E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η εξαφάνιση του ανθρώπου που γύρισε την πρώτη ταινία στον κόσμο

Μια υπόθεση που δεν λύθηκε ποτέ

Η εξαφάνιση του ανθρώπου που γύρισε την πρώτη ταινία στον κόσμο
@ozy.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

O Louis Le Prince ήταν ίσως ο σημαντικότερος άνθρωπος για τον κινηματογράφο. Τις περισσότερες φορές εκείνοι που παίρνουν τα εύσημα για την κινούμενη εικόνα είναι ο Thomas Edison και οι αδελφοί Lumiere. Κι όμως, ο Le Prince τους πρόλαβε και ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε μια συσκευή η οποία μπορούσε να καταγράψει κινούμενη εικόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συσκευή του Louis Le Prince, μετά από πολλές προσπάθειες δούλεψε. Ήταν εκείνος που εφηύρε τον εξοπλισμό που έκανε την κινούμενη εικόνα πραγματικότητα. Και πλέον θεωρείται ο «πατέρας της κινηματογραφίας». Γεννήθηκε στην πόλη Μέτς της Γαλλίας, το 1841. Ένας φίλος του πατέρα του είχε ένα από τα πρώτα φωτογραφικά στούντιο όσο ήταν παιδί. Η μαγεία της εικόνας ρίζωσε βαθιά μέσα του.

https://medium.com/@trettleman/the-ranks-of-the-auteurs-louis-le-prince-a17f6546b6b5

@medium.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπούδασε χημεία και φυσική και μετακόμισε στην Αγγλία. Στο Λιντς, όπου έζησε, ίδρυσε το Leeds Technical School of Art, όπου ασχολήθηκε με πρωτοποριακές τεχνικές της φωτογραφίας.

Την δεκαετία του 1880, ενθουσιάστηκε με τις πρώτες κινηματογραφικές τεχνολογικές προσπάθειες. Και βάλθηκε να εφεύρει μια συσκευή που θα μπορούσε να καταγράψει κινούμενη εικόνα. Το 1886, η κάμερα του ήταν έτοιμη. Και μάλιστα έκανε αίτηση για να καταχωρήσει σαν πατέντα την εφεύρεσή του, την οποία και έλαβε το 1888. Η εφεύρεσή του καταχωρήθηκε στο όνομά του επίσημα και στις ΗΠΑ αλλά και στην Βρετανία.

Η κάμερα του Le Prince χρησιμοποιήθηκε για να τραβήξει πλάνα από τον κήπο Roundhay και από την γέφυρα του Λιντς. Τα πλάνα αυτά ήταν ουσιαστικά η πρώτη ταινία στην ιστορία και η εφεύρεση του Le Prince έγινε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την ιστορία του σινεμά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κινούμενη εικόνα από τον κήπο Roundhay

Η εφεύρεσή του έγινε πραγματικότητα πριν ο Edison και οι αδελφοί Lumiere κάνουν κάτι παρόμοιο. Μετά λοιπόν από την επιτυχημένη καταγραφή κινούμενης εικόνας και μερικούς περαιτέρω πειραματισμούς, ο Le Prince προγραμμάτισε την πρώτη επίδειξη της συσκευής του στην Νέα Υόρκη το 1890.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως αυτή η επίδειξη δεν έγινε ποτέ. Ο Le Prince πριν την επίδειξη επισκέφτηκε τον αδερφό του στην Γαλλία. Αφού πέρασε μερικές μέρες εκεί, επιβιβάστηκε στο τρένο από την Ντιζόν στο Παρίσι. Και εκεί χάθηκαν τα ίχνη του. Κανείς δεν τον ξαναείδε ποτέ.

Η υπόθεση εξαφάνισής του δεν λύθηκε ποτέ. Η χήρα σύζυγός του, κατηγόρησε ανοιχτά τον Edison για δολοφονία. Άλλοι πάλι λένε πως τον έπνιγαν τα χρέη και πως αυτοκτόνησε.

Πλάνα από την γέφυρα του Λιντς

Κάποιοι πάλι, είπαν πως άλλαξε ταυτότητα για να αρχίσει μια καινούργια ζωή, ενώ επίσης, κάποιοι υπέθεσαν πως τον σκότωσε ο αδερφός του, για να βάλει χέρι σε ολόκληρη την διαθήκη της μητέρας τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν και πρόλαβε τον Edison και τους αδελφούς Lumiere, το όνομά του δεν έμεινε στην ιστορία. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, η ιστορία του ήρθε στο φως της δημοσιότητας, κι έτσι πήρε κι αυτός κάποια από τα εύσημα που του αναλογούν.

Το μυστήριο της εξαφάνισής του, παραμένει άλυτο για περισσότερα από 125 χρόνια. Το ντοκιμαντέρ του David Wilkinson με τίτλο «The First Film» του 2015, προσπάθησε να αποδείξει πως η ιστορία του σινεμά ξεκίνησε το 1888 στο Λιντς της Αγγλίας. Και πως αυ΄τη η ιστορία θα πρέπει να ξαναγραφτεί, αφού ο Le Prince, παρόλη την μυστηριώδη εξαφάνισή του, ήταν ο πρωτοπόρος του κινηματογράφου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 1 ώρα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 1 ώρα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.