E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί η Νορβηγία δωρίζει κάθε χρόνο το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λονδίνου

Από το 1947

Γιατί η Νορβηγία δωρίζει κάθε χρόνο το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λονδίνου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/1/2019 | 18:13

Αρχής γενομένης από το 1947, η πόλη του Όσλο μπαίνει κάθε χρόνο σε μεγάλο κόπο για να στείλει στους Λονδρέζους το πιο λαμπρό έλατο της Νορβηγίας, καθώς είναι χρέος τιμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και δεν είναι μόνο η παράδοση μεταξύ Όσλο και Λονδίνου, καθώς εδώ και δεκαετίες μια σειρά από νορβηγικές πόλεις δωρίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα σε πολλές γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως το Εδιμβούργο, η Αμπερντίν, το Σάντερλαντ, το Νιούκασλ κ.ά.), ως σύμβολο φιλίας των δύο λαών.

Πώς ξεκίνησε όμως η μακρόχρονη παράδοση; Ήταν στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν ο βασιλιάς Χάακον Ζ’ της Νορβηγίας και σύσσωμη η κυβέρνηση κατέφυγαν στην Αγγλία στις 7 Ιουνίου 1940 μετά τη ναζιστική εισβολή στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο στρατηγείο στήθηκε άρον-άρον στη νορβηγική πρεσβεία του Λονδίνου, όπου αναμετάδιδε πολεμικές ειδήσεις στα νορβηγικά και έστελνε κωδικοποιημένα μηνύματα στην αντίσταση. Ακόμα και το BBC έπαιζε στο ραδιόφωνο τα διαγγέλματα του Χάακον στα νορβηγικά, βοηθώντας καθοριστικά στην επικοινωνία του αυτοεξόριστου βασιλιά με τον λαό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χάακον και οι βουλευτές του επέστρεψαν στην πατρίδα τους στις 7 Ιουνίου 1945, πέντε χρόνια μετά τη φυγή τους, δεν ξέχασαν όμως ποτέ όσα έκαναν οι Βρετανοί για τη δοκιμαζόμενη χώρα τους. Κι αυτά τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι η ένδειξη ευγνωμοσύνης του νορβηγικού λαού για τη βρετανική φιλία στα δύσκολα χρόνια.

Και βέβαια ιδιαίτερο μέλημα λαμβάνεται για τα δέντρα που θα σταλούν στους Βρετανούς, καθώς μια ξεχωριστή ιεροτελεστία λαμβάνει χώρα εδώ. Το δέντρο της πλατείας Τραφάλγκαρ, το δώρο του Όσλο στο Λονδίνο, οφείλει να είναι νορβηγικό έλατο πάνω από 20 μέτρα ύψος και ηλικίας 50-60 ετών. Η επιλογή του είναι επίπονη, καθώς πολλές παράμετροι πρέπει να συνυπολογιστούν και η τελική απόφαση παίρνεται μεταξύ 15-20 δέντρων που τηρούν όλες τις προδιαγραφές μεγαλοπρέπειας ενός ελάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κοπή του εκλεκτού δέντρου λαμβάνει χώρα στα δάση που περιβάλλουν το Όσλο κάποια στιγμή τον Νοέμβριο, σε ειδική τελετή με αγήματα και την παρουσία του βρετανού πρεσβευτή στη χώρα, του δημάρχου του Όσλο και άλλων αξιωματούχων. Κατόπιν μεταφέρεται με πλοίο στην Αγγλία και στα νεότερα χρόνια η όλη επιχείρηση ασφαλίζεται κιόλας!

Διακοσμείται επιτόπου στην Πλατεία Τραφάλγκαρ με 500 λαμπιόνια, όπως επιτάσσει ο παραδοσιακός νορβηγικός στολισμός, την πρώτη Πέμπτη του Δεκεμβρίου μέσα σε πλήθος κόσμου.

Στη βάση του φέρει απαρέγκλιτα πλακέτα με την επιγραφή: «Το δέντρο δίνεται από την πόλη του Όσλο ως ένδειξη της νορβηγικής ευγνωμοσύνης στον κόσμο του Λονδίνου για τη βοήθειά του κατά τα χρόνια 1940-1945. Ένα δέντρο δωρίζεται ετησίως από το 1947».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται: Όλες οι λεπτομέρειες για τον γάμο του

Σήμερα

Η εκπομπή «Happy Day» αποκάλυψε πού θα γίνει ο γάμος

Λάκης Γαβαλάς: «Στη φυλακή είχα μηδέν λίμπιντο, δεν ξέρω αν βάζουν κάτι στο φαγητό»

Σήμερα

Ο γνωστός σχεδιαστής σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

Αλεσάντρα Αμπρόσιο: Ποζάρει γυμνή στο Instagram

Σήμερα

Η αποκαλυπτική φωτογράφιση

Γιάννης Πουλόπουλος: «Ο Alpha έστειλε στη Eurovision τη Βίκυ Χαντζή αντί για μένα, μην πω γιατί»

Χτες

«Γελάει ο κόσμος. Με χρυσοπλήρωσαν τα διπλά λεφτά για να με φέρουν από το MEGA για τη Eurovision και τελικά έστειλαν εκείνην»

Έλλη Κοκκίνου: Αυτή την αισθητική επέμβαση έκανε και το παραδέχθηκε!

Χτες

Η Έλλη Κοκκίνου στα 54 της χρόνια αποκάλυψε την αισθητική επέμβαση που έκανε

Φαίη Σκορδά ‑ Μάρτζυ Λαζάρου: Αρπάχτηκαν στον αέρα του ΣΚΑΪ: «Είναι ακραίο να λες αυτό το πράγμα»

Χτες

«Έχω κάνει πάνελ στον Μένιο Φουρθιώτη! Δεν είναι αστείο να το λες αυτό;»

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.