E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι ειδικοί απαντούν: Πώς να κάνετε... ειρήνη με το φαγητό σας

Από την Μαρία Τσιάκα, Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Οι ειδικοί απαντούν: Πώς να κάνετε... ειρήνη με το φαγητό σας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο συχνά δεχόμαστε διπλά μηνύματα σε ότι αφορά την τροφή και το σώμα μας! Έχετε καταλάβει, ότι καθημερινά βυθιζόμαστε σε μια ατέρμονη αναζήτηση για το τέλειο σώμα, που θα πρέπει να είναι σeξι αλλά δεν θα έχει ποτέ επιθυμίες; Η τροφή έχει γίνει ένα από τα βασικά οχήματα που θα μας οδηγεί με χίλια σε εκείνο το σώμα που τελικά δεν θα είναι επιθυμητό γιατί απλά θα είναι άρρωστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόλεμος λοιπόν λέγεται αυτό που ζούμε τις τελευταίες δεκαετἰες! Μια αδιάκοπη εσωτερική μάχη ανάμεσα στο σώμα και την τροφή. Μας ταΐζουν συνεχώς με πληροφορίες ποτέ να τρώμε, τι πρέπει να τρώμε, τι να τρώμε όταν δεν πεινάμε, τι να μην τρώμε όταν δεν πεινάμε... Να τρώμε αυτά που δεν μας αρέσουν γευστικά και πόσο, και έτσι θα φάμε λιγότερο και θα μείνουμε κορμάρες, αλλά νηστικές και ανικανοποίητες κορμάρες. Και σε κόβει η λόρδα και θες να φας κάτι ωραίο αλλά δεν πρέπει!

“Είμαι εξαρτημένη σαν τους ναρκομανείς από το φαγητό”, μου λένε οι θεραπευόμενες.” Σε παρακαλώ κάνε με να μην έχω ανάγκη την τροφή, είμαι άρρωστη που θέλω τροφή, δεν πρέπει, παχαίνει”. Δηλαδή ρωτώ, ποια θα ήταν η ιδανική συνθήκη για σένα; Η απάντηση καθηλωτική, “Να είμαι λεπτή όμορφη και να μην έχω ανάγκη τα παχυντικά και τα γευστικά φαγητά.”

Πολύ συχνά σε τέτοιες θέσεις απαντώ απλά, δηλαδή εσύ δεν θέλεις να ανήκεις σε αυτό τον πλανήτη και το ζωικό βασίλειο όπως όλοι μας, θέλεις να μην έχεις ανθρωπινή διάσταση, θέλεις να είσαι πνεύμα και άυλη. Από την άλλη, από ποτέ η τροφή είναι σαν τα ναρκωτικά και το αλκοόλ , πως είναι δυνατόν το μοναδικό μέσο επιβίωσής μας να αναγάγεται σε εξορμητική ουσία και θανάσιμο εχθρό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκέψου τι είναι η τροφή; Αρχικά είναι μέσο επιβίωσης, αν δεν φας δεν μπορείς να λειτουργήσεις, άρα μια βασική θεμελιώδης ανάγκη. Είναι ασφάλεια, παρηγοριά από την πρώτη στιγμή που ερχόμαστε στην ζωή. Είναι φροντίδα, αγάπη, μοίρασμα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είναι απόλαυση, καθώς όλες μας οι αισθήσεις ενεργοποιούνται με την τροφή, όπως η όραση, η γεύση, και η όσφρηση.

Σκέψου τώρα ποτέ γίνεται εχθρός; Όταν αρχίζεις να διαχωρίζεις το σώμα από την τροφή και θεωρείς ότι πρέπει να τιθασεύσεις το σώμα σου μέσα από την τροφή. Όταν νιώθεις πεινά και σε πιάνει πανικός, γιατί σκέφτεσαι ότι δεν θα έπρεπε. Όταν βλέπεις τα γλυκά και νομίζεις ότι θα χάσεις τον έλεγχο αφού ήδη ασκείς έλεγχο στο σώμα σου, και θες να μοιάζει με εκείνα των μοντέλων στα περιοδικά. Όταν έχεις επενδύσει χρόνο και χρήμα για να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες, μετρώντας θερμίδες και απαιτώντας από τον εαυτό σου να είσαι μόνιμα σε ένα πρόγραμμα διατροφής, κοινώς δίαιτα. Όταν χτυπάς ανελέητα τον εαυτό πάνω από την ζυγαριά γιατί δεν κατάφερες να φτάσεις στο ιδανικό βάρος.

Κατανοώντας όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να επιλέξεις αν θες να αντιμάχεσαι τον εαυτό σου και το σώμα σου συνεχώς ή αν θέλεις να σταματήσεις τον πόλεμο με την τροφή. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται ,” αλήθεια μπορείς να αποκτήσεις μια ειρηνική σχέση με την τροφή και αν ναι με ποιους τρόπους;”

Αν θες να αποκαταστήσεις την σχέση σου με την τροφή, χρειάζεται να σταματήσεις τον πόλεμο ενάντια στο σώμα σου. Πρέπει να γνωρίζεις ότι το σώμα μας είναι σοφό και χρειάζεται να το ακούς πιο συχνά, αφού πάντα γνωρίζει πόσο και τι έχει ανάγκη ακριβώς. Άρα είναι σημαντικό να το εμπιστευτούμε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν τρως, θυμήσου ότι δίνεις ενεργεία στο σώμα σου για να λειτουργήσει επαρκώς. Ο τρόπος που τρως αντανακλά και τον τρόπο που φροντίζεις συναισθηματικά και πνευματικά τον εαυτό σου. Μην φοβάσαι την τροφή!

