E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η εξήγηση για τον τεράστιο ιστό αράχνης στο Αιτωλικό

Τι λέει ο βιολόγος Φώτης Περγαντής

Η εξήγηση για τον τεράστιο ιστό αράχνης στο Αιτωλικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/9/2018 | 10:15

Ένα περίεργο θέαμα αντίκρισαν ντόπιοι και τουρίστες στο Αιτωλικό. Συγκεκριμένα στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο από ιστούς που έφτιαξαν αράχνες που έχει καλύψει τα φυτά (φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση) σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βιολόγος Φώτης Περγαντής, πρόεδρος το Φορέα Διαχείρισης της λιμνοθάλασσας εξηγεί το μυστήριο αλλά και εντυπωσιακό φαινόμενο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για βιολογική καταπολέμηση της σκνίπας.

Ο κ. Περγαντής υπογράμμισε πως το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των αραχνών ακολουθεί το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των πληθυσμών της σκνίπας. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει αρκετά χρόνια να εμφανιστεί με αυτή την ένταση. Οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την ύπαρξη αφθονίας τροφής και αναπαράχθηκε σε πολλές γενιές η σκνίπα και ως φυσικό επακόλουθο ήρθε η εμφάνιση του πέπλου των αραχνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μια αντίδραση του ίδιου του οικοσυστήματος» εξηγεί ο βιολόγος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται από την παρουσία του πέπλου. Με την πτώση της θερμοκρασίας, τη σταδιακή εξαφάνιση της σκνίπας και την έλευση των βροχών το πέπλο αυτό θα εξαφανιστεί.

Την εξήγηση για το φαινόμενο αυτό δίνει με ανακοίνωση του ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων . Αναφέρει πως ο υπερπληθυσμός της σκνίπας οδήγησε στις αράχνες.

Ειδικότερα όπως αναφέρει:
Πρόσφατα είμαστε μάρτυρες εμφάνισης υπερπληθυσμού της Σκνίπας (τοπική ονομασία «βουβό» ή και «κουφό»), είδος της οικογένειας με την επιστημονική ονομασία CHIRONOMIDAE που δεν έχει σχέση με τα κουνούπια, δεν έχει προβοσκίδα και δεν τσιμπά αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητική και να δημιουργεί ορισμένα προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αυγά του είδους αυτού εκκολάπτονται στο ανώτερο στρώμα του βυθού, οι προνύμφες δεν παραμένουν πολύ εντός του νερού, βγαίνουν στην επιφάνεια σχεδόν τέλεια έντομα και πετούν τριγύρω. Μέσα στις 2-3 το πολύ ημέρες ζωής τους αναπαράγονται αμέσως, αφήνοντας αυγά πάλι στο νερό. Όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για πολύ καιρό, αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται διαρκώς και οι πληθυσμοί τους αυξάνονται υπέρμετρα. Μια τέτοια υπερανάπτυξη μπορεί να εμποδιστεί με χρήση ψεκασμών.

Εδώ υπογραμμίζουμε ότι:

Πρώτον οι ψεκασμοί είναι πιο αποτελεσματικοί εάν προηγούνται σχολαστικές δειγματοληψίες στις ακτές ώστε να προληφθεί η πρώτη εποχιακή γενιά της σκνίπας.
Επειδή οι ψεκασμοί θα γίνονται σε ιχθυοπαραγωγικό χώρο δεν πρέπει να γίνονται με τοξικά χημικά όπως το σκεύασμα DU DIM που είναι πολύ τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς με μεγάλη διάρκεια παραμονής στο νερό, αλλά με βιολογικά σκευάσματα του Βάκκιλου της Θουριγίας, κάτι που έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τον Φορέα Διαχείρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις αράχνες
Το φαινόμενο της σκνίπας ακολουθήθηκε με φυσικό τρόπο από το φαινόμενο υπερανάπτυξης πληθυσμών αραχνών που έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών και τούτο προφανώς λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας τροφής για τις αράχνες. Το πιο πρόσφατο υπόβαθρο για τους ιστούς τους ήταν παρόχθια μικρά δέντρα και θάμνοι. Αυτό είχε ξανασυμβεί προ ετών υπό ανάλογες συνθήκες.

Αναμένεται ότι όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας θα εκλείψουν βαθμιαία και οι αράχνες και οι ιστοί τους θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές. Οι χρόνοι που θα γίνουν αυτά εξαρτώνται από τον καιρό.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.