E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε o Kurt Cobain

Ένα από πιο σημαντικά πρόσωπα της δεκαετίας του 90

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε o Kurt Cobain
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικοί λένε πως η μουσική των Nirvana και γενικότερα του κινήματος του Seattle, ήταν η τελευταία αυθεντική μουσική που χαρίστηκε στην ανθρωπότητα. Η μίξη της punk, τη ροκ και του metal έβγαλε έναν καινούργιο ήχο, που κέρδισε αμέτρητους θαυμαστές και έγινε pop, δηλαδή popular, στην ίσως τελευταία εκδοχή της ροκ που μπόρεσε να φέρει αυτόν τον τίτλο. Δυο συμμαθητές από το Seattle και ένας από το Ohio, που διαπρέπει μέχρι σήμερα στην μουσική, έφτιαξαν μια μπάντα, που άλλαξε κυριολεκτικά την ιστορία της μουσικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας από αυτούς ήταν ο Kurt Cobain, που γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1967 στο Aberdeen της πολιτείας Washington. Επτά χρόνια αργότερα συνέβη κάτι που άλλαξε για πάντα τον ψυχισμό του και τον τρόπο που έβλεπε την πραγματικότητα. Οι γονείς του χώρισαν και ο επτάχρονος Kurt δεν φάνηκε να το ξεπέρασε ποτέ. Μέχρι τότε ήταν ένα ζωηρό και χαμογελαστό παιδί. Όμως αποφάσισε από εκείνη την στιγμή να κλειστεί στον εαυτό του, να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του και να βρίσκει διέξοδο στην μουσική, την δική του μουσική, μια μουσική θυμωμένη αλλά συγχρόνως και πολύ δημιουργική.

Ο θείος του τού χάρισε μια κιθάρα. Ο Cobain βάλθηκε να μάθει να μην την γρατζουνάει μόνο, αλλά ούτε και απλά να παίζει. Βάλθηκε να μάθει να της «μιλάει», να αποκτήσει έναν φίλο, κάτι που θα τον βοηθούσε να δημιουργήσει, μέσα στις απορίες του και την κακή του ψυχική κατάσταση. Τα μαθήματα του ήρθαν σε δεύτερη μοίρα. Η ζωή του ήταν πλέον η μουσική. Και έτσι θα έμενε...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Cobain είχε όλο το πακέτο. Ήταν όμορφος, είχε ωραία φωνή, ήξερε μουσική και είχε πολύ φαντασία. Η επιτυχία του, σε κάτι που άλλωστε ήθελε πολύ, δεν άργησε να έρθει. Σε ηλικία 18 ετών θα γνωρίσει τον Krist Novoselic. Λάτρευαν και οι δυο τους «Melvins». Έφτιαξαν αμέσως ένα συγκρότημα. Για τρία χρόνια δεν μπορούσαν να κατασταλάξουν σε ένα όνομα. Όμως μετά από πολλές αλλαγές, το όνομα «Nirvana» φάνταζε ιδανικό. Και για την μουσική τους και για τον τρόπο που σκέπτονταν. Φυσικά, η έμπνευση του ονόματος άνηκε στον Cobain.

Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση τον Μάρτιο του 1988. Πρώτος ντράμερ ήταν ο Chad Channing, που έμεινε στην μπάντα για δυο χρόνια. Το 1990, ντράμερ της μπάντας έγινε ο νυν ιθύνων νους των Foo Fighters, Dave Grohl. Οι «Nirvana» σιγά σιγά απογειώθηκαν. Ο δεύτερος δίσκος τους, το θρυλικό «Nevermind», θα αφήσει εποχή (είχε προηγηθεί δυο χρόνια νωρίτερα το ντεμπούτο τους με το άλμπουμ «Bleach»). Γίνονται φαινόμενο. Η νεολαία τους λατρεύει. Ο στίχος τους αντανακλά την προσωπικότητα του Kurt Cobain. Φοβισμένος, θυμωμένος, ανατρεπτικός και κυνικός. Ο συνδυασμός όλων αυτών που εξέφραζε, ταίριαξε γάντι με την γενιά του ’90.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1993, θα κυκλοφορήσουν το τρίτο άλμπουμ τους «In Utero». Άλμπουμ που θα είναι και το τελευταίο, όσον αφορά στα νέα τραγούδια. Οκτώ μήνες αργότερα θα κάνουν και το θρυλικό Unplugged στο MTV. Κι αυτός ο δίσκος άφησε εποχή.

Ο Cobain όμως παλεύει με τους δαίμονές του. Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος. Η οργή του δεν φεύγει. Η ηρωίνη νομίζει πως θα τον βοηθήσει, αλλά δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Η γνωριμία του και ο γάμος του με την επίσης τραγουδίστρια Courtney Love δεν έκανε καλύτερα τα πράγματα. Ούτε ο ερχομός του παιδιού τους. Ήταν και οι δυο χρήστες και μάλιστα, όπως αποδείχτηκε αργότερα, η Courtney έκανε χρήση και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Kurt Cobain ήθελε να γίνει μουσικός για να ξεφύγει από τα τραύματα του. Όμως, η φήμη και η δημοσιότητα, τα αύξησαν. Κι αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αντέξει. Στις αρχές Απριλίου του 1994, εξαφανίστηκε και όλοι τον έψαχναν. Στις 30 Μαρτίου είχε εισαχθεί σε κλινική αποτοξίνωσης, αλλά την επόμενη μέρα πήδηξε τον τοίχο και έφυγε. Τον έψαχναν για μια ολόκληρη εβδομάδα. Τον βρήκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι στις 8 Απριλίου, στο σπίτι του στην λίμνη Washington. Οι αρχές, με την βοήθεια της ιατροδικαστικής εξέτασης, συμπέραναν πως η αυτοκτονία του έγινε στις 5 Απριλίου. Πέθανε σε ηλικία 27 ετών, μπαίνοντας στο καταραμένο «Club 27».

Η μουσική των «Nirvana» αποδείχτηκε διαχρονική. Το 2014, ο Cobain μαζί με τα άλλα δυο μέλη της μπάντας, μπήκαν στο «Rock Hall of Fame». Κάθε χρόνο, στην επέτειο του θανάτου του, οι φανατικοί οπαδοί των «Nirvana» δεν κοιμούνται κάνοντας ολονυχτία στο Seattle. Στο Aberdeen, στην πόλη που γεννήθηκε υπάρχει άγαλμά του ενώ η ημέρα των γενεθλίων του έχει ανακηρυχθεί σε «Kurt Cobain Day». Η πινακίδα του Aberdeen για να καλωσορίσει τους επισκέπτες γράφει «Come as you are»...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.