E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στην Αθήνα την ήμερα των Χριστουγέννων

Όντως σπάνιο

Το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στην Αθήνα την ήμερα των Χριστουγέννων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/12/2018 | 12:06

Ο αστικός μύθος των Χριστουγέννων θέλει τα δέντρα και τα σπίτια χιονισμένα, το κρύο να ωθεί προς τη σπιτική θαλπωρή και το έλκηθρο του Άη Βασίλη να πατινάρει στον πάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως στην πραγματικότητα τα χιονισμένα Χριστούγεννα είναι εξαιρετικά σπάνια στην Αθήνα, σε όλες τις μεγάλες πόλεις, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Παρά τη συνήθη έτσι επιδείνωση του καιρού, βαδίζοντας προς το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, οι «άσπρες μέρες» αποτελούν εξαίρεση.

Και πώς όχι, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το 1930 έως σήμερα, ανήμερα τα Χριστούγεννα χιόνισε μόνο δύο φορές στην Αθήνα, το 1949 και το 1968. Παραμονή Χριστουγέννων έχει χιονίσει επίσης δύο χρονιές, το 1962 και το 1992.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα πιο σπάνιο ωστόσο είναι το χριστουγεννιάτικο χιόνι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) από το σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας.

Από το 1955 έως σήμερα τα Χριστούγεννα στην Αθήνα έχει χιονίσει για λίγο μόνο το 1986, χωρίς να το στρώσει. Την επόμενη των Χριστουγέννων χιόνισε στην Αθήνα το 1991, έναν από τους πιο λευκούς Δεκεμβρίους στο Λεκανοπέδιο, αφού χιόνισε οκτώ διαφορετικές ημέρες.

«Σε βάθος δεκαετιών, ο μέσος αριθμός ημερών χιονόπτωσης το Δεκέμβριο είναι στατιστικά στην Αθήνα μόλις 0,4 μέρες, κάτι που σημαίνει πως η πιθανότητα να χιονίσει στην Αθήνα έστω και μία μέρα είναι μία φορά κάθε 2,5 χρόνια. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη είναι 1,2 ημέρες και στη Φλώρινα 5,9 ημέρες κατά μέσον όρο το έτος» λέει στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» ο μετεωρολόγος κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η πιθανότητα για λευκά Χριστούγεννα στη χώρας μας και ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές είναι πολύ μικρή. Ακόμα, όμως, και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το χιόνι μέσα στους οικισμούς δεν έρχεται πολύ συχνά.

Για παράδειγμα τα Ιωάννινα έχουν να δουν χριστουγεννιάτικο χιόνι μέσα στην πόλη από το 1986.

«Και στην Κεντρική όμως Ευρώπη οι πιθανότητες χιονόπτωσης τα Χριστούγεννα είναι περιορισμένες. Ο μύθος των λευκών Χριστουγέννων μάλλον συνδέθηκε με τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα, στην οποία έχουν περάσει οι δύσκολες και καιρικές συνθήκες εκείνης της περιόδου που η Ευρώπη βίωνε τη λεγόμενη Μικρή Παγετώδη Εποχή», σημειώνει ο κ. Ζιακόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, αν στην Αθήνα και στη νότια χώρα οι χιονοπτώσεις αποτελούν εξαίρεση, στη Βόρεια Ελλάδα και στα ορεινά οι θερμοκρασίες στα τέλη Δεκεμβρίου είναι συνήθως πολύ χαμηλές και συνοδεύονται από χιονόπτωση. Τα ρεκόρ χαμηλότερων θερμοκρασιών Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί το διάστημα μεταξύ 19 έως 22 Δεκεμβρίου 2001, όταν στην Καστοριά το θερμόμετρο πάγωσε πέφτοντας στους -22,8 βαθμούς Κελσίου και στη Λάρισα που έφτασε στους -20,2 βαθμούς.

Πιο συχνή η καλοκαιρία

Αν και τα παγωμένα Χριστούγεννα είναι σπάνια στην Αθήνα, μια σχετική καλοκαιρία δεν είναι ασυνήθιστη. Μάλιστα, οι τελευταίοι χειμώνες είναι σχετικά ήπιοι, ανακουφίζοντας και τα υπέρογκα έξοδα για θέρμανση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 11 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 11 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 11 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.