E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αγριο ξύλο και τραυματίες στο Πισοδέρι μετά τη συμφωνία της ονομασίας

ΜΑΤ εναντίον πολιτών

Αγριο ξύλο και τραυματίες στο Πισοδέρι μετά τη συμφωνία της ονομασίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/6/2018 | 12:08

Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Πισοδέρι της Φλώρινας ανάμεσα σε διαδηλωτές που αντιδρούν στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για τη Βόρεια Μακεδονία και την αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας και σε αστυνομικούς των ΜΑΤ που με περίσσιο ζήλο χρησιμοποίησαν χημικά και γκλομπς για να διαλύσουν την συγκέντρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουλάχιστον 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία της Καστοριάς και της Φλώρινας με αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς. Μια γυναίκα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, από το νοσοκομείο Φλώρινας όπου μεταφέρθηκε κατήγγειλε στο protothema.gr ότι άνδρας των ΜΑΤ της έσπασε το χέρι όταν προσπάθησε να προστατεύσει ένα παιδί στο οποίο επιτέθηκαν τέσσερις αστυνομικοί. Δείτε την φωτογραφία της τραυματισμένης γυναίκας κι ακούστε την καταγγελία της:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χρονικό των άγριων επεισοδίων στο Πισοδέρι

Εκτός ελέγχου ήταν η κατάσταση στο Πισοδέρι Φλώρινας επί περίπου τέσσερις ώρες το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συμφωνία που επικύρωνε στις Πρέσπες, 30 χιλιόμετρα μακριά, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ένταση εκτονώθηκε μετά τις 15.00 το μεσημέρι και ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί.

Νωρίτερα, στα μπλόκα της αστυνομίας στο Πισοδέρι, εκεί που είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου, για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία με τη Μακεδονία, σημειώνονταν συνεχώς εντάσεις με ξύλο και ρίψεις αντικειμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν συνεχώς χρήση χημικών για να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στην δασική περιοχή, που οδηγεί στις Πρέσπες, με αποτέλεσμα το χωριό να έχει πνιγεί στα δακρυγόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Φλώρινας και Καστοριάς. Κάποιοι από τους τραυματίες, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος, αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ενώ άλλοι φέρουν κακώσεις από τα χτυπήματα με τα γκλομπ. Τραυματίες υπάρχουν και μεταξύ των αστυνομικών.

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών ακόμα σε γυναίκες και παιδιά, περικυκλώνοντας μάλιστα τους διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές, ώστε να «πνίξουν» τη συγκέντρωση και να τους αναγκάσουν να αποχωρήσουν.

Το thestival κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, ενώ πολλά τοπικά ΜΜΕ δημοσιεύουν φωτογραφίες από άτομα πεσμένα στο έδαφος, με ματωμένα ρούχα ή κεφάλια.

Δείτε βίντεο την ώρα που η αστυνομία ψεκάζει τους διαδηλωτές:

Η ατμόσφαιρα στο σημείο ήταν αποπνικτική, ενώ λόγω των επεισοδίων γυναίκες και παιδιά απομακρύνθηκαν.

Μπορεί οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων να υπέγραψαν ήδη τη συμφωνία για το ονοματολογικό, ωστόσο την ίδια στιγμή η ένταση παραμένει, μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα.

Στα μπλόκα της αστυνομίας στο Πισοδέρι, εκεί που έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία με την Μακεδονία, σημειώνονται συνεχώς εντάσεις με ρίψεις αντικειμένων από τους διαδηλωτές και χρήση χημικών από τις Αρχές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν συνεχώς χρήση χημικών για να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στην δασική περιοχή, που οδηγεί στις Πρέσπες.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Life-events.gr, πολλοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα ενώ αναφέρθηκαν και λιποθυμίες. Μάλιστα έχει καταφθάσει και ασθενοφόρο στο σημείο.
Το thestival κάνει λόγο για οκτώ τραυματίες.

Η ατμόσφαιρα στο σημείο είναι αποπνικτική, ενώ λόγω των επεισοδίων γυναίκες και παιδιά απομακρύνονται από το σημείο.

Xιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο


Σχεδόν 10.000 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα παραμένουν συγκεντρωμένοι από τις 10.30 το πρωί στη Βίγλα Πισοδερίου, χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή.

