E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η διάψευση του Παπανδρέου για το ΔΝΤ που... διαψεύστηκε

Στις 18 Μαρτίου του 2010

Σαν σήμερα: Η διάψευση του Παπανδρέου για το ΔΝΤ που... διαψεύστηκε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το Δεκέμβριο του 2009 κυκλοφορούσε η φήμη πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα προσέφευγε στο ΔΝΤ. Εφημερίδες και μέσα θυμήθηκαν τη δήλωση του Κώστα Σημίτη στη βουλή τον Δεκέμβριο του 2008, όταν και είχε πει πως «αν η Ελλάδα έχει δυσκολίες δανεισμού θα έχει δοθεί η αφορμή (...) ώστε η λύση του προβλήματος να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔΝΤ», κατηγορώντας τότε την Νέα Δημοκρατία πως η προσφυγή στο ΔΝΤ θα έρθει ως απόρροια της πολιτικής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαψεύσεις της συγκεκριμένης φήμης ξεκίνησαν έντονα όταν κλιμάκιο του ΔΝΤ επισκέφτηκε τη χώρα στις 4 Δεκεμβρίου του 2009 και διαπίστωσε «εκρηκτική δυναμική χρέους». Οι επαφές με τον Ντομινίκ Στρος Καν (τότε πρόεδρος του ΔΝΤ) δεν είναι «πονηρές», αλλά γίνονται λόγω σοσιαλιστικής ιδεολογικής συγγένειας, ανακοινώνει το ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου αρνείται κατηγορηματικά την προσφυγή.

Μετά από πολλές... διαψεύσεις, φτάνουμε στις 18 Μαρτίου και στην πιο επίσημη διάψευση του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου για την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μιλώντας στην επιτροπή χρηματοπιστωτικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε μεταξύ άλλων: «...Λαμβάνουμε ήδη τα μέτρα του ΔΝΤ χωρίς τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτό» και πρόσθεσε «εάν προσφύγουμε στο ΔΝΤ δεν θα μας ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, έχουμε ήδη μιλήσει μαζί τους. Όμως, προτιμώ μια ευρωπαϊκή λύση...». Το παράθυρο λοιπόν άνοιξε αλλά ξαναέκλεισε χωρίς κρότο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ουσιαστικά διέψευσε κάτι που πλέον είχε γίνει αδιάψευστο ακόμα και μέσα στα λεγόμενά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα περίπου μήνα αργότερα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Καστελόριζο και ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Στις 3 Μαΐου, υπογράφεται το μνημόνιο, που προέβλεπε χορήγηση 110 δισ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση. Ήταν η αρχή του τέλους για την πολιτική σταδιοδρομία του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Στρος Καν αποκαλύπτει πως οι συζητήσεις μεταξύ του ιδίου και του Έλληνα πρωθυπουργού είχαν ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2009. Δυο μόλις μήνες μετά τις εκλογές. Οι διαψεύσεις που ακολούθησαν κράτησαν πέντε ολόκληρους μήνες, μέχρι να φτάσουμε στο Καστελόριζο. Τόπο που όπως είπε αργότερα ο Παπανδρέου επέλεξε για να αναδείξει το Καστελόριζο σε πρώτο πλάνο παγκοσμίως και γι’ αυτό θα έπρεπε να χειροκροτηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαψεύσεις που... διαψεύστηκαν λοιπόν, κράτησαν για αρκετό καιρό. Η σημαντικότερη ήταν αυτή που έγινε μπροστά στην επιτροπή χρηματοπιστωτικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όχι μόνο για την επισημότητα του περιβάλλοντος της δήλωσης ή επειδή πλέον δεν υπήρχαν πολλές λέξεις για να το αρνηθεί. Αλλά και γιατί ακριβώς δυο χρόνια αργότερα, στις 18 Μαρτίου του 2012, έπαψε να είναι αρχηγός του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Σταϊκούρας για Τέμπη: «Έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση»

Σήμερα

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.