σε όλους, άντρες και γυναίκες. Μια φορά έβαλε το πρόσωπο του στην πρόσκληση της επίδειξης. Αυτό έφτανε για να μπει στα δωμάτια των κοριτσιών. Τα εξώφυλλα που ακολούθησαν απογείωσαν την φήμη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διάσημα μοντέλα από το εξωτερικό έρχονται για να φορέσουν τα ρούχα του. Η Μελίνα Μερκούρη, η Μιμή Ντενίση και η Αλίκη Βουγιουκλάκη επισκέπτονται τον οίκο Billy Bo. Το 1978 ανοίγουν μαγαζί στην Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί η Μύκονος. Οι διάσημοι παρελαύνουν και από εκεί. Και όλοι ερωτεύονται τον Billy Bo. Το 1981 θα έρθει το διαβατήριο για τα αστέρια. Ο Billy Bo και ο Μάκης Τσέλιος θα κερδίσουν τον διαγωνισμό για τις στολές της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η φήμη του φτάνει μέχρι το Μανχάταν. Εκεί θα ανοίξουν ακόμα ένα μαγαζί το 1984.

Οι σχέσεις του πολλές και εφήμερες. Ένας τόσο όμορφος άντρας πολιορκούνταν από παντού και από όλους. Μέσω του Ιόλα θα έρθει τον Δεκέμβριο του 1985 και μια συνέντευξή του στο περιοδικό «Interview» του Andy Warhol. «Τότε, αν έμπαινες στο Interview, ήσουν ήδη σημαντικός, σε είχε αποδεχθεί ένα ολόκληρο σύστημα» λέει η ελληνοϊταλίδα σκηνοθέτις Νικόλ Αλεξανδροπούλου, που ετοιμάζει ταινία για την ζωή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πορεία της ζωής του είναι ξέφρενη και διαρκώς ανοδική. Διάσημος σε όλον τον κόσμο πλέον ο Billy Bo, που όμως είχε πάντα ένα κόμπλεξ για την λαϊκή του καταγωγή, που τον απομόνωνε εσωτερικά. Το 1986, αυτή η ξέφρενη πορεία στα αστέρια θα διακοπεί άδοξα. Ο Billy Bo έχει κάποιες ενοχλήσεις, ανεβάζει πυρετό και χάνει κιλά. Κάνει ένα σωρό εξετάσεις. Αποφασίζει να κάνει και μια καινούργια, που όμως ήταν γνωστή στο gay κόσμο.

Η εξέταση βγαίνει θετική. Εκείνη την εποχή, ο ιός του HIV ήταν κάτι σαν θανατική καταδίκη. Ο κόσμος δεν γνώριζε, περισσότερο δε στην Ελλάδα. Απομονώνεται όλο και περισσότερο. Αναβάλει δημόσιες εμφανίσεις και οι φήμες οργιάζουν. Μερικοί μάλιστα θεώρησαν ότι είχε πεθάνει. Στο πλευρό του στο νοσοκομείο του Παρισιού ήταν πάντα ο Μάκης Τσέλιος.

Βρίσκει ένα σπίτι στο Καβούρι. Ο Billy Bo ήθελε «να βλέπει θάλασσα». Μια συνέντευξή του στον «Ταχυδρόμο» θα σταθεί αφορμή να κυκλοφορήσουν φωτογραφίες του. Ήταν αγνώριστος. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Καβούρι, στις 13 Ιουνίου του 1987, σε ηλικία 33 ετών. Στην κηδεία του πήγαν οι πάντες.

Η ζωή του Billy Bo ήταν σύντομη αλλά γεμάτη. Ήταν ένας άνθρωπος που πέτυχε, που ήταν όμορφος, που έχτισε έναν μύθο γύρω από το όνομά του. Η λάμψη του που κράτησε από τις αρχές τις δεκαετίας του '70 μέχρι τον θάνατό του, χάθηκε γρήγορα. Ο Billy Bo ήταν το πρώτο διάσημο θύμα του AIDS στην Ελλάδα. Ήταν ένα αστέρι που έλαμψε και λάμπει ακόμα, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο στον χώρο της μόδας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν λίγο

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν λίγο

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.