E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Καμπάνα» 1.000 ευρώ για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς

Δείτε ποιους αφορά

«Καμπάνα» 1.000 ευρώ για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/12/2018 | 08:24

Περιθώριο ένα ακόμη 24ωρο έως την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έχουν οι επαγγελματίες οι οποίοι υποχρεούνται σε αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα (POS) προκειμένου να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ για την υποβολή δήλωσης πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται για τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι, ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS.

Η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με το POS. Στόχος είναι μέσα από διασταυρώσεις να εντοπιστούν οι αυτοαπασχολούμενοι που ενώ έχουν υποχρέωση να συναλλάσσονται με τερματικά αποδοχής καρτών δεν το κάνουν.

Συγκεκριμένα, κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από όσους ήδη έχουν επαγγελματική δραστηριότητα και υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και την επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης (12 Σεπτεμβρίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες υποχρεούνται να δηλώσουν έναν ή και περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς όπου μόνο μέσω αυτών πραγματοποιούν συναλλαγές με πελάτες ή προμηθευτές.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού καθώς σε περίπτωση λάθους υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «απενεργοποίησης» του λογαριασμού.

Πώς δηλώνεται ο επαγγελματικός λογαριασμός
Η επιχείρηση δηλώνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή μητρώου Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών (ΕΤΛ) τον/τους επαγγελματικούς λογαριασμούς σε μορφή IBAN όπου δέχεται τις εισπράξεις της μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, όπως πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Τα βήματα για τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού
1. Ο υπόχρεος εισέρχεται στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www. aade.gr) με τους κωδικούς του Taxisnet που διαθέτει για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της.

2. Κατά την πρόσβαση, επιβεβαιώνεται ότι ο χρήστης είναι επιχείρηση / επιτηδευματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Στην αρχική σελίδα ο χρήστης έχει τις ακόλουθες επιλογές: Διαχείριση Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού (ΕΤΛ). Ιστορικό μεταβολών. Επιλογή ρόλου (εμφανίζεται μόνο εάν ο χρήστης διαθέτει και άλλους ρόλους στο Taxisnet, π.χ. λογιστής). Επιπλέον, εμφανίζονται σε πίνακα τα ακόλουθα στοιχεία: ΕΤΛ σε μορφή ΙΒΑΝ, εφόσον έχει δηλωθεί. n Τράπεζα όπου τηρείται ο κάθε ΕΤΛ. Ημερομηνία δήλωσης του ΕΤΛ. Κατάσταση του ΕΤΛ. Στην περίπτωση που υπάρχει καταχωρισμένος ΕΤΛ, αυτός εμφανίζεται σε κα- τάσταση είτε «Επιβεβαιωμένος» ΕΤΛ είτε «Προς επιβεβαίωση».

4. Πατώντας επάνω σε έναν ΙΒΑΝ, εμφανίζονται οι λεπτομέρειές του σε αναδυόμενο παράθυρο.

5. Ο επιχειρηματίας / επιτηδευματίας έχει τη δυνατότητα να προσθέσει έναν ή περισσότερους ΕΤΛ, εφόσον έχει τουλάχιστον μία δραστηριότητα η οποία εμπίπτει στις Ομάδες Δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τη μείωση του φόρου εισοδήματος (π.χ. ιατρικές δαπάνες, εστίαση, ξενοδοχεία, είδη ένδυσης, υπόδησης κ.ά.). Εάν δεν υπάρχει δραστηριότητα η οποία να εμπίπτει σε κάποια από τις συγκεκριμένες ομάδες, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα και δεν είναι δυνατή η εισαγωγή ΕΤΛ. Η δυνατότητα εισαγωγής ΕΤΛ για αυτές τις περιπτώσεις θα ενεργοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. Η προσθήκη γίνεται μέσω του πλήκτρου Προσθήκη Επαγγελματικού Λογαριασμού.

6. Ο χρήστης θα πρέπει να εισαγάγει τον ΕΤΛ σε μορφή IBAN ως ακολούθως:

Εισάγει τον ΙΒΑΝ και επιλέγει την Ομάδα Δαπανών στην οποία θα πρέπει να εντάσσονται οι κινήσεις του λογαριασμού αυτού. Οι Ομάδες Δαπανών μπορεί να είναι κάποια ή κάποιες από τις Γενικές Δαπάνες, Ιατρικές Δαπάνες, Φαρμακευτικές Δαπάνες, Εμπορία Οχημάτων και Λειτουργία Συνεργείων, ανάλογα με τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Στο τέλος, μπορεί να επιβεβαιώσει ή να ακυρώσει την καταχώριση. Στην περίπτωση που επιλεγεί Ακύρωση, ο χρήστης οδηγείται στην Αρχική Οθόνη.

7. Στην περίπτωση που επιλεγεί Επιβεβαίωση, πραγματοποιείται η ακόλουθη επεξεργασία: Επαλήθευση των ψηφίων ελέγχου του IBAN. Έλεγχος αν ο λογαριασμός είναι ήδη καταχωρισμένος από τον ίδιο τον χρήστη.