Στάματα να κρίνεις αρνητικά τον εαυτό σου και την τροφή, δείξε κατανόηση σε αυτό που σου συμβαίνει εκείνη την ώρα. Στάματα να πιστεύεις ότι σου λείπει η θέληση και η δύναμη να διαχειριστείς την σχέση σου με την τροφή. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους σκέψεις πυροδοτούν μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις που ενισχύουν την σχέση μισούς –αγάπης με την τροφή, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε διατροφική διαταραχή.

Διάβασε το πείραμα της Μινεσότας για να καταλάβεις, τι μπορεί να πάθει κάποιος από τον περιορισμό της τροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 10 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να συμφιλιωθείς με την τροφή:

• Να τρως ό, τι αγαπάς. Όλες οι τροφές μπορούν να καταναλωθούν με βάση τις αρχές της κοινής λογικής ισορροπίας και την ποικιλία.
• Αγάπα ότι τρως. Απόλαυσε αργά την τροφή, απερίσπαστη/ος.
• Μην προβάλεις στην τροφή, όλα τα αρνητικά της μέρας σου.
• Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές, όλα είναι θέμα διαχείρισης και μέτρου.
• Μικρά βήματα στη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών και όχι δραστικές και απότομες αλλαγές, γιατί απλά θα βρεθείς σύντομα στη γνώστη θέση.
• Χρησιμοποίησε τις διατροφικές σου γνώσεις ως εργαλείο και όχι ως όπλο καταστολής.
• Μην στερείσαι τροφές, έχεις δικαίωμα να δοκιμάσεις τα πάντα.
• Η ενοχή είναι το συναίσθημα που δηλητηριάζει την σχέση με την τροφή, δώσε θέση στην κοινή λογική.
• Αποδέξου ότι θα κανείς λάθη μέχρι να μάθεις, αλλά σίγουρα έχεις να μάθεις πολλά μέσα από αυτό. Κάθε λάθος είναι ένας θησαυρός!
• Η άσκηση βοηθά στην διατήρηση της υγείας σου και σου δίνει ενεργεία και δεν μπορεί να λειτούργει ως αντιστάθμισμα στο να φας περισσότερο ή να κάψεις αυτό που έφαγες.

Η μεγαλύτερη επιθυμία των γυναικών είναι να αποκτήσουν μια ελεύθερη σχέση με την τροφή και με σεβασμό απέναντι στο σώμα. Το μεγαλύτερο θέμα είναι τα υπερφυσικά επεισόδια, όμως όσο στερείσε και περιορίζεις την τροφή, τόσο θα πέφτεις την παγίδα αυτή. Δεν είναι αδυναμία, είναι απλή φυσιολογία η όποια απορρυθμίζεται από τις συνεχείς δίαιτες.

Ένα είναι σίγουρο, ότι αν θες να κάνεις ειρήνη με την τροφή και το σώμα σου υπάρχουν τρόποι. Μην φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια για την παύση αυτού του ανελέητου πολέμου με την τροφή και το σώμα. Και να θυμάσαι έχεις το δικαίωμα να απολαμβάνεις με όλες τις αισθήσεις σου τη ζωή και να είσαι σε ειρήνη μαζί του.

Μαρία Τσιάκα
Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Η Μαρία Τσιάκα σπούδασε Ψυχολογία, έχει εκπαιδευτεί και στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, ενώ είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London. Επίσης, είναι μέλος διαφόρων Συλλόγων και Οργανισμών, όπως EFTA (European Family Therapy Association), ECED (European Council on Eating Disorders), AED (Academy of Eating Disorders), IAEAP (International Association for Eating Disorders Professionals).

Η ειδικός ασκεί το επάγγελμα της οικογενειακής θεραπεύτριας – ψυχοθεραπεύτριας από το 1995 στην Ελλάδα, ενώ έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών καθώς από το 1997 ασχολείται θεραπευτικά με γυναίκες που υποφέρουν από ψυχογενή βουλιμία – ανορεξία, καθώς και με την υποστήριξη των κοντινών προσώπων τους όπως γονείς, σύντροφοι, αδέλφια και φίλοι. Έχει εμπειρία άνω των 50.000 θεραπευτικών ωρών με άτομα που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία.

Από τις αρχές του 2010 συνεργάζεται με την καθηγήτρια ψυχιατρικής Janet Treasure και την επικεφαλής ψυχιατρική νοσηλεύτρια Gillian Todd του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Νότιου Λονδίνου, Maudsley Clinic.Κοινός τους στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τις δ/δ, καθώς και η υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας στην διαχείριση των συμπτωμάτων και συμπεριφορών που προκύπτουν από την νευρική ανορεξία και βουλιμία.

Στόχος της κυρίας Τσιάκα είναι να εκπαιδεύσει τις γυναίκες ώστε να μετατρέψουν την τροφή σε ένα δυνατό σύμμαχο, που δεν θα τις τρώει και δεν θα τις τιμωρεί.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Πριν 10 ώρες

Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Πριν 10 ώρες

Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Πριν 10 ώρες

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Χτες

Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Cocktail trends για το 2024

Προχτές

Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Προχτές

Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους

Πριν 3 μέρες

«Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα… για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά», όπως λέει και διάσημο ρητό

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.