E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Λήγει η «Δίκη των Αεροπόρων»

Η ιστορία της σκευωρίας κατά Ελλήνων Αξιωματικών

Σαν σήμερα: Λήγει η «Δίκη των Αεροπόρων»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δικαστική περιπέτεια στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας έμεινε στην ιστορία ως η «Υπόθεση των Αεροπόρων» ή ως η «Δίκη των Αεροπόρων». Λίγο μετά τον Εμφύλιο, οι Αξιωματικοί κατηγορήθηκαν για κομμουνιστική συνωμοσία και δολιοφθορά. Πολλά χρόνια μετά, οι έρευνες έδειξαν ότι επρόκειτο για μια κακοστημένη σκευωρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1951, όταν στην Σχολή Ικάρων, ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος είχε ένα ατύχημα. Μερικές ημέρες αργότερα, ένα σημείωμα βρέθηκε σε αίθουσα της σχολής, που έγραφε συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ. Για κάποιο λόγο, θεώρησαν πως τα δυο αυτά γεγονότα είχαν σχέση μεταξύ τους. Και ο Αρχηγός ΓΕΑ διέταξε ένορκο προανάκριση για «ενδείξεις δολιοφθοράς σε πολεμικό αεροσκάφος της Σχολής Αεροπορίας».

Ο εμφύλιος μόλις είχε τελειώσει. Οι κυβερνήσεις είναι σταθείς και ο στρατός πανίσχυρος, έτοιμος να ασκήσει εξουσία. Κάτι που έγινε 16 χρόνια αργότερα. Η δίκη του Μπελογιάννη ήταν το θέμα των ημερών και η στιγμή ήταν ιδανική για τους ακραίους ώστε να ξεφορτωθούν τους πιο φιλελεύθερους της αεροπορίας.

Οι ανακρίσεις άρχισαν το 1952 και σύντομα, οκτώ αξιωματικοί, επτά υπαξιωματικοί και πέντε πολίτες, οδηγήθηκαν στα μπουντρούμια του Παλαιού Φαλήρου. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν φριχτά. Ο καθηγητής Μαθηματικών Χρήστος Δαδαλής, ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των συλληφθέντων, δεν άντεξε και πέθανε από τα βασανιστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνοι που είχαν την ιδέα της σκευωρίας, έπρεπε να αποδείξουν τις σχέσεις που είχαν οι κατηγορούμενοι με το παράνομο ΚΚΕ. Έτσι στρατολόγησαν τον Ίκαρο Νίκο Ακριβογιάννη και τον έστειλαν στην Αλβανία, με τον μανδύα της Εθνικής Αποστολής, με την ιδιότητα του φυγάδα κομμουνιστή. Στη συνέχεια τον κατέδωσαν στις αλβανικές αρχές, ως διπλό πράκτορα. Ο Ακριβογιάννης καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε τον Αυγουστο του 1954. Προτού πέσει νεκρός φώναξε «Ζήτω η Ελλάς».

O Νίκος Ακριβογιάννης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Απρίλιο του 1952, ο φιλικά προσκείμενος προς την δεξιά τύπος, ξεκινά δημοσιεύματα για τον κομουνιστικό κίνδυνο που ανακαλύφθηκε στην Πολεμική Αεροπορία. Τον Αύγουστο, 19 άτομα οδηγούνται στο εδώλιο, με την κατηγορία της σύστασης οργάνωσης που δρούσε κάτω από τις οδηγίες του ΚΚΕ. Οι Αξιωματικοί προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, κάνοντας αναφορά στα μετάλλια τους και τα παράσημα που πήραν στο πεδίο της μάχης. Δυο από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο, τέσσερις σε ισόβια, άλλοι τέσσερις σε μικρότερες ποινές φυλάκισης, ενώ οι υπόλοιποι εννέα κρίθηκαν αθώοι.

Η δίκη στο Αναθεωρητικό ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1953 και ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου. Όλα τα στοιχεία εκεί, παραπέμπουν σε σκευωρία. Οι δικαστές όμως δέχονται πως υπήρξε συνωμοσία και επιβάλλουν μικρότερες ποινές. Μόνο δυο από τους δέκα κατηγορούμενους αθωώθηκαν, ενώ αναιρέθηκε η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στους δυο Αξιωματικούς.

Το 1955, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσε αμνηστία στους καταδικασθέντες αλλά και στους σκευωρούς, πολλοί από τους οποίους έγιναν αργότερα στελέχη της Χούντας. Τυπικά, οι αξιωματικοί δεν αθωώθηκαν, απλά τους δόθηκε χάρη. Σε μια υπόθεση σκευωρίας που σπίλωσε τα ονόματά τους και προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα της εποχής. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Καθημερινη», που ήρθαν στο φως έξι δεκαετίες μετά την υπόθεση, αν ο Ακριβογιάννης είχε τη δυνατότητα να καταθέσει τη μαρτυρία του η σκευωρία θα είχε καταρρεύσει την ίδια στιγμή ή δεν θα είχε στηθεί καν.

Πληροφορίες: sansimera.gr, kathimerini.gr, wikipedia.org

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρήνος στα Γρεβενά: Το τελευταίο αντίο στον αστυνομικό που καταπλακώθηκε από κτίριο στο Πασαλιμάνι

Σήμερα

Κάλυψαν το φέρετρο με την ελληνική σημαία και ο κόσμος φώναζε «αθάνατος»

Στον τελικό της Ευρώπης οι πολίστριες του Ολυμπιακού, 16‑12 την Ματαρό ‑ 7 γκολ η Ελευθεριάδου

Σήμερα

Ο Ολυμπιακός θα παίξει την Κυριακή (15:00) στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στη Βαρκελώνη με την Σαμπαντέλ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο γνωστός «ροκάς» Αλέξανδρος Πέρρος

Σήμερα

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

Βίντεο: Του πήραν πίσω το χρυσό ‑ Ακυρώθηκε ο Κινέζος που άφησαν οι Αφρικανοί να κερδίσει στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου

Σήμερα

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε οι Κινέζοι αποφάσισαν να μην μετρήσουν τη νίκη του Χε Τζίε

Κανσέλο: «Εύχονται θάνατο ακόμα και στην αγέννητη κόρη μου»

Σήμερα

Ο Ζοάο Κανσέλο παραδέχτηκε ότι περνάει άσχημες στιγμές εξαιτίας των ανώνυμων απειλών που δέχεται η οικογένειά του μέσω social media

Δείτε βίντεο: Αποδοκίμασαν τον Κυμπουρόπουλο στον Βόλο ‑ «Δεν έχουν καμιά σχέση με δημοκρατία»

Σήμερα

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν κατάφερε να προσεγγίσει την αίθουσα στον Βόλο όπου θα γινόταν εκδήλωση για τη βία και τον εκφοβισμό

Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Ποιες περιοχές θα πληγούν

Σήμερα

Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Τροχαίο στον περιφερειακό με έναν νεκρό

Σήμερα

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο άνδρας εξετράπη της πορείας του και ανετράπη

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Χτες

Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.