E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Ο λύκος που ουρλιάζει»: Η φωνή που συγκλόνισε την μουσική

Η blues δεν θα ήταν η ίδια χωρίς αυτόν

«Ο λύκος που ουρλιάζει»: Η φωνή που συγκλόνισε την μουσική
@sittingatthefootoftheblues.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Αν είναι επιλέξουμε την πιο ιδιαίτερη φωνή της blues, τότε σίγουρα θα καταλήξουμε στον Howlin’ Wolf. Το όνομά του σημαίνει «ο λύκος που ουρλιάζει» ή για να είμαστε πιο ακριβείς «ο ουρλιάζων λύκος». Βέβαια, το πραγματικό του όνομα ήταν Chester Arthur Burnett. Το Howlin’ Wolf προέκυψε από τον παππού του, που του έλεγε πως αν κάνει κάποια αταξία, θα έρθει ο κακός λύκος για να τον πάρει. Όταν λοιπόν ο Chester έκανε όντως κάποια αταξία, οι γονείς του και ο παππούς του τον κυνηγούσαν κάνοντας πως ουρλιάζουν σαν λύκοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όνομα λοιπόν έμεινε και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Γιατί όταν επέλεξε να γίνει τραγουδιστής, λόγω της χαρακτηριστικής μπάσας φωνής του με το φυσικό γρέζι, δεν είχε την δυνατότητα να κάνει λαρυγγισμούς. Κι έτσι, προτίμησε να ουρλιάζει, όπως είχε πει. Σαν περήφανος λύκος.

Είχε ύψος 1,96μ. και ζύγιζε περίπου 135 κιλά. Ήταν μια παρουσία που σίγουρα τραβούσε το βλέμμα σου μόλις έμπαινε στον χώρο. Όταν πάλι άνοιγε το στόμα του για να τραγουδήσει, σε είχε πια καθηλώσει. Από το 1952 που έφτασε στο Σικάγο, όπου ήδη η blues είχε απογειωθεί, έβαλε στόχο να γράψει ιστορία, ταράζοντας τα νερά της μουσικής. Και παρόλο που ένας άλλος θρύλος της blues, ο Muddy Waters, ήταν τότε στην κορυφή, κατάφερε να εισχωρήσει στην σκηνή και να την κατακτήσει. Η κόντρα των δυο αντρών ήταν μεν πραγματική, αλλά μάλλον όχι στον βαθμό που την παρουσιάζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Wolf ήταν αγράμματος, αλλά προσπάθησε όσο τίποτα να μάθει γράμματα και πήρε με πείσμα και επιμονή το απολυτήριο του σχολείου ως ενήλικας. Αυτό βέβαια δεν τον απέτρεψε ποτέ από το να γράφει όμορφους και βαθυστόχαστους στίχους.

Μερικά από τα πιο σημαντικά τραγούδια του είναι τα «Spoonful», «Back Door Man», «Moanin’ at Midnight», «Smokestack Lightning», «Built for Comfort», «How Many More Years» και πολλά ακόμα. Το 1972, ηχογράφησε το «The London Howlin’ Wolf Sessions», μαζί με τους Eric Clapton, Bill Wyman, Steve Winwood και Charlie Watts. Θεωρείται ένα από τα πρώτα super session άλμπουμ της blues.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Howlin’ Wolf υπέφερε από το συκώτι του, ενώ είχε υποστεί αρκετές ανακοπές καρδιάς. Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 1976, ενώ βρισκόταν στο χειρουργείο για εγχείρηση στο συκώτι. Θεωρείται (και είναι) ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της blues, αφήνοντας την δική του προσωπική σφραγίδα συνολικά στην μουσική. Το 2011, το περιοδικό Rollin Stone, τον κατέταξε στην 54η θέση των «100 μεγαλύτερων καλλιτεχνών όλων των εποχών». Ο «λύκος που ουρλιάζει» έχει μια δικιά του θέση στην κορυφή του βουνού, με το «ουρλιαχτό» του να σε συγκλονίζει ακόμα, προκαλώντας όμορφα και έντονα συναισθήματα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2024: Σε αυτή τη θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον β` ημιτελικό

Προχτές

Η Μαρίνα Σάττι θα διαγωνιστεί στον Β` Ημιτελικό του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου, με το τραγούδι «Ζάρι»

3 ταινίες που πρέπει να δεις αν λατρεύεις τα roadtrips

Πριν 4 μέρες

Ώρα να εμπνευστείς το επόμενο ταξίδι σου!

3 ταινίες για την τεχνητή νοημοσύνη που πρέπει να δείτε

Πριν 1 εβδομάδα

Εξερευνώντας τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης

Από τη Madonna ως την Ariana Grande, βίντεο κλιπ που θεωρήθηκαν βλάσφημα

Πριν 1 εβδομάδα

Βίντεο Κλιπ που προκάλεσαν διαμάχες

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.