E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο άνθρωπος που προσπάθησε να διαβάσει όλα τα βιβλία του κόσμου

Ο γιος του Χριστόφορου Κολόμβου και η πρώτη «μηχανή αναζήτησης»

Ο άνθρωπος που προσπάθησε να διαβάσει όλα τα βιβλία του κόσμου
@pacetheater.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Τα βιβλία που μπορεί κάποιος να βρει στο Google είναι πλέον αμέτρητα. Αν και η Google σε μια απόπειρα να τα καταμετρήσει έκανε μια εκτίμηση πως υπάρχουν περίπου 130 εκατομμύρια βιβλία στον κόσμο. Η προσπάθειά της να συγκεντρώσει όλα τα βιβλία του κόσμου σε ένα σημείο, είναι ίσως η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Αλλά όχι η πρώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί 500 περίπου χρόνια νωρίτερα, ο Φερδινάνδος Κολόμβος ή αλλιώς Ερνάντο Κολόν, προσπάθησε να κάνει το ίδιο. Να μαζέψει όσα βιβλία μπορούσε, ώστε να φτιάξει την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη που είχε δει ποτέ η ανθρωπότητα. Από το 1509 μέχρι το 1539, για 30 συναπτά έτη, ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη μαζεύοντας βιβλία, χειρόγραφα ή ακόμα και διαφημιστικές αφίσες εστιατορίων.

Η φιλοδοξία του ήταν να μαζέψει σε ένα μέρος όλα τα βιβλία, σε όποια γλώσσα κι αν είχαν γραφτεί. Την ιστορία έφερε στο φως ο ερευνητής και ακαδημαϊκός του πανεπιστημίου του Cambridge, Edward Wilson-Lee, ο οποίος εξέδωσε την βιογραφία του Ερνάντο Κολόν τον περασμένο Μάιο.

Ο Κολόν μόνο την εποχή των Χριστουγέννων του 1521, αγόρασε στην Νυρεμβέργη 700 βιβλία και ακόμα 1.000 από το Μάιντς σε διάστημα ενός μήνα. Άλλες συλλογές έφταναν μετά βιας τα 3.000 βιβλία, με τον εξώγαμο γιο του διάσημου εξερευνητή να καταφέρνει σιγά σιγά να μαζέψει περίπου 20.000, αριθμό εξαιρετικά εντυπωσιακό για την εποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://www.historytoday.com/reviews/ferdinand-columbus-bibliophile

@historytoday.com

Αλλά δεν σταμάτησε μόνο στην συλλογή τους. Ο Κολόν κατέγραφε που και πότε αγόρασε το βιβλίο, πόσο αγοράστηκε, που και πότε το διάβασε και ποια ήταν η γνώμη του γι’ αυτό. Προσπάθησε να φτιάξει δηλαδή όχι μια απλή βιβλιοθήκη αλλά και ένα σύστημα καταγραφής και αναζήτησης των βιβλίων. «Υπό μια έννοια, η Bibliotheca Hernandina, όπως λεγόταν τότε, ήταν η πρώτη ‘μηχανή αναζήτησης’ βιβλίων» λέει ο Wilson-Lee.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο ο Κολόν έπεσε πάνω σε μια μεγάλη αλλαγή. Στην πιο μαζική εκτύπωση των βιβλίων. «Απλά έγινε αδύνατο για έναν άνθρωπο να διαβάσει τα πάντα. Ίσως όταν ήταν νέος να ήταν ακόμα δυνατό, αφού υπήρχαν λιγότερα βιβλία. Αλλά όσο η βιβλιοθήκη του μεγάλωνε, συνειδητοποίησε πως έπρεπε να προσλάβει προσωπικό ώστε να διαβάζει τα βιβλία και να του μεταφέρει την περίληψη».

Ο Ερνάντο Κολόν ήταν επίσης ο πρώτος βιογράφος του πατέρα του, ταξιδεύοντας μαζί του σε πολλά μέρη του κόσμου και βοηθώντας στην χαρτογράφηση της γης. Σήμερα, η συλλογή του σώζεται μόνο κατά το 1/4 και φυλάσσεται από το 1552 στον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης.

Ο άνθρωπος λοιπόν που προσπάθησε να διαβάσει όλα τα βιβλία του κόσμου, μετατράπηκε αργότερα, στον άνθρωπο που έφτιαξε την πρώτη «μηχανή αναζήτησης» βιβλίων, όπως αναφέρει ο Wilson-Lee, και έγινε  πρωταγωνιστής μιας φιλόδοξης ιστορίας, που δεν έγινε τόσο γνωστή αλλά παραμένει σημαντική ακόμα και σήμερα. Δεν είναι λίγοι άλλωστε όσοι ισχυρίζονται ότι ο Φερδινανδος Κολόμβος αξίζει να είναι το ίδιο διάσημος, όσο και ο πατέρας του. 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 6 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 6 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 6 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.