E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Αριστερά δεν πουλάει την Μακεδονία, την σώζει

«Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας»

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Αριστερά δεν πουλάει την Μακεδονία, την σώζει
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 15/12/2018 | 08:20

«Η Θεσσαλονίκη και η παρουσία σας σήμερα εδώ στο Αλεξάνδρειο δίνει απάντηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μήνυμα», σημείωσε, «απέναντι σε όλους που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή η πόλη είναι βυθισμένη στο μίσος και στο σκοτάδι. Όμως η παρουσία σας δίνει το μήνυμα της αντίστασης, της δημοκρατίας, ελευθερίας. Γιατί σε αυτόν τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Θεσσαλονίκη της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, της βαριάς ιστορίας και των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, «δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους».

«Δεν θα την αφήσουμε να γίνει η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω», υπογράμμισε. Είπε ότι «η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση στο σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία» και ότι «ο δημοκρατικός λαός της Μακεδονίας στέλνει σήμερα μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, δημοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ως εδώ», τόνισε. «Δεν θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», είπε.

«Η Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε

«Δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την αριστερά»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

« Δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την αριστερά και δεν θα γυρίσουμε πίσω», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν ήταν δεδομένο ότι θα πετυχαίναμε ό,τι πετύχαμε" και ότι «αν σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι δεν είναι μόνο γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αλλά γιατί το καταφέραμε αυτό προστατεύοντας, ταυτόχρονα, τους πιο αδύναμους και ξαναφέρνοντας πίσω τη δικαιοσύνη».

Σχολίασε ότι «πολλοί είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Πολλοί πίστεψαν ότι θα είμαστε μια σύντομη παρένθεση. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Αλλοι διακήρυσσαν, ότι επειδή δεν έχουμε πείρα διακυβέρνησης, διότι δεν προερχόμαστε από πολιτικά τζάκια, είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχουμε. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Όλοι τους έκαναν λάθος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε ότι «δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές, ούτε στα μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το τέλος των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Εμείς, εσείς, ο λαός με τις θυσίες του, φέραμε τον Αύγουστο του 2018».

«Καμία μάχη δεν πήγε χαμένη»

Μιλώντας για την εικόνα της χώρας σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα η ρημαγμένη, η απείθαρχη, η ξεροκέφαλη Ελλάδα, είναι πια όρθια, με υγιή δημοσιονομικά, με την υψηλότερη ανάπτυξη της δεκαετίας, με την ανεργία μειωμένη κατά 8 μονάδες και με την κοινωνία να βρίσκει ξανά ελπίδα».

Αντίθετα, σχολίασε, «οι ιεραπόστολοι της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνουν πίσω τους μια Ευρώπη των κοινωνικών εκρήξεων, της ακροδεξιάς, των κλειστών συνόρων. Την Ευρώπη του Brexit, του Όρμπαν, του Σαλβίνι και της Λεπέν».

Έθεσε το ερώτημα: «Ποιος δικαιώνεται τρία χρόνια μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 ;Οι Έλληνες και η κυβέρνηση τους ή αυτοί που τους κουνούσαν το δάχτυλο επιδεικτικά;»,

«Η ιστορία έγραψε και δεν ξεγράφει. Είναι αλήθεια ότι η ιστορία διαρκεί πολύ. Καμία μάχη δεν πήγε χαμένη», τόνισε.

«Δεν πήγε χαμένη η έκφραση της συλλογικής αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού που συντάραξε την Ευρώπη και τον κόσμο, το καλοκαίρι του 2015», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «εμείς δεν αλλάξαμε ποτέ στρατηγική, δεν ερωτευτήκαμε ποτέ το μνημόνιο και τις επιταγές του, εμείς εργαστήκαμε για να κάνουμε τα μνημόνια οριστικά παρελθόν για τη πατρίδα μας».

«Το δικό μας όραμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα»

«Το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα είναι προοδευτικό, είναι αριστερό, είναι κοινωνικό, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ριζοσπαστικές τομές. Για μια Ελλάδα ασφαλή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Το δικό μας όραμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αλλάζει την Ελλάδα με τις διαρκείς παρεμβάσεις, όπως είπε:

«Υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την ελάφρυνση των βαρών. Την προστασία της εργασίας. Την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Την εφαρμογή ενός επεξεργασμένου σχεδίου για τη δίκαιη ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της παραγωγής. Την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που ήδη βρίσκονται σε υψηλό δεκαετίας. Την επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Με τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας.

