E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η ώρα του λογαριασμού για τον ΕΝΦΙΑ του 2016

Έρχονται τα εκκαθαριστικά

Η ώρα του λογαριασμού για τον ΕΝΦΙΑ του 2016
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και για εκείνους που έχουν αγροτικές εκτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσθήκη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αυτών, οι οποίες δεν μειώθηκαν καθόλου, στη συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογουμένων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος το όριο συνολικής αξίας ακινήτων πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ μειώθηκε από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ κι ότι οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, θα έχει ως συνέπεια άλλοι εξ αυτών να κληθούν για πρώτη φορά να καταβάλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κι άλλοι να υποχρεωθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Σε πολλές περιπτώσεις επιμένως το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβληθεί (το άθροισμα κύριου και συμπληρωματικού) θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 700.000 φορολογούμενοι των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2016 ήταν μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με τον νέο σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιμέτωποι με αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2016 θα βρεθούν εξάλλου και πάνω από 900.000 ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, καθώς φέτος για πρώτη φορά δεν θα ισχύσει για τα ακίνητα αυτά η έκπτωση 20% στον αναλογούντα κύριο και συμπληρωματικό φόρο.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις και ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί κατά 99,9% μέσα στον Ιούλιο, έτσι ώστε ο φόρος να καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι έως τις 31 Ιουλίου να έχουν εκδοθεί και να έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα Taxisnet περισσότερα από 6.000.000 εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, ώστε οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τα ποσά του φόρου ακινήτων σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Τι άλλαξε

  • Οι αλλαγές που ισχύουν φέτος στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ., βάσει του άρθρου 50 του ν. 4389/2016, είναι οι ακόλουθες:
  • Αυξάνονται κατά 23% - 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ επί των οικοπέδων.
  • Δεν διατηρείται για το 2016 η ευνοϊκή διάταξη που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 και προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα (συνήθως ξενοίκιαστα) διαμερίσματα και λοιπά κτίσματα.
  • Μειώνεται από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του φορολογούμενου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1%-0,15%.
  • Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
  • Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
  • Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.
  • Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ  με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος φέτος για:

  • Φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
  • Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1% - 0,15%. Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3% έως 1,15%, οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και άλλαξαν τα φορολογικά κλιμάκια για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
  • Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια, τα οποία μέχρι και το 2015 απαλλάσσονταν.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγιοι Ανάργυροι: «Την αγαπώ την Κυριακή, πώς γίνεται να το έκανα εγώ αυτό»

Χτες

Τα πρώτα λόγια του 39χρονου δολοφόνου στους γιατρούς

Τι θα γίνει εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής o Φρέντι Μπελέρης

Χτες

Η πίεση στην Αλβανία για να αποφυλακιστεί

Ευρωεκλογές: Και επίσημα ο Φρέντι Μπελέρης στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Χτες

Σείστηκε η αίθουσα από τις επευφημίες, το μήνυμά του

Νίκος Πλακιάς για Τέμπη: Τώρα καταλαβαίνω γιατί η κυρία Αδειλίνη με έστειλε για προσευχές

Χτες

Οργή για την επιστροφή των κατηγορουμένων των Τεμπών στα εργασιακά τους καθήκοντα

Ευρωεκλογές 2024: Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια με τη ΝΔ

Χτες

Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση

Αγριο ξύλο βουλευτών on camera στο κοινοβούλιο της Γεωργίας

Χτες

Τεταμένο το κλίμα για το νομοσχέδιο που ενισχύει την επιρροή της Ρωσίας στη χώρα

Πανικός από φωτιά σε αυλή σχολείου στο Ηράκλειο Κρήτης

Χτες

Επιχείρησαν 6 άνδρες με 2 οχήματα της πυροσβεστικής

Φωτιά σε όχημα στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης

Χτες

Το όχημα εξετράπη της πορείας του

Ατύxημα με τραυματiες σε τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου

Χτες

Ατύxημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (15.4.2024) στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.