8. Αναζήτηση και εμφάνιση της ονομασίας της τράπεζας. Αν ο ΙΒΑΝ που εισάγει ο χρήστης ανήκει σε ελληνική τράπεζα, τότε συμπληρώνεται αυτόματα το όνομα της τράπεζας στην οποία ανήκει ο λογαριασμός.

9. Έλεγχος αν ο λογαριασμός έχει ήδη δηλωθεί ως ΕΤΛ από άλλον επιτηδευματία και αν αυτή η ιδιότητα παραμένει σε ισχύ.

10. Εφόσον οι έλεγχοι είναι επιτυχείς, εμφανίζεται οθόνη επιβεβαίωσης ως ακολούθως: Πατώντας το πλήκτρο Διόρθωση Στοιχείων, επιστρέφουμε στην προηγούμενη οθόνη, ενώ με το πλήκτρο Καταχώριση ολοκληρώνεται η καταχώριση του ΕΤΛ.

11. Διαγραφή ΕΤΛ. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαγράψει έναν ή περισσότερους ΕΤΛ.

12. Για κάθε εγγραφή ΕΤΛ εμφανίζεται η επιλογή διαγραφής του. Εφόσον ο χρήστης επιλέξει Διαγραφή, εμφανίζεται: ο χρήστης επιλέγει είτε να επιβεβαιώσει τη διαγραφή του ΕΤΛ προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί είτε να την ακυρώσει και να επιστρέψει στην Αρχική Οθόνη.

13. Στην περίπτωση που επιλεγεί Διαγραφή, ελέγχονται τα ακόλουθα: Εάν ο ΕΤΛ είναι μοναδικός. Η εφαρμογή παράγει προειδοποιητικό μήνυμα ότι είναι υποχρεωμένος να διαθέτει τουλάχιστον έναν ΕΤΛ.Εάν ο ΕΤΛ ήταν σε status «Προς επιβεβαίωση», τότε η εφαρμογή παράγει προειδοποιητικό μήνυμα ότι δεν επιτρέπεται η διαγραφή λογαριασμών που η κατάστασή τους είναι «Προς επιβεβαίωση». Εάν ο χρήστης επιθυμεί να αντικαταστήσει έναν ΕΤΛ, θα πρέπει πρώτα να εισαγάγει τον νέο ΕΤΛ και στη συνέχεια να διαγράψει τον παλαιό. Η σειρά αυτή είναι υποχρεωτική εάν υπάρχει μόνο ένας ενεργός ΕΤΛ.

14. Οι λογαριασμοί που εισάγονται από τους επιχειρηματίες / επιτηδευματίες αποστέλλονται καθημερινά στα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία ελέγχουν την ορθότητά τους (π.χ. υπαρκτός λογαριασμός, ο λογαριασμός ανήκει πράγματι στον χρήστη που τον δηλώνει κ.ά.). Εφόσον ένας λογαριασμός επιβεβαιωθεί από το τραπεζικό ίδρυμα, αλλάζει κατάσταση από «Προς επιβεβαίωση» σε «Επιβεβαιωμένος». Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται ως απορριφθείς. Σε περίπτωση απόρριψης, ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με το τραπεζικό ίδρυμα για να εξακριβώσει τον λόγο της απόρριψης.

15. Σε κάθε Ενέργεια (προσθήκη, διαγραφή κ.λπ.) δημιουργείται μια εγγραφή με τις ακόλουθες πληροφορίες: Ημερομηνία. ΙΒΑΝ Τράπεζα. Ενέργεια. Νέα κατάσταση. Αιτιολογία.Κωδικός αναφοράς.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Μαρία Καρυστιανού ξεσπά μετά τη συγκλονιστική ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

Πριν 9 ώρες

«Ζητάμε το αυτονόητο, να παραπεμφθούν σε δίκη οι υπεύθυνοι»

Εργασιακό bullying σε 60χρονη: Την απείλησαν και την ανάγκασαν να παραιτηθεί ‑ Ο λόγος

Πριν 9 ώρες

Η υπόθεση του εργασιακού bullying βρίσκεται πλέον στα δικαστήρια

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Μπήκαν με αλυσοπρίονο σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα

Πριν 9 ώρες

Αποκαλύψεις για το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Χτες

Υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρχαν καπνοί στο εσωτερικό του

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

Πένθος στο Λασίθι – Απαρηγόρητη η οικογένεια του 33χρονου Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα που έσκασε πάνω του

Χτες

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τους δυο άνδρες που βρίσκονταν μαζί με τον άτυχο νέο

Κίνηση τώρα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου ‑ Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου

Χτες

Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Χτες

Αναλυτικά η πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τρίτη

«Στην Ελλάδα των Τεμπών»: Το συγκλονιστικό τραγούδι για τα 57 θύματα της τραγωδίας

Χτες

Το τραγούδι για το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί σύμπραξη δέκα καλλιτεχνών

Στο Αυτόφωρο οι 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Χτες

Σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα για τα «πολεμοφόδια» που βρέθηκαν κατά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ

par: 26
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.