E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 18ης Ιουλίου

Τι έγινε σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 18ης Ιουλίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

64 μ.Χ. – Η μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης. Υπαίτιος ο Νέρωνας, που μπροστά στην κατακραυγή «έριξε» την ευθύνη στους χριστιανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης στις 18 Ιουλίου του 64 μ.Χ., θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 1ου αιώνα, με τους ερευνητές να ψάχνουν ακόμα για τα αίτια της και τον υπεύθυνο για αυτήν την μεγάλή καταστροφή.

Ο αυτοκράτορας Νέρωνας ήταν γνωστός ως ημιπαράφρων. Μπροστά στην κατακραυγή για την πυρκαγιά, κατηγόρησε τους χριστιανούς και αμέσως άρχισαν οι διωγμοί. Η συγκεκριμένη χρονολογία είναι σημαντική για τους χριστιανούς, αφού θεωρείται σταθμός για τους σποραδικούς διωγμούς της θρησκείας από το ρωμαϊκό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τους ιστορικούς, ο υπεύθυνος για την πυρκαγιά είναι ο ίδιος ο Νέρωνας, που εκείνη την ώρα έλειπε από την πόλη, και δεν γύρισε παρά μόνο όταν οι φλόγες πλησίαζαν την εξοχική του κατοικία. Η φράση που του αποδίδεται «Ω φλόγες, παμφάγες» σε συνδυασμό με την υπαιτιότητά του για την φωτιά, έχει γίνει συνώνυμο της παραφροσύνης.

1918 – Γεννιέται ο Νέλσον Μαντέλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νέλσον Μαντέλα είναι ο σημαντικότερος Νοτιοαφρικάνος πολιτικός και ακτιβιστής του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 , στο χωριό Μβέζο της περιοχής Τράνσκεϊ. Γεννημένος σε φτωχή οικογένεια, κατάφερε να γίνει δικηγόρος και μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου το 1944.

Όταν μετακόμισε στο Γιοχάνεσμπουργκ, τέθηκε επικεφαλής στην εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής του Απαρτχάιντ. Φυλακίστηκε το 1963 και έμεινε στην φυλακή για 27 χρόνια, από το ρατσιστικό καθεστώς.

Όταν βγήκε το 1990, έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Η ζωή του και η επιρροή του στα παγκόσμια κινήματα ελευθερίας και ισότητας είναι τεράστια. Πέθανε σε ηλικία 95 ετών, στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1988 – Το διάσημο μοντέλο Νίκο, η μούσα του Άντι Γουόρχολ, τραυματίζεται θανάσιμα ενώ οδηγούσε  το ποδήλατο της στην Ίμπιζα

Η Νίκο ήταν ένα από τα πρόσωπα των ‘60s. Γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας στις 16 Οκτωβρίου του 1938. Το Νίκο ήταν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, ενώ το πραγματικό της όνομα ήταν Κρίστα Πάφγκεν.

Ήταν τραγουδίστρια, μοντέλο, ηθοποιός, στιχουργός και άλλα πολλά και έγινε γνωστή ως μούσα του Warhol αφού ανήκε στο γκρουπ ανθρώπων που προωθούσε ο καλλιτέχνης, γνωστοί και ως Warhol Superstars.

Στις 18 Ιουλίου του 1988, βρισκόταν στην Ίμπιζα για διακοπές. Ενώ έκανε βόλτα με το ποδήλατό της, έπαθε καρδιακή προσβολή και έπεσε στο έδαφος, χτυπώντας το κεφάλι της. Ένας οδηγός ταξί την μετέφερε με δυσκολία στο νοσοκομείο. Στις 8 το βράδυ της ίδιας μέρας, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Λίγους μόλις μήνες πριν κλείσει τα 50 της χρόνια.

2002 – Με ανακοίνωση της, η αστυνομία επιβεβαιώνεις πως έφτασε στην πλήρη εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη»

Στις 29 Ιουνίου εξερράγη πρόωρα μια βόμβα, που τραυμάτισε τον άνδρα που την τοποθέτησε στο λιμάνι του Πειραιά. Το Λιμενικό σώμα που προέβη στην σύλληψη, βρήκε πάνω του ένα περίστροφο, το οποίο ανήκε σε έναν αστυνομικό που είχε σκοτωθεί κατά την διάρκεια ληστείας το 1984 και είχε χρησιμοποιηθεί σε δράσεις της οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Την 1η Ιουλίου η αστυνομία ανακοίνωσε πως το όνομα του άνδρα ήταν Σάββας Ξηρός. Η αντιτρομοκρατική οδηγήθηκε στις γιάφκες στην Οδό Πάτμου στα Κάτω Πατήσια και στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι.

Η αστυνομία αργότερα συνέλαβε τον αδερφό του Χριστόδουλο Ξηρό στην Αθήνα και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο στους Λειψούς στα Δωδεκάνησα. Σιγά σιγά, συλλαμβάνεται όλη η οργάνωση.

Στις 18 Ιουλίου του 2002, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος, ανακοινώνει και επισήμως ότι οι Αρχές προχώρησαν, ουσιαστικά, στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ενώ αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων.

Ήταν μια μεγάλη επιτυχία της αντιτρομοκρατικής η εξάρθρωση της οργάνωσης – φάντασμα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η δίκη της οργάνωσης ξεκίνησε το 2003 και κράτησε αρκετούς μήνες. Δικάστηκαν για 70 περιστατικά. Από τα 18 μέλη που συνελήφθησαν μόνο οι 4 αθωώθηκαν, με τον «εγκέφαλο» Γιωτόπουλο να καταδικάζεται πρωτόδικα σε 22 φορές ισόβια.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.