E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Δημήτρης Μητροπάνος

Η φωνή, το συναίσθημα και το λαϊκό τραγούδι

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Δημήτρης Μητροπάνος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές φωνές της Ελλάδας. Αυτή η φράση είναι πολύ μικρή όμως για να συνοψίσει την προσφορά τους στην μουσική. Ο Δημήτρης Μητροπάνος αγαπήθηκε όσο λίγοι κυρίως για το συναίσθημα με το οποίο έλεγε τα τραγούδια. Ένα συναίσθημα που περνούσε και στο κοινό, το οποίο του ανταπέδωσε αυτήν την αγάπη, όσο έκανε με λίγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε στην Αγία Μονή, έξω από τα Τρίκαλα, στις 2 Απριλίου του 1948. Όταν τελείωσε την τρίτη Γυμνασίου κατέβηκε στην Αθήνα για να ζήσει με τον θείο του. Πριν καλά καλά τελειώσει το σχολείο όμως, τραγουδούσε ήδη σε μαγαζιά.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τον άκουσε σε μια εκδήλωση που έκανε η εταιρεία του θείου του και τον προέτρεψε να πάει στην δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια. Εκεί γνωρίστηκε με τον Γιώργο Ζαμπέτα, με τον οποίο ξεκίνησε να δουλεύει αμέσως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 19 του, ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Η Χούντα είχε προλάβει να λογοκρίνει στην πρώτη του ηχογράφηση, το τραγούδι «Χαμένη Πασχαλιά». Πέντε χρόνια αργότερα θα κάνει μια σπουδαία συνεργασία. Μαζί με τον συνθέτη Δήμο Μούτση και τον ποιητή – στιχουργό Μάνο Ελευθερίου, κυκλοφόρησαν τον «Άγιο Φεβρουάριο», στον οποίο τραγούδησε και ο Πετρής Σαλπέας.

Ακολούθησαν ο «Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και τα «Συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, δίσκοι – σταθμοί για την ελληνική κοινωνία και το λαϊκό έντεχνο τραγούδι. Οι συνεργασίες του ήταν πολλές και σημαντικές. Σπανός, Παπαδόπουλος, Καλδάρας, Ζαμπέτας. Ο Μητροπάνος έγινε συνώνυμο της λαϊκής μουσικής μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργότερα συνέχισε την πορεία του στο τραγούδι και με άλλες σημαντικές συνεργασίες και τραγούδια. Το κοινό, όσο κι αν περνούσαν οι γενιές, τον αγκάλιαζε για την ακούραστη προσφορά του, και στο τραγούδι αλλά και στα συναισθήματα που δημιουργούσε.

Το 2009, σε ηλικία 61 ετών, έδωσε την πρώτη του προσωπική συναυλία, για τα 40 χρόνια της διαδρομής του στο λαϊκό τραγούδι, στο Θέατρο του Ηρώδη του Αττικού. Η συναυλία έχει χαρακτηριστεί «ιστορική» και η ηχογράφησή της κυκλοφόρησε λίγο αργότερα με τον τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 17 Απριλίου του 2012, σε ηλικία 64 ετών, ο Δημήτρης Μητροπάνος «έφυγε» για την γειτονιά των αγγέλων, ύστερα από έμφραγμα. Το κοινό δεν θα σταματήσει ποτέ όμως να τον θυμάται και να αγαπά την φωνή του. Αυτή την γλυκιά φωνή που σε πλημμυρίζει με αισιοδοξία για ένα αύριο δύσκολο αλλά και όμορφο...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 1 ώρα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 1 ώρα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.