E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οικογένεια απομονωμένη για 40 χρόνια, δεν έμαθε ποτέ για τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιστορία που μοιάζει με σενάριο ταινίας

Οικογένεια απομονωμένη για 40 χρόνια, δεν έμαθε ποτέ για τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σιβηρία είναι γνωστή ως μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Γης, εξαιτίας του σκληρού κλίματος της με μεγάλους και κρύους χειμώνες όπου η θερμοκρασία πέφτει κατά μέσο όρο στους -25 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ακόμα  και εκεί υπάρχουν άνθρωποι που ζουν παρά την απουσία κάθε ίχνους πολιτισμού. Μία τέτοια ρωσική οικογένεια έγινε παγκοσμίως γνωστή για το γεγονός ότι έζησε σχεδόν καθ 'όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, μακριά από τον πολιτισμό στην περιοχή της αιβηρικής τάιγκα, Αμπακάν.

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια μιας εκκαθάρισης το 1936 όταν ο αδελφός του Καρπ Λύκοβ πυροβολήθηκε από μια περιπολία μπολσεβίκων ακριβώς έξω από το χωριό τους. Η Ρωσία ήταν υπό τη δικτατορία των αθεϊστών μπολσεβίκων εκείνη την εποχή και οι πιστοί κάθε θρησκείας διώκονταν. Οι Λύκοβ ήταν μέλη των Παλιών Πιστών, ρωσικής ορθόδοξης αίρεσης, οι οποίοι διώκονταν στη Ρωσία από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου (αρχές του 18ου αιώνα). Μετά τη δολοφονία του αδελφού του, Ο Καρπ Λύκοβ μαζί με τη σύζυγό του Ακουλίνα και τα δύο παιδιά τους, τον Σαβίν (9 ετών) και τη Ναταλία (2 ετών) πήγαν σε ένα δάσος και δεν επέστρεψαν ποτέ.

Μαζί μερικά πράγματα και τους σπόρους τους, οι Λύκοβ προχώρησαν βαθιά στην τάιγκα. Πήραν ακόμη και έναν περιστρεφόμενο τροχό μαζί τους, για να μπορέσουν να φτιάξουν ρούχα, τον οποίο έσυραν για εκατοντάδες χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικογένεια επιβίωσε με πατάτες και άγρια μανιτάρια. Δύο ακόμα παιδιά γεννήθηκαν από το ζευγάρι, ο Ντμίτρι και η Αγκάφια. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70, κανένα από τα παιδιά τους δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με άλλον άνθρωπο εκτός από την οικογένειά τους. Όλα όσα γνώριζαν ο Ντμίτρι και η Αγαφία για τον έξω κόσμο, αντλήθηκαν από τις ιστορίες που τους έλεγαν οι γονείς τους.

Τα μόνα βιβλία που είχαν ήταν βιβλία με προσευχές και μια παλιά οικογενειακή Βίβλος. Η Ακουλίνα - η μητέρα των παιδιών - δίδαξε στα παιδιά της να διαβάζουν και να γράφουν χρησιμοποιώντας τα ευαγγέλια. Ράβδοι σημύδας που βυθίστηκαν σε χυμό από αγιόκλημα έγιναν στυλό και μελάνι. Τα ρούχα τους αφού μπαλώθηκαν πολλές φορές, έλιωσαν, και έτσι η οικογένεια τα αντικατέστησε με κλωστή κάνναβης που προερχόταν από σπόρους. Δυστυχώς, δεν υπήρχαν τρόποι αντικατάστασης του μετάλλου - η οικογένεια έφερε δύο βραστήρες μαζί της αλλά τελικά, καταστράφηκαν από τη σκουριά. Το μόνο εναλλακτικό που βρήκαν ήταν φλοιός σημύδας. Δεδομένου ότι δεν μπορούσε να τοποθετηθεί σε πυρκαγιά, έγινε ακόμη πιο δύσκολο να μαγειρεύουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Λύκοβ ζούσαν μόνιμα στα όρια του λιμού, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ντμίτρι έφτασε στην ανδρική ηλικία και άρχισε να κυνηγά ζώα για το κρέας και το δέρμα τους. Χωρίς όπλο ή τόξο, κυνηγούσε σκάβοντας παγίδες ή ακολουθώντας τη λεία τους στα βουνά. Παρόλο που με το πέρασμα των χρόνων ο Ντμίτρι απέκτησε εκπληκτική αντοχή και μπορούσε να κυνηγά ξυπόλητος το χειμώνα για αρκετές ημέρες, ενώ κοιμόταν στο ύπαιθρο σε θερμοκρασίες απόλυτου ψύχους, το κρέας ήταν ακόμα σπάνιο στη διατροφή τους.

Τότε ήρθε το 1961, η χρονιά που χιονίσε ακόμα και τον Ιούνιο. Όλα τα τρόφιμα που μεγάλωναν στον κήπο τους, καταστράφηκαν. Η οικογένεια επέζησε τρώγοντας παπούτσια και φλοιό σημύδας. Εκείνη την χρονιά η Ακουλίνα πέθανε από την πείνα, καθώς επέλεξε να ταΐσει τα παιδιά της αντί να φάει η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1978, τέσσερις σοβιετικοί γεωλόγοι αναζητούσαν στην περιοχή του Αμπακάβ πιθανή ύπαρξη σιδηρομεταλλεύματος. Ξαφνικά, είδαν κάτι που έμοιαζε με ανθρώπινη κατοικία - ένα υπόστεγο με κήπο, στη μέση του πουθενά, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο οικισμό. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να εγκατασταθούν σε μια προσωρινή βάση και στη συνέχεια να επισκεφτούν την κατοικία. Αυτό που βρήκαν αργότερα ήταν μια οικογένεια που ζούσε σε μεσαιωνικές συνθήκες. Οι επιστήμονες τους προσέφεραν δώρα, αλλά δέχτηκαν μόνο το αλάτι, το οποίο ο Κάρπ δεν είχε δοκιμάσει για πάνω από 40 χρόνια.

Η οικογένεια αγνοούσε παντελώς τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ή ότι οι άνθρωποι προσγειώθηκαν στη Σελήνη (στην πραγματικότητα, ο Καρπ αρνήθηκε να το πιστέψει). Ο πατέρας της οικογένειας γοητεύτηκε περισσότερο από τη διαφανή συσκευασία σελοφάν και είπε: "Κύριε, τι έχουν σκεφτεί - είναι γυαλί, αλλά διπλώνει".

Λίγο μετά την επίσκεψη των επιστημόνων, το φθινόπωρο του 1981, τρία από τα τέσσερα παιδιά πέθαναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι γιατροί πίστεψαν ότι η Ναταλία και ο Σαβίβ πέθαναν από νεφρική ανεπάρκεια, λόγω της κακής διατροφής τους, ενώ ο Ντμίτρι πιστεύεται πως πέθανε από πνευμονία που μεταδόθηκε από τους επισκέπτες επιστήμονες.

Ο πατέρας και η κόρη που απέμειναν ζωντανοί αρνήθηκαν να μετακομίσουν σε κοντινή πόλη. Ο Καρπ πέθανε το 1988, ενώ η Αγκάφια είναι ζωντανή μέχρι σήμερα στα 75 και συνεχίζει να ζει στην ερημική κατοικία της.

Εικόνες: Igor Shpilenok

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.