E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έζησε 507 χρόνια μέχρι που το βρήκαν οι επιστήμονες...

Από το 1499 μέχρι το 2006

Έζησε 507 χρόνια μέχρι που το βρήκαν οι επιστήμονες...
@telegraph.co.uk
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Μερικές φορές όταν ο άνθρωπος βάζει το χέρι του στην φύση, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Ενώ συχνά γίνεται καταστροφικό. Το 2006, κοντά στις ακτές της Ισλανδίας στον Βόρειο Ατλαντικό, εντοπίστηκε ένα μαλάκιο, ένα είδος αχιβάδας του ωκεανού, με τους επιστήμονες να το τοποθετούν σε κατάψυξη όπως συνηθίζεται. Λογικά μόλις το αντίκρυσαν ήξεραν ότι είναι μεγάλο σε ηλικία, αλλά όχι πόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις το μετέφεραν στο εργαστήριο, ανακάλυψαν πως είναι πάνω από 400 ετών! Όμως οι ερευνητές το σκότωσαν όταν άνοιξαν το κέλυφός του, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν την ακριβή του ηλικία. Αργότερα, το 2013, ανακαλύφθηκε πως γεννήθηκε περίπου το 1499, μπαίνοντας ταυτόχρονα στο βιβλίο Γκίνες. Του έδωσαν το όνομα «Ming the Clam», δηλαδή «Μινγκ η αχιβάδα», με το όνομα να προκύπτει από την δυναστεία των Μινγκ, που κυβερνούσε την Κίνα όταν γεννήθηκε.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ming_(clam)#/media/File:Ming_clam_shell_WG061294R.jpg

@wikipedia.org

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

507 ολόκληρα χρόνια λοιπόν έζησε ήρεμα στον βυθό της θάλασσας, μέχρι που το βρήκαν οι επιστήμονες. Έμεινε στα χέρια τους μόλις μερικές μέρες και έπαψε να ζει. Ένας από τους ερευνητές δήλωσε πως «Κάναμε λάθος την πρώτη φορά και ίσως ήμασταν λίγο βιαστικοί όταν δημοσιεύσαμε την ηλικία του ευρήματός μας. Αλλά είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρουμε την πραγματική του ηλικία πλέον».

Το κέλυφος μιας αχιβάδας αυξάνεται κατά έναν δακτύλιο το καλοκαίρι, όταν τα τρόφιμα είναι πιο άφθονα λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας του νερού. Όταν λοιπόν το κέλυφος κοπεί στο μισό, οι ειδικοί μπορούν να μετρήσουν τις δακτύλιους του. Είναι ένας τρόπος παρόμοιος με εκείνον που μετρούν την ηλικία των δέντρων, παρατηρώντας τις κυκλικές γραμμές στον κορμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φύλο του Ming παραμένει άγνωστο. Ήταν τόσο μεγάλο σε ηλικία που δεν μπορούσε να καθοριστεί. Ο θάνατός του βέβαια οδήγησε σε αρκετά συμπεράσματα. Όπως η ηλικία του. Οι επιστήμονες θέλησαν να ανακαλύψουν τα μυστικά της μακροζωίας και πως κάποια πλάσματα μπορούν και αντιστέκονται στο γήρας.

Επίσης βοήθησε ώστε να καταλάβουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην θαλάσσια ζωή. Οι αχιβάδες είναι καλή πηγή πληροφοριών πάνω σε αυτό, αφού σε κάθε ετήσιο δακτύλιο ανάπτυξης, αποθηκεύουν πληροφορίες για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα στην οποία έζησαν. Βέβαια, μπορεί η αχιβάδα να βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία όμως προκαλείται κυρίως από τον άνθρωπο.

Πάντως δεν αποκλείεται να ανακαλυφθούν και γηραιότερες αχιβάδες από τον Ming. Η ζωή του κόπηκε απότομα ύστερα από 507 χρόνια, με την συμβολή του ανθρώπου, δείχνοντάς μας ταυτόχρονα πόσα ακόμα μπορούμε να ανακαλύψουμε για την ζωή στους ωκεανούς.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 9 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 9 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 9 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.