Την επίλυση της χρόνιας εκκρεμότητας που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου για τη μισθοδοσία του κλήρου. Με την Συνταγματική Αναθεώρηση. Με τη διαρκή αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών:

«Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μας γύρισαν δεκαετίες πίσω και στην εξωτερική πολιτική», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ασκησε κριτική ότι «στα μεγάλα ζητήματα έδειξαν μνημειώδη ανικανότητα" και ότι στα Βαλκάνια "κρύφτηκαν πίσω από ένα φτηνό εθνικισμό, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής στην περιοχή».

«Αυτή την κατάσταση λοιπόν, οφείλαμε να την αντιστρέψουμε. Και το κάναμε, μέσα από μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική», είπε.
Τόνισε ότι «το επισφράγισμα όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας μας στην εξωτερική πολιτική, είναι η επίλυση ενός μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Το Μακεδονικό».

Σημείωσε ότι «εκεί που για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης. Εκεί που έχτισαν πολιτικές καριέρες, διάφοροι πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους», «εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, προς όφελος των Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή μας».

«Η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι «κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας».

«Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα», είπε, «το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η γειτονική χώρα, όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία, ονομασία που κατοχυρώνει και μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν άνοιξε αυτή η κυβέρνηση το «Μακεδονικό», αλλά ότι «το ζήτημα αυτό ήταν ανοιχτό για δεκαετίες, σαν ανοιχτή πληγή που κακοφόρμιζε και μόλυνε όλη την περιοχή και έπρεπε κάποια στιγμή να κλείσει».

«Εμείς είχαμε απλά το θάρρος να προχωρήσουμε. Με προσοχή, ευθύνη, μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα. Και με μόνο οδηγό τον πατριωτισμό», τόνισε.

«Πατριωτισμός», είπε ο κ. Τσίπρας, «είναι η έγνοια για την πρόοδο και τη συλλογική ευημερία της δικής σου πατρίδας. Δεν είναι η καταστροφή μιας άλλης πατρίδας. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, και να θυσιάζεσαι γι' αυτή. Όχι να μισείς άλλες πατρίδες».

«Δεν πουλάει, η αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η αριστερά τη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό κάνει η αριστερά με τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν σε κανέναν έμπορο της πατρίδας, να κουνάει το δάχτυλο στη παράταξη της αριστεράς. Αρκετά με τους κερδοσκόπους του μίσους».

«Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα με την έγνοια εκείνη, που σε κάνει να δεις καθαρά ότι το συμφέρον της δικής σου χώρας απαιτεί τη συνεργασία και τη φίλια με το γείτονα».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πύργος: Καταδικάστηκε και οδηγείται στη φυλακή για την κλοπή σε σουβλατζίδικο

Σήμερα

Ο Πύργος στο επίκεντρο για τη διάρρηξη σε σουβλατζίδικο

Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή στα σχολεία

Σήμερα

Τι αλλάζει με τις απουσίες των μαθητών

Η Μαρία Καρυστιανού ξεσπά μετά τη συγκλονιστική ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

Σήμερα

«Ζητάμε το αυτονόητο, να παραπεμφθούν σε δίκη οι υπεύθυνοι»

Εργασιακό bullying σε 60χρονη: Την απείλησαν και την ανάγκασαν να παραιτηθεί ‑ Ο λόγος

Σήμερα

Η υπόθεση του εργασιακού bullying βρίσκεται πλέον στα δικαστήρια

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Χτες

Υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρχαν καπνοί στο εσωτερικό του

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

Πένθος στο Λασίθι – Απαρηγόρητη η οικογένεια του 33χρονου Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα που έσκασε πάνω του

Χτες

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τους δυο άνδρες που βρίσκονταν μαζί με τον άτυχο νέο

Κίνηση τώρα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου ‑ Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου

Χτες

Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Χτες

Αναλυτικά η πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τρίτη

par: 39
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.