E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: 18 Έλληνες τουρίστες χάνουν την ζωή τους σε τρομοκρατική επίθεση στο Κάιρο

Ένα σχεδόν ξεχασμένο έγκλημα

Σαν σήμερα: 18 Έλληνες τουρίστες χάνουν την ζωή τους σε τρομοκρατική επίθεση στο Κάιρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια, 18 Έλληνες έπεσαν νεκροί στο Κάιρο, ύστερα από τρομοκρατική επίθεση, σε ένα σχεδόν ξεχασμένο έγκλημα που πρόσθεσε κι άλλους νεκρούς στον κατάλογο της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνο το πρωί, η οργάνωση Γκαμά Αλ Ισλαμίγια, επιτέθηκε σε τουρίστες έξω από το ξενοδοχείο Europa, αναλαμβάνοντας αργότερα την ευθύνη. Αρκετοί Έλληνες τουρίστες βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο, ενώ ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν για την Αλεξάνδρεια, όπου θα περνούσαν όλη την ημέρα τους. Συνολικά στο ξενοδοχείο βρίσκονταν 150 Έλληνες τουρίστες.

Οι τρομοκράτες ήταν οπλισμένοι με αυτόματα Καλάσνικωφ και ξεκίνησαν να πυροβολούν αδιακρίτως προς την μεριά του λεωφορείου και των τουριστών. Όπως επιβεβαίωσε αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, οι τουρίστες που σκοτώθηκαν ήταν Έλληνες. Ο απολογισμός ήταν τραγικός. 18 Έλληνες που μόλις είχαν βγει από το ξενοδοχείο ήταν νεκροί. Άλλοι 13 ήταν τραυματίες, μεταξύ τους και ο υπάλληλος του ξενοδοχείου.

«Παντού υπήρχαν λίμνες αίματος, άνθρωποι που κείτονταν στο έδαφος και πεταμένες αποσκευές», δήλωσε φωτογράφος του Reuters. Αυτόπτες μάρτυρες εξιστορούν: «Ορισμένοι από τους τουρίστες προσπάθησαν να καταφύγουν στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα (...) Οι ένοπλοι ενήργησαν εν ψυχρώ. Δεν βιάζονταν, μάλιστα όπλισαν και πάλι τα αυτόματά τους, διότι δεν υπήρχαν αστυνομικοί. Στο ξενοδοχείο έχουμε προσωπικό ασφαλείας που δεν είναι οπλισμένο και πραγματοποιεί έρευνες ρουτίνας στην είσοδο του κτιρίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες μέρες αργότερα, έφτασε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ένα φαξ από την οργάνωση που αναλάμβανε την ευθύνη. «Οι μαχητές του μάρτυρα Ταλαάτ Γιασίν Χαμάν (στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης «Γκαμάα αλ Ισλαμίγια») αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επιχείρηση». Ο τίτλος της επιστολής έδωσε τη χαριστική βολή: «Δεν υπάρχει τόπος για τους Εβραίους στη γη της μουσουλμανικής Αιγύπτου»...

Το ξενοδοχείο Europa φιλοξενούσε συχνά γκρουπ Εβραίων τουριστών. Ο στόχος της επίθεσης των τρομοκρατών ήταν ένα γκρουπ Εβραίων που θα ταξίδευε στην Αλεξάνδρεια. Όμως την τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε από το γκρουπ των Ελλήνων, στα πλαίσια, όπως υποστήριξε η Ταλαάτ Γιασίν Χαμάν, των έξτρα μέτρων προστασίας που παίρνει η Αίγυπτος για τους Εβραίους πολίτες. Άλλωστε σύμφωνα με την αιγυπτιακή αστυνομία, την ώρα της επίθεσης, στο ξενοδοχείο Europa βρίσκονταν 75 Ισραηλινοί τουρίστες.

Στις 18 Απριλίου του 1996, η Ελλάδα θρήνησε το θάνατο 18 πολιτών της, όμως λίγα χρόνια αργότερα, το γεγονός είχε ξεχαστεί. Ακόμα 18 θύματα στο μακρύ κατάλογο της τρομοκρατίας...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 1 ώρα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 1 ώρα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.