E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η γέννηση του LSD και η σχέση του με τους υπολογιστές και το DNA

Υπάρχουν υποστηρικτές του

Η γέννηση του LSD και η σχέση του με τους υπολογιστές και το DNA
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία του LSD είναι όσο παράξενη όσο και οι παραισθήσεις που προκαλεί. Το δημιούργησε ο Albert Hoffman στα εργαστήρια φαρμακευτικής εταιρίας στην Βασιλεία της Ελβετίας, πριν από ακριβώς 80 χρόνια. Στην αρχή ισχυριζόταν ότι δεν το δοκίμασε αλλά είχε εκτεθεί αρκετά σε αυτό, ώστε να βιώσει τις «παρενέργειές» του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αρχή. Γιατί μετά το τέσταρε αρκετές φορές στον εαυτό του. Αρχικά το Lysergic Acid Diethylamide (LSD), χρησιμοποιήθηκε πειραματικά για εργαστηριακούς λόγους. Αργότερα, στην ψυχολογία, ενώ η CIA το χρησιμοποίησε σε ανακρίσεις, επίσης πειραματικά. Ωστόσο, η «συνταγή» του διέρρευσε και το κοινό έσπευσε, ειδικά την δεκαετία του ’60, να το χρησιμοποιήσει. Πνευματικοί άνθρωποι, ψυχίατροι κ.α. είδαν σε αυτό χαρακτηριστικά για θεραπείες αλλά και έλεγχο του μυαλού. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος απέναντι στα ψεχεδελικά ναρκωτικά, το LSD μάλλον ήταν περισσότερο αποδεκτό και δεν θεωρούνταν τόσο επικίνδυνο.

Ο Albert Hoffman

https://www.rollingstone.com/culture/culture-news/flashback-lsd-creator-albert-hofmann-drops-acid-for-the-first-time-629085/

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@rollingstone.com

Ο διάσημος ηθοποιός Cary Grant ανέφερε ότι είχε κάνει ψυχοθεραπεία με LSD, που μάλιστα τον βοήθησε να ξεπεράσει κάποια προβλήματα του, όπως εκείνο της εγκατάλειψης που είχε από νεαρή ηλικία.

To LSD πάλι, σύμφωνα με γραπτές αναφορές, από το 1961 και έπειτα, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών. Στο Σαν Φρανσίσκο, το International Foundation of Advanced Studies διεξήγαγε μελέτες πάνω στο LSD και πάνω από 350 άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτό, μεταξύ τους και μερικοί πρωτοπόροι της τεχνολογίας, όπως ο Doug Engelbart, ο εφευρέτης του «ποντικιού». Αλλά γενικότερα, ήταν διαδεδομένο σε αυτούς τους κύκλους, αφού οι περισσότεροι θεωρούσαν πως διευρύνει τα όρια της σκέψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν σημαίνει βέβαια αυτό απαραίτητα πως η τεχνολογία έκανε άλματα λόγω του LSD, αλλά κάποιοι θεωρούν πως χρησίμευσε για έμπνευση. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως ο Steve Jobs έκανε χρήση LSD. Χρόνια αργότερα παραδέχθηκε πως ήταν ένα από τα 2 ή 3 καλύτερα πράγματα που έκανε στην ζωή του. Μπορεί λοιπόν, να μην ευθυνόταν για την έξαρση της τεχνολογίας αλλά η παράλληλη «έκρηξη» και των δυο, δεν ήταν εντελώς τυχαία.

https://www.businessinsider.com/steve-jobs-lsd-meditation-zen-quest-2015-1

@businessinsider.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και όσο κι αν ακούγεται περίεργο, άλλη μια σημαντική ανακάλυψη σχετίζεται με το LSD. Αρκετά χρόνια πριν. Στο Cambridge, ο μοριακός βιολόγος Francis Crick, έκανε έρευνες πάνω στην γενετική και παράλληλα για χρόνια, έδινε πάρτι, όπου η χρήση του LSD ήταν πολύ συχνή. Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι πειραματίστηκε πολύ με το ναρκωτικό. Και μάλλον ήταν υπό την επήρειά του, όταν ανακάλυψε την «διπλή έλικα», την δομή του μορίου του DNA το 1953. Την ίδια χρονιά παρουσίασε μαζί με τον Τζέιμς Γουάτσον την ανακάλυψή του, χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο σχήμα της «διπλής έλικας».

https://trynotlaughs.us/galleries/double-helix-discoverers.html

@trynotlaughs.us

Για την ανακάλυψή του αυτή, τιμήθηκε 9 χρόνια αργότερα με το Νόμπελ Ιατρικής. Από την άλλη, ο άνθρωπος που δημιούργησε και δοκίμασε πρώτος το LSD, πέθανε το 2008, όταν είχε πια κλείσει τα 102. Μέχρι τον θάνατό του, υποστήριζε πως με προσεκτική χρήση, κυρίως κάτω από κάποιου είδους επιτήρηση, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα. «Νομίζω», είπε το 2006 στα 100 του γενέθλια, «πως ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο απαραίτητο το LSD στην ανθρώπινη εξέλιξη. Είναι απλά ένα εργαλείο για να μετατρέψουμε τους εαυτούς μας, σε αυτό που υποτίθεται ότι είμαστε».

Έχει αποδειχθεί βέβαια, πως η μακροχρόνια χρήση του έχει αρνητική επίπτωση σε όποιον το χρησιμοποιεί. Κι αυτό γιατί οι παρενέργειές του είναι εντελώς απρόβλεπτες. Σύμφωνα με το Foundation For A Drug - Free World, το LSD είναι μια τυχερή ζαριά και μπορεί να προκαλέσει πολλές και σοβαρές παρενέργειες, όπως κρίση πανικού και πολλά άλλα, που μπορούν να έχουν διάρκεια μέχρι και 12 ώρες.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.