E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΠΓΔΜ

Δηλώσεις ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ την υπερψήφιση στο κοινοβούλιο των Σκοπίων

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΠΓΔΜ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 20/10/2018 | 08:19

Με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν αξιοματούχοι της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ την έγκριση της πρότασης Ζάεφ από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κομισιόν: "Αναμένουμε οι εθνικές διαδικασίες να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις"

Με κοινή τους δήλωση η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν, επαναδιατυπώνουν τη σταθερή τους προσήλωση στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ως ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωσή της και καλούν τη γείτονα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις συνταγματικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα στην ΠΓΔΜ το Κοινοβούλιο έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο του για έγκριση της έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναμένουμε τώρα οι εθνικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις με την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη σημερινή ψηφοφορία.

Είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα αποφασιστικά προς τον ευρωπαϊκό δρόμο, όπως και για τη συμφιλίωση στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της στη χώρα τους πολίτες και τους θεσμούς της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουσκ: "Ενα βήμα πιο κοντά στη διατλαντική μας κοινότητα"

Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter (στην τοπική γλώσσα) , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την έγκριση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Γ. Στόλτενμπεργκ: "Να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη στο ΝΑΤΟ"

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την έγκριση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων στην πΓΔΜ στην πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση καλωσορίζει ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

ΟΗΕ: Ικανοποίηση Μάθιου Νίμιτς

Την ικανοποίηση του για την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, συγχαίροντας τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον «αποτελεσματικό» και «υπεύθυνο» τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το δημοκρατικό σύστημα στη γειτονική χώρα. Σε δήλωσή του στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), ο κ. Νίμιτς χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνουν ομαλά.

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Νίμιτς αναφέρει: «Ενημερώθηκα για την πρόσφατη ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ στο εθνικό κοινοβούλιο και θέλω να εκφράσω την μεγάλη ικανοποίηση μου για αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη όχι μόνο για τη χώρα σας (πΓΔΜ) αλλά για την περιοχή και για την Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και ιδίως την ηγεσία της, για αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το πώς το δημοκρατικό σύστημα εργάστηκε αποτελεσματικά και υπεύθυνα, σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα και το δημοκρατικό πνεύμα του λαού. Ελπίζω ότι τα υπόλοιπα βήματα θα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της. Εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως πάντα».

Γερμανία: Σημαντικό βήμα προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

«Σημαντικό βήμα» προκειμένου η χώρα να προχωρήσει προς «την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στο Twitter το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή της πΓΔΜ για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μετίν Χακβερντί. Ο κ. Χακβερντί, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής γερμανο-νοτιοανατολικοευρωπαϊκών σχέσεων της Bundestag και ιδιαίτερα ενεργός στα θέματα της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, παραθέτει μάλιστα την ανάρτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με την οποία συγχαίρει τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και σημειώνει: «Ωραίοι τύποι. Εύχομαι στους λαούς τους το καλύτερο μέλλον».

Γ. Χαν: Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο

Την έγκριση της πρότασης Ζάεφ από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ χαιρετίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: Μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια. Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών, ειδικότερα εκείνων που απόψε διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χρειαζόμαστε πολιτική ικανότητα, όχι κομματικά παιχνίδια.

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Πολιτική Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Πολιτική Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Πολιτική Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Πολιτική Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Πολιτική Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Πολιτική Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Πολιτική Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.