Χιλιάδες πολίτες έχουν πλημμυρίσει την πλαγιά πίσω από το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου με γαλανόλευκες στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Νωρίτερα υπεγράφη η συμφωνία για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Δείτε τις εικόνες από τα επεισόδια νωρίτερα το πρωί…

Εκατοντάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στις 10.30 στη Βίγλα Πισοδερίου, χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τελετής, και κατόπιν αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το χωριό Ψαράδες, όπου έχουν μεταβεί Τσίπρας και Ζάεφ με τις αντιπροσωπείες τους.

Σε κάποιο σημείο της πορείας, οι διαδηλωτές έπεσαν πάνω σε ένα από τα δεκάδες μπλόκα της αστυνομίας και σημειώθηκε ένταση ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές.

Μια ομάδα πολιτών προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με τις δυνάμεις να αντιδρούν άμεσα. Αντικείμενα και πέτρες εκσφεδονίστηκαν από την πλευρά των πολιτών, με την αστυνομία να απαντά κάνοντας χρήση χημικών.

Δείτε τις εικόνες…

Ενταση στις Πρέσπες

Πάνω από 80 πούλμαν με διαδηλωτές απ' όλη την Ελλάδα

Στην περιοχή της Βίγλας Πισοδερίου του δήμου Πρεσπών συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10.00 πολλοί διαδηλωτές, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων που θα επιτρέπει στη γειτονική χώρα να ονομάζεται "Βόρεια Μακεδονία".

Δεκάδες λεωφορεία έχουν φτάσει στο σημείο και διαδηλωτές, με ελληνικές σημαίες στα χέρια, ετοιμάζονται να βροντοφωνάξουν «Όχι» στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

Μία ημέρα μετά την κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή, άνθρωποι κάθε ηλικίας βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Δείτε τις φωτογραφίες του Thestival από την κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί:

Δεκάδες πούλμαν αναμένονται στην περιοχή απ' όλη την Ελλάδα

Συνολικά 30 λεωφορεία αναχώρησαν σήμερα στις 07:30 από την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κατευθυνθούν στο Πισοδέρι, στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου για να διαδηλώσουν για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας.

Από την Αριστοτέλους αναχώρησαν έξι λεωφορεία με τους πολίτες να κρατούν ελληνικές σημαίες στα χέρια.

Στο Πισοδέρι αναμένεται να φτάσουν συνολικά 80 λεωφορεία από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές θα φτάσουν μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας στο Πισοδέρι κι εκεί θα γίνει η συγκέντρωση, αφού για λόγους ασφαλείας θα είναι κλειστή η πρόσβαση για τους Ψαράδες Πρεσπών.

Πρέσπες: Με ελληνικές και μαύρες σημαίες οι κάτοικοι

Την ίδια ώρα όμως, στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, οι αντιδράσεις είναι πολλές. Ηδη στο χωριό Λαιμός, οι κάτοικοι έχουν βγει με ελληνικές και μαύρες σημαίες στα χέρια διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία κι εκφράζοντας την αντίθεσή τους. Στο σημείο, όπως και σε όλη την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Εγνατία Οδό

Iσχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, στα σημεία που οδηγούν στο Πισοδέρι και στους Ψαράδες.

Συγκεκριμένα, στα διόδια Πολυμύλου δυνάμεις της Αστυνομίας σταματούν λεωφορεία, που κατευθύνονται στο συλλαλητήριο στο Πισοδέρι και τους ενημερώνουν ότι ο δρόμος είναι κλειστός και δίνουν πληροφορίες για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου.

Στο κόμβο Κορομηλιάς από όπου ο δρόμος οδηγεί στο χωριό Ψαράδες ο δρόμος είναι κλειστός. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και επιτρέπεται η διέλευση μόνο όσων βρίσκονται στη σχετική λίστα με τους καλεσμένους ή τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί αναχώρησαν από την Θεσσαλονίκη 30 λεωφορεία με πολίτες για το Πισοδέρι, ενώ 80 λεωφορεία από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αναμένεται να φτάσουν στον χώρο του συλλαλητηρίου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 62